Kaip ir kiekvieną pirmadienio rytą, naudingais sveikatos patarimais radijo „M-1 Plius“ eteryje dalinasi rūpestingas „Gintarinės vaistinės“ vaistininkas. Kaip pagerinti miegą, kalbamės su vaistininke Jolita Skinderskiene.

Visuomet džiaugiamės, kai iš lovos išlipame „ta koja“, kai jaučiamės išsimiegoję ir pailsėję. Sakykite, nuo ko apskritai priklauso geras mūsų miegas?

Geras miegas priklauso nuo daugybės faktorių. Kiekvienam žmogui reikia skirtingos miego trukmės, skirtingo poilsio. Vienam galbūt užtenka ir penkių valandų, o kitam reikia ir dešimties ar dvylikos valandų. Svarbiausia, kad miegas būtų kokybiškas. Išsimiegojęs žmogus gali sveikai žiūrėti į aplinką, gerai jaustis, būti žvaliu ir kitiems nešti laimę. Ką daryti, kad miegas būtų kokybiškas – jau kita tema.

Kaip pagerinti savo miegą turime pagalvoti dar prieš einant miegoti: patalpa, kurioje miegame, turi būti rami, išvėdinta aplinka, žmogus turėtų būti nepersivalgęs, suvartojęs ne per daug skysčių ir jau norėti miegoti. Visa tai turi didelės įtakos geram miegui.

Jei ateina žmonės į vaistinę ir kalusia, ką daryti, jei niekaip negali užmigti arba atvirkščiai – sako, kad sunku pabusti, kad galėtų miegoti nors ir visą dieną, ką patariate?

Kai žmogus neramus, patiria stresą, tuomet jis patiria susiduria ir su įvairiais miego sutrikimais. Tokiu atveju prieš miegą reikėtų išgerti raminančios arbatos – tikriausiai visi žinome, kad valerijonas, ramunėlės gerina miegą. Nereikėtų iš karto griebtis rimtų tablečių, galbūt užtektų ir stiklinės šilto pieno su šaukšteliu medaus.

„M-1 Plius“ eteris

Pradžiai siūlyčiau atsigręžti į save ir pagalvoti, kodėl mes negalime užmigti iš karto, per 15 minučių. Kita vertus, jei neužmiegame per 15 minučių, tai ir nereikėtų savęs versti – geriau pasiimti įdomią knygą, paskaityti ir palaukti, kol tas miegelis ateis ir galėsite ramiai pailsėti.

Dienos eigoje, manau, kiekvienas turi savo žingsnius, ritualus geresnei savijautai, padedančius pasijusti žvalesniais. Vienam tai gali būti stiklinė vandens su griežinėliu citrinos, kitam gali padėti mankšta ar pasivaikščiojimas su šuniuku, trečiam – puodelis kavos.

Patariame dieną pradėti sveiku ritualu ir vos atsikėlus išgerti stiklinę šilto, maždaug 40-50 laipsnių temperatūros, vandens. Vandