Simptomai aštrėja

Daugeliui moterų, dažniausiai peržengusių penkiasdešimtmetį, klimaksas yra tarsi nuosprendis. Taip jau yra ir nieko nepakeisi.

„Turi per tą praeiti. Visa tai išgyveno mūsų pramotės. Tai yra normalu. Tačiau dabar mūsų moterys gyvena kitokiomis sąlygomis, mažiau dirba fiziškai, valgo ne tokį paprastą maistą, kvėpuoja kitokiu oru. Didesnė socialinė našta, moterims taip pat reikia uždirbti pinigų. Jų klimaksinis periodas yra sunkesnis. O juk tai yra amžius labai dar jauno žmogaus – pagal dabartinę gyvenimo trukmę. Toms moterims – dar gyventi ir gyventi. Ir tos moterys nori toliau gyventi visavertį gyvenimą. Tačiau atėjus klimaksui tai dabar yra sudėtinga“, – atsiųstame pranešime spaudai sako natūralios medicinos pradininkė Lietuvoje gydytoja Jelena Tulčina.

Tad atėjus sudėtingam kūno pokyčių metui moterys dažnai kreipiasi į gydytojus. Ir dažniausiai išgirsta rekomendacijas – vartokite hormoninius preparatus, rašoma atsiųstame pranešime žiniasklaidai.

Kas sieja hormonus ir mitybą?

67 metų medikė visa tai žino ne iš teorijos, o iš patirties.

„Dar būnant 35 metų man pašalino moteriškus organus. Kai paklausiau, ką daryti toliau, man pasakė – gerkite vaistus. Iš tų šešių preparatų man tiko tik vienas, kuris nesukeldavo problemų krūtims. Visos moterys žino, kad naudojant estrogenus yra rizika susirgti krūtų onkologine liga. Gydytojai patarė daryti mamogramą kas pusmetį. Sakau – ką daryti, kad vėžio nebūtų? Tikriname, kad aptiktume, tačiau ką darysime, kai aptiksime? Į klausimą, ką daryti, kad jis neatsirastų, atsakymo neišgirdau“, – pasakoja J. Tulčina.

Ką daryti, jei nenori vartoti hormoninių preparatų? Anot J. Tulčinos, jei tau anksčiau pašalino tai, kas turi funkcionuoti, privalai vartoti hormonus. Tačiau taip pat ir keisti savo gyvenimo būdą bei mitybą.

„Mūsų virškinimo traktas, tai, ką mes valgome, tiesiogiai veikia endokrininę sistemą. Kasa yra ne tik virškinimo organas, bet ir endokrininis. Joje gaminami reikalingi hormonai. Jei valgome maistą, kuris mums netinka, ir kraujyje atsiranda toksinų, tai paveiks kasą“, – sako sveikos mitybos specialistė, padedanti žmonėms daugiau nei trisdešimt metų.

Jelena Tulčina

Pasak jos, kasoje kilus uždegimui, atsiranda rezistencija insulinui, iš vienos molekulės cukraus, kurį vartojame, atsiranda dvi molekulės riebalų. Kasa su amžiumi jau nebe tokia, kokia buvo. Endokrininė sistema silpsta. Trūksta fermentų. Moters svoris didėja. Masės priauga net tos, kurios anksčiau valgydavo kiek nori.

„Tada atsiranda negalavimų. Atsiranda diabetas, galvos skausmai. Vegetatyvinė nervų sistema silpsta. Ji ima į tai reaguoti. Tada atsiranda karščio pylimo ir smarkaus prakaitavimo priepuoliai. Visa tai labai erzina, moteris ima pyktis su artimaisiais ir panašiai. Gali prasidėti problemų šeimoje, kai vienas gali, o kitas nenori“, – sako J. Tulčina.

Vis dėlto, anot gydytojos, galima tuos simptomus sumažinti arba sukontroliuoti.

Anot gydytojos, reikia suvokti, kad visa tai, ką įdėsi į savo burną, atsilieps kasos ir visos endokrininės sistemos veiklai. Taip pat – moters kiaušidžių, gimdos, kitų organų.

Kai kasa ir endokrininė sistema funkcionuoja prastai, atsiranda grybelinė infekcija. Ji cirkuliuoja iš žarnyno per kraują. Atsiranda makšties sausumas, skausmas, įvairios išskyros.

„Jei kiaušidėse atsiranda cistų, reiškia, kad grybelių perteklius iš žarnyno su krauju ateina į tą organą ir tarsi pasistato ten namelį. Susidaro miomos, cistomos, nes netinkamas maistas silpnina imunitetą ir mažina leukocitų – ląstelių, kurios infekcijos naikinimą – kiekį. O tu nieko nedarai, kad tai sutvarkytum, nes neįvertini maisto reikšmės savo imuninei sistemai“, – sako J. Tulčina.

Kokius papildus vartoti

J. Tulčina prisimena daugybę atvejų, kai į ją pagalbos kreipėsi svorio priaugusios moterys, kurios skundėsi nemaloniais klimakso simptomais.

„Ateina tokia didelė moteris, sako, man – klimaksas. Rodo krūvą išrašytų vaistų – visokių. Taip pat ir fitoestrogenų, papildų. Sakau: galite juos vartoti, tačiau tai bus tas pats, kas į šiukšlių dėžę dėti auksą. Jis vis tiek dvoks ir bus nešvarus. Aš – ne prieš papildus. Tačiau reikia žinoti, ko tau trūksta, kas tau tinka. Tam reikia išplėstinio tyrimo“, – sako gydytoja.

Ji pataria netikėti, kad koks nors papildas stebuklingai išgydys.

„Gerai, kad jų yra, tačiau jie ne visiems vienodai tinka. Ir fermentus mūsų organizmai priima skirtingai. Vitaminus taip pat reikia vartoti žinant, kokių tau reikia ir kokio kiekio. Papildai gali būti efektyvūs, tačiau tavo organizmas jų netoleruoja. Yra sertifikuota aparatūra, leidžianti nustatyti, kiek to arba kito papildo tau reikia“, – teigia sveikos mitybos specialistė.

Pasirinkimas – mūsų pačių

J. Tulčina iš daugiametės patirties žino, kad jei moteris jaučia klimakso simptomus, tokius kaip nuovargis, svorio didėjimas, karščio pylimo priepuoliai, kojų ir rankų tinimas, buvusių ligų paūmėjimas, galima šiuos simptomus ženkliai sušvelninti arba net visai pašalinti. Reikia tik suvokti, kad mūsų endokrininė sistema ir virškinamasis traktas turi tiesioginį ryšį.

„Šiandien yra daug galimybių, atkreipiant dėmesį į mitybą, turinčią tiesioginį poveikį organizmui klimakso metu. Jei sutvarkysi savo mitybą, atpalaiduosi kasą nuo uždegimo. Jei nesutvarkysi, klimakso simptomai bus labai ryškūs. O jei jie yra ryškūs, turi suvokti, kad estrogenai gali pagerinti savijautą, tačiau padidins onkologinės ligos riziką. Mityba arba pagerins, arba apskritai nuims tuos simptomus“, – sako J. Tulčina.

Anot jos, moteris taip pat lieknės, bus žvalesnė, geresnės nuotaikos. Paburkimai kasoje, kepenyse dings, vegetatyvinės nervų sistemos būklė pagerės. Klimakso simptomai sumažės arba visai dings.

„Nori gerai jaustis – žiūrėk, ką valgai. Tada nereikės būti priklausomai nuo vaistų“, – teigia natūralios medicinos pradininkė Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją