aA
Didėjant dėmesiui tam, ką valgome, auga susidomėjimas ir įvairiausiais maistą ne tik paskaninančiais, bet ir praturtinančiais priedais. Gamindami patiekalus jau drąsiai naudojame linų ir sezamų sėklas, raudonėlius ar baziliką, čija sėklas. Gera žinia ta, kad superproduktų arsenalas dar neišsemtas!
Bičių duonelė
© Shutterstock

Ilona Kuodienė, gydomosios mitybos terapeutė, sako, kad pastaruoju metu sveiko maisto gerbėjų žvilgsniai akivaizdžiai krypsta į naujus priedus.

„Daug keliaujame po pasaulį, iš ten parsivežame idėjų savo stalui. Tačiau verta pasidairyti ir po savo šalies istoriją, mat ne vienas maisto papildas – tai „pamiršta sena“, kiti – tiesiog mažiau žinomi plačiam vartotojų ratui. O aš nuoširdžiai džiaugiuosi, kad Lietuvoje yra išsaugotos tradicijos ir mes vis dar žinome ir vartojame daugelį superproduktų“, – teigia I.Kuodienė.

Bičių duonelė

„Bičių duonelė, kuri Lietuvoje žinoma daugeliui, pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje tik neseniai atkeliavo į specializuotas sveikų produktų parduotuves, kartu su kitomis „naujienomis“: beržų sula, raugintais kopūstai, kefyru“, – šypsosi gydomosios mitybos specialistė.

Bičių duonelė – tai bičių surinktos ir korių akutėse užkonservuotos (taip jas apsaugant nuo pelėsio) žiedadulkės. Bičių duonelė gausi aminorūgščių, vitaminų ir mineralų (B grupės vitaminų, vitamino K, geležies, fosforo, kalcio, kalio, seleno), flavonoidų.

Ji rekomenduojama sergantiems mažakraujyste, nusilpus, turintiems virškinamojo trakto problemų. Bičių duonelė gerina nuotaiką, savijautą, stipriną nervų sistemą, šalina nuovargį, tinka mažakraujystės profilaktikai, veikia kaip antioksidantas. Bičių duonelę, kaip itin naudingą maisto priedą, dar tik atradę sveikuoliai entuziastingai kviečia barstyti jos kone ant visko ir vartoti nuolatos, tačiau specialistai rekomenduoja per dieną neviršyti 10–15 g normos ir pavartojus mėnesį, padaryti poros mėnesių pertrauką. Galite berti ant salotų, kelis duonelės gabalėlius užbarstyti ant rytinės košės ar suplakti kartu su vaisiais į kokteilį (glotnutį).

Bičių duonelę rekomenduojama suvartoti per metus, t. y. iki kitų metų derliaus.

Maistinės mielės

Riešutų ir sūrio skonio „užuominų“ turintis maisto pagardas, kurio sudėtyje ypač gausu B grupės vitaminų (tiamino, niacino, B6, folio rūgšties) ir mineralų (geležies, cinko), puikus proteino šaltinis – turintis visas 9 aminorūgštis. Natūraliai maistinės mielės neturi vitamino B12, tačiau dažnai parduodamos praturtintos šiuo vitaminu.

„Beje, maistinių mielių nereikėtų vengti bijant grybelio išvešėjimo (nepainiokite su aktyviomis kepimo mielėmis). Tai – sausos, neaktyvios mielės, išaugintos taip, kad jose nebūtų grybelinių mielių“, – pataria I.Kuodienė.

Maistinės mielės gali padėti turint tam tikrų sveikatos problemų: egzemą, podagrą, sergant širdies ligomis, jaučiant nuovargį.

Maistinės mielės tinka sriuboms, troškiniams, garnyrams, salotoms gardinti. Dėkite jų visur, kur dėtumėte parmezano sūrį: į makaronus ir rizotą, ant naminės picos ir į padažus ar užtepėles, galima berti į troškinius, sriubas, ant omleto ar salotų. Tiesa, jei nenorite, kad žūtų vitaminai, nereikėtų maisto su šiuo priedu užvirinti, berkite į jau paruoštą patiekalą. Mieles galima naudoti ir vienas – iširpintas vandenyje išgerti tarp valgymų energijai pakelti.

