Hemorojus ir išvešėję hemorojiniai mazgai, sukeliantys niežulį, daug kam skamba kaip vyresnio amžiaus žmonių problema, tačiau proktologas Mantas Drungilas teigia, kad ši liga, deja, vis jaunėja – į jį kreipiasi net aštuoniolikmečiai.

Konsultuoja specialistas

„Innmed klinikos“ gydytojas chirurgas-proktologas Mantas Drungilas:

– Analinis niežulys – varginantis ir nemalonus, jis gali būti ne tik proktologinės ligos simptomas, todėl atlikti išangės niežulio diferenciaciją bei sudaryti tolesnį diagnostikos planą turėtų gydytojas proktologas. Išliekant simptomams būtina proktologinė apžiūra, be jos gydytojas negali paskirti gydymo.

Iki apžiūros stenkitės nesikasyti, po tualeto apsiplauti, nenaudoti tualetinio popieriaus, venkite sintetinio apatinio trikotažo: rekomenduojama medvilnė ir nedelskite, registruokitės proktologo apžiūrai.

Tiesa, skaitytoja pamini ir tai, kad šios bėdos jai prasidėjo nėštumo metu. Tai – gana dažnas atvejis, nes dėl vaisiaus augimo, blogėja kraujo tekėjimas iš mažojo dubens, anorektalinės srities. Taip pat kone kiekviena nėščioji yra ne kartą patyrusi vidurių užkietėjimą, kas dažnai tampa hemorojaus priežastimi. Taip pat nepamirškime fakto, kad nėštumo metu sutrinka kraujotaka dėl kraujagyslių spaudimo. Nors dažniausiai kalbama apie tai, kaip besilaukiančioms tinsta kojos, išryškėja kojų venos, tokie pat procesai vyksta ir išangės srityje.

Kalbant apie skaitytojai atliktą apžiūrą, man iškilo neaiškumas, ar iš tikrųjų buvo atlikta proktologinė apžiūra, nes ne visi chirurgai teikia proktologines paslaugas, atlieka išsamų proktologinį ištyrimą, tam reikalingas specialus pasiruošimas, įranga, bei kabinetas. Pacientai išties dažnai sumaišo šiuos dalykus.

Apskritai toks simptomas kaip išangės niežulys būdingas daugeliui ligų, galima įtarti, žinoma, ir hemorojinių mazgų paūmėjimą. Tačiau tai nebūtinai bus ši problema. Niežėti gali ir dėl dermatologinių problemų, gali būti, kad bus reikalinga pasirodyti ir infektologui, endokrinologui. Savaime suprantama, tikslios diagnozės iš skaitytojos komentaro pasakyti negaliu, reikėtų, kaip ir minėjau, pasirodyti specialistui. Klausime paminėtas kraujavimas po tuštinimosi taip pat nebūtinai reiškia hemorojų – kartais tai signalizuoja apie piktybinius tiesiosios žarnos navikines ligas, taip pat odos piktybinius navikus, pavyzdžiui, melanomą.

Verta žinoti

Asociatyvi nuotr.

Hemorojaus prevencija

  • Kartais labai veiksminga gali būti ir nematoma mankšta. Pavyzdžiui, sėdėdami kartas nuo karto sutraukite sėdmenis. Šie pratimai suaktyvina kraujotaką, o juos atlikti galima bet kur ir bet kada.
  • Kai sėdite ant klozeto, pasidėkite mažą kėdutę, suolelį po kojomis – kad būtų pėdos ne ant grindų būtų. Taip sudarysite kampą, palankesnį teisingam tuštinimuisi. Patariama sėdint šiek tiek atsilošti atgalios. Taip „reikalus darydavo“ ir mūsų protėviai, išties tokia tuštinimosi poza – natūrali.
  • Jei kilo noras tuštintis, jo neignoruokite. Venkite stenėtis, tuštintis per prievartą. Patariama po tualeto reikalų nusišluostyti šlapiomis servetėlėmis – tai geresnė alternatyva nei sausas įprastas tualetinis popierius.
  • Tualete atlikite gamtinius reikalus, o išmanųjį telefoną palikite kišenėje.