aA
Didėjant dėmesiui tam, ką valgome, auga susidomėjimas ir įvairiausiais maistą ne tik paskaninančiais, bet ir praturtinančiais priedais. Gamindami patiekalus jau drąsiai naudojame linų ir sezamų sėklas, raudonėlius ar baziliką, čija sėklas. Gera žinia ta, kad superproduktų arsenalas dar neišsemtas!
Bičių duonelė
Bičių duonelė
© Shutterstock

Ilona Kuodienė, gydomosios mitybos terapeutė, sako, kad pastaruoju metu sveiko maisto gerbėjų žvilgsniai akivaizdžiai krypsta į naujus priedus.

„Daug keliaujame po pasaulį, iš ten parsivežame idėjų savo stalui. Tačiau verta pasidairyti ir po savo šalies istoriją, mat ne vienas maisto papildas – tai „pamiršta sena“, kiti – tiesiog mažiau žinomi plačiam vartotojų ratui. O aš nuoširdžiai džiaugiuosi, kad Lietuvoje yra išsaugotos tradicijos ir mes vis dar žinome ir vartojame daugelį superproduktų“, – teigia I.Kuodienė.

Bičių duonelė

„Bičių duonelė, kuri Lietuvoje žinoma daugeliui, pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje tik neseniai atkeliavo į specializuotas sveikų produktų parduotuves, kartu su kitomis „naujienomis“: beržų sula, raugintais kopūstai, kefyru“, – šypsosi gydomosios mitybos specialistė.

Bičių duonelė – tai bičių surinktos ir korių akutėse užkonservuotos (taip jas apsaugant nuo pelėsio) žiedadulkės. Bičių duonelė gausi aminorūgščių, vitaminų ir mineralų (B grupės vitaminų, vitamino K, geležies, fosforo, kalcio, kalio, seleno), flavonoidų.

Ji rekomenduojama sergantiems mažakraujyste, nusilpus, turintiems virškinamojo trakto problemų. Bičių duonelė gerina nuotaiką, savijautą, stipriną nervų sistemą, šalina nuovargį, tinka mažakraujystės profilaktikai, veikia kaip antioksidantas. Bičių duonelę, kaip itin naudingą maisto priedą, dar tik atradę sveikuoliai entuziastingai kviečia barstyti jos kone ant visko ir vartoti nuolatos, tačiau specialistai rekomenduoja per dieną neviršyti 10–15 g normos ir pavartojus mėnesį, padaryti poros mėnesių pertrauką. Galite berti ant salotų, kelis duonelės gabalėlius užbarstyti ant rytinės košės ar suplakti kartu su vaisiais į kokteilį (glotnutį).

Bičių duonelę rekomenduojama suvartoti per metus, t. y. iki kitų metų derliaus.

Maistinės mielės

Riešutų ir sūrio skonio „užuominų“ turintis maisto pagardas, kurio sudėtyje ypač gausu B grupės vitaminų (tiamino, niacino, B6, folio rūgšties) ir mineralų (geležies, cinko), puikus proteino šaltinis – turintis visas 9 aminorūgštis. Natūraliai maistinės mielės neturi vitamino B12, tačiau dažnai parduodamos praturtintos šiuo vitaminu.

„Beje, maistinių mielių nereikėtų vengti bijant grybelio išvešėjimo (nepainiokite su aktyviomis kepimo mielėmis). Tai – sausos, neaktyvios mielės, išaugintos taip, kad jose nebūtų grybelinių mielių“, – pataria I.Kuodienė.

Maistinės mielės gali padėti turint tam tikrų sveikatos problemų: egzemą, podagrą, sergant širdies ligomis, jaučiant nuovargį.

Maistinės mielės tinka sriuboms, troškiniams, garnyrams, salotoms gardinti. Dėkite jų visur, kur dėtumėte parmezano sūrį: į makaronus ir rizotą, ant naminės picos ir į padažus ar užtepėles, galima berti į troškinius, sriubas, ant omleto ar salotų. Tiesa, jei nenorite, kad žūtų vitaminai, nereikėtų maisto su šiuo priedu užvirinti, berkite į jau paruoštą patiekalą. Mieles galima naudoti ir vienas – iširpintas vandenyje išgerti tarp valgymų energijai pakelti.

Skaldytos kakavos pupelės

Gydomosios mitybos terapeutė: lietuviai žino ir vartoja daug superproduktų, kurie pasauliui dar tik naujiena
© DELFI / Jūratė Juršienė


Kakavos pupelės – vienas turtingiausių flavonoidų ir katechinų šaltinių, ypač svarbių širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai. „Tačiau patariama vengti šio produkto, jeigu vargina lūpų pūslelinė (herpes virusas), mat didelis arginino (aminorūgštis) kiekis kakavos pupelėse gali skatinti šio viruso simptomus. Taigi, kakavos pupelių ir šokolado reikėtų vengti bent jau tada, kai simptomai padažnėja“, – atkreipia dėmesį specialistė.

Kakavos pupelių galima dėti į kokteilius, gaminti energijos rutuliukus (su riešutais ir datulėmis), užbarstyti ant košės, sausų pusryčių, granolos, salotų, berti į keksiukų ar sausainių tešlą vietoj šokolado, gaminti kokteilius. Tinka besimaitinantiems žaliavalgiškai.

Lukštentos kanapių sėklos

Gydomosios mitybos terapeutė: lietuviai žino ir vartoja daug superproduktų, kurie pasauliui dar tik naujiena
© Shutterstock


Tai – mechaniniu būdu nuo lukšto atskirti sėklų branduoliai. Sėklų skonis primena riešutus. Kanapių sėklose yra idealus omega 3, 6 ir 9 rūgščių balansas (turi visas 9 aminorūgštis), reikalingas širdies ir smegenų sveikatai palaikyti. Skaičiuojama, kad apie 30 proc. sėklų sudaro baltymai, todėl jas mėgsta sportininkai ar propaguojantieji vegetarišką, veganišką mitybą. Tai – puikus vitamino E, kalcio, cinko, magnio, kalio, fosforo šaltinis. Kanapių sėklose esantys fitosteroliai (augaliniai hormonai) padeda reguliuoti cholesterolį ir skatina hormonų balansą organizme, mažina uždegiminius procesus, gerina odos ir sąnarių būklę.

Kanapių sėklos gali būti vartojamos taip pat plačiai, kaip ir riešutai: košių, jogurto, granolos gardinimui, gaminant energijos suteikiančius batonėlius ar rutuliukus. Drąsiai berkite į sriubą, salotas ar troškinius.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(8 žmonės įvertino)
4.0000

Top naujienos

Valentinas Masalskis: žmonės galbūt pamiršo – gyvename ne vardan malonumų ieškojimo (25)

Kai ruošiesi interviu su teatro ar kino žmonėmis sukirba nerimas: galbūt apie pagrindinius ir...

Svarsto, kaip kontroliuoti triukšmaujančius: užsienyje draudimai tokie, kad mums kol kas sunku įsivaizduoti (230)

Ko gero, daugeliui bent kartą gyvenime teko patirti jausmą, kai kaimynai visai negerbia vienas kito...

Europos „koronaviruso žvaigžde“ tapusi šalis dabar klimpsta vis giliau: deja, klydome (163)

Kai birželio mėnesį ant viduramžiško Prahos Karolio tilto į „Covid-19“ „atsisveikinimo...

Pacientų kantrybė išseko: medikai nekelia ragelio, o jei atsiliepia, bendrauja šiurkščiai (421)

Maždaug prieš dešimtmetį kur kas daugiau panevėžiečių sveikatos reikalus patikėdavo...

Klaipėdoje BMW užlėkė ant šaligatvio ir užvažiavo ant moters su dviem vaikais (15)

Rugsėjo 19 d., apie 19.45 val., Klaipėdoje, Kretingos g., automobilis „ BMW 325“, vairuojamas...

Kaip iš kino filmo: Kristina į ligoninę nespėjo – pagimdė uošvio automobilyje (27)

Kaip sakoma, tu planuoji, o Dievas juokiasi. Būtent šis posakis geriausia tinka, kalbant apie...

Bikinio kategorijos grožis ir drausmė: nuo gatvės iki čempionės titulo skiria pusmetis laida „Sportinė forma“ (32)

„Ateidavau į klubą pasportuoti, bet kartą priėjo prie manęs trenerė Renata pakalbėti ir sako:...

Sostinės padangę nušvietė festivalis „Vilniaus fejerija“

Šeštadienį, rugsėjo 19 d., Vingio parke įvyko dvyliktasis tarptautinis „Vilniaus fejerija“...

Sprendžiu dilemą: pasisakyti žmonai apie vienkartinį nuklydimą į kairę ar ne (4)

Neištikimybė – viena dažniausių porų santykius ardančių priežasčių. Nereikia nė sakyti,...

Džiazo vokalistė Kristina Jatautaitė: juokiuosi iš savęs, kad esu transformeris

Vieną dieną ji – elegancija ir žavesiu spindinti dama iš Svingo eros. Kitą - maištaujanti...

|Maža didelių žinių kaina