Skaldytos kakavos pupelės

Gydomosios mitybos terapeutė: lietuviai žino ir vartoja daug superproduktų, kurie pasauliui dar tik naujiena
© DELFI / Jūratė Juršienė


Kakavos pupelės – vienas turtingiausių flavonoidų ir katechinų šaltinių, ypač svarbių širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai. „Tačiau patariama vengti šio produkto, jeigu vargina lūpų pūslelinė (herpes virusas), mat didelis arginino (aminorūgštis) kiekis kakavos pupelėse gali skatinti šio viruso simptomus. Taigi, kakavos pupelių ir šokolado reikėtų vengti bent jau tada, kai simptomai padažnėja“, – atkreipia dėmesį specialistė.

Kakavos pupelių galima dėti į kokteilius, gaminti energijos rutuliukus (su riešutais ir datulėmis), užbarstyti ant košės, sausų pusryčių, granolos, salotų, berti į keksiukų ar sausainių tešlą vietoj šokolado, gaminti kokteilius. Tinka besimaitinantiems žaliavalgiškai.

Lukštentos kanapių sėklos

Gydomosios mitybos terapeutė: lietuviai žino ir vartoja daug superproduktų, kurie pasauliui dar tik naujiena
© Shutterstock


Tai – mechaniniu būdu nuo lukšto atskirti sėklų branduoliai. Sėklų skonis primena riešutus. Kanapių sėklose yra idealus omega 3, 6 ir 9 rūgščių balansas (turi visas 9 aminorūgštis), reikalingas širdies ir smegenų sveikatai palaikyti. Skaičiuojama, kad apie 30 proc. sėklų sudaro baltymai, todėl jas mėgsta sportininkai ar propaguojantieji vegetarišką, veganišką mitybą. Tai – puikus vitamino E, kalcio, cinko, magnio, kalio, fosforo šaltinis. Kanapių sėklose esantys fitosteroliai (augaliniai hormonai) padeda reguliuoti cholesterolį ir skatina hormonų balansą organizme, mažina uždegiminius procesus, gerina odos ir sąnarių būklę.

Kanapių sėklos gali būti vartojamos taip pat plačiai, kaip ir riešutai: košių, jogurto, granolos gardinimui, gaminant energijos suteikiančius batonėlius ar rutuliukus. Drąsiai berkite į sriubą, salotas ar troškinius.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Po protesto akcijos mokytojai lieka ŠMM: nuotaikos dabar kitos (505)

Prieš protesto akciją ministerijoje budintys mokytojai su ašaromis akyse kalbėjo, kad nuotaika...

Kuria naują tvarką: nepatenkinti gydytojų darbu galės reikalauti pinigų (78)

Sveikatos apsaugos ministerijos siūlomas „žalos be kaltės“ modelis pacientams leistų...

Orai: lietų ir šlapdribą pakeis sniego pusnys (21)

Pirmadienį orus lems ciklonas keliaujantis nuo Atlanto vandenyno . Dangumi plauks niūrūs,...

Taupyklės ir sankcijos: kaip subyrėjo rublio ir naftos kainų ryšys (34)

Pastarąjį kartą žaliavinės naftos kainos staigiai smigo žemyn 2015 metų pabaigoje, patraukdamos...

Skvernelis nepanoro LVŽS frakcijos narių priimti į vyriausybę (63)

Nors ir nedidelė tikimybė, kaip parodė balsavimas Seime, bet, jeigu daugiausia konservatorių...

Lūžis parduotuvių lentynose: lietuviški obuoliai brangesni už bananus (73)

Šį rudenį parduotuvių lentynose pakankamai daug permainų, kurios stebina. Kinta tiek kainos, tiek...

Psichologines bėdas pripažinęs Suttonas – apie santykius su Adomaičiu ir „Instagram“ žinutes (6)

Rungtynėse Europos taurėje ir su Panevėžio „Lietkabeliu“ prastai pasirodęs Dominique‘as...

Ministras: emigracija nėra nieko blogo, mes gal kartais dramatizuojame situaciją (76)

Emigracijos patirtis yra labai sveika ir gyventojų išvykimas kartais gal per daug dramatizuojamas,...

Suskaičiavo pėsčiųjų klaidas: į perėjas su ausinėmis, neapsižvalgius ir net nesulaukus žalios (36)

Ryte skubėdami į darbus, lydėdami vaikus į mokyklas ir eidami per perėjas, beveik pusė...

Meghan Markle ir Kate Middleton nesutaria žymiai seniau, nei manyta – išdavė tam tikri ženklai, bet niekas nepastebėjo (15)

Kalbos apie Meghan Markle ir Kate Middleton nesutarimus, panašu, įgauna pagreitį. Keista, jog...