Šiandien apie šią naujieną kalbamės su Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ konsultacijų skyriaus gydytoja ginekologe Didona Vilkiniene.

- Kokiais privalumais pasižymi naujos kartos hormoninė minispiralė?

- Visų pirma, minispiralė ypač patikima kontracepcijos priemonė – ji užtikrina didesnę nei 99 proc. apsaugą veikdama vietiškai gimdoje. Ją naudojanti moteris nedaro vartojimo klaidų, priemonės nereikia prisiminti kiekvieną dieną, kas savaitę ar kas mėnesį.

Minispiralės sudėtyje yra iš visų hormoninių kontraceptikų pati mažiausia hormono dozė, kuri beje pasižymi ir teigiamu poveikiu mėnesinėms. Ilgiau naudojant minispiralę mėnesinės gali tapti ne tokios gausios ir trumpesnės priešingai nei naudojant paprastą spiralę su variu.

Dar vienas naujos kartos harmoninės spiralės privalumas yra tas, kad ji nemažina vaisingumo ateityje: planuojant nėštumą gydytojas bet kuriuo metu gali pašalinti hormoninę minispiralę, ir vaisingumas greitai atsinaujina iki įprasto lygio.

- Kaip veikia naujos kartos hormoninė minispiralė?

- Įdėta į gimdą hormoninė minispiralė veikia keliais būdais, kurie apsaugo nuo nėštumo:

•        Sutirština gimdos kaklelio gleives ir neleidžia spermatozoidams patekti į gimdą ir apvaisinti kiaušialąstę.

•        Slopina gimdos gleivinės (endometriumo) vešėjimą ir nesudaro palankios terpės kiaušialąstei įsitvirtinti gimdoje.

•        Mažina spermatozoidų judrumą ir jų galimybes apvaisinti kiaušinėlį.

- Minispiralės sudėtyje hormono dozė gerokai mažesnė nei pvz., kontraceptinėse tabletės, žiede ar pleistre. Ar galima tikėtis, kad šią priemonę moters organizmas toleruos geriau?

- Klinikinių tyrimų duomenys rodo, kad moterys hormoninę minispiralę toleravo gerai. Žinoma, tai iš dalies lemia ir priemonėje esanti mažesnė hormono dozė ir tai, kad priemonės poveikis apsiriboja gimda. Be to, minispiralėje nėra estrogenų, tad priemonę gali naudoti net kūdikį žindanti mama.

- Ar ši priemonė apsaugo nuo lytiniu keliu plintančių infekcijų?

- Neapsaugo, todėl jeigu yra tokia rizika, būtina naudotis prezervatyvu.

- Įprastai spiralė būdavo skiriama jau vaikų susilaukusioms moterims, ar naująją minispiralę gali naudoti negimdžiusios?

- Hormoninė minispiralė sukurta taip, kad ją galėtų naudoti ir negimdžiusios moterys, jeigu joms nepriimtinos kitos kontracepcijos priemonės. Minispiralė mažesnio dydžio nei daugelis kitų spiralių, be to įvedimui naudojamas specialiai sumažintas vamzdelis.

- Papasakokite apie spiralės įdėjimą: ar ši procedūra sudėtinga, ar moteris jaučia skausmą?

- Minispiralė įdedama įprastos ginekologinės apžiūros metu, įvedimas trunka tik keletą minučių. Jis gali būti kiek nemalonus, tačiau paprastai moterys skausmo nejaučia. Ypač jautrioms merginoms gali būti atliekamas vietinis nuskausminimas.

- Ar šią priemonę partneriai gali jausti sekso metu?

- Hormoninės spiralės sekso metu partneriai neturi jausti, nes priemonė yra ne makštyje kaip pvz. tamponas, o gerokai aukščiau – moters gimdoje. Jeigu partneris kažką pajustų, moteriai reikėtų kreiptis į ginekologą ir pasitikrinti, ar spiralė taisyklingoje padėtyje.

- Ką daryti, jei minispiralę naudojanti moteris nuspręstų pastoti anksčiau nei po 3 metų?

- Porai nutarus susilaukti kūdikio, gydytojas hormoninę minispiralę gali išimti bet kada. Ši priemonė neveikia vaisingumo, dažnai net ovuliacijos neslopina, tad moteris gali pastoti iš karto po priemonės išėmimo.

- Kaip dažnai reikia lankytis pas ginekologą po spiralės įdėjimo?

- Gydytojui reikėtų pasirodyti praėjus mėnesiui po įdėjimo, kad jis patikrintų, ar minispiralė taisyklingoje padėtyje. Vėliau pakanka lankytis kartą per metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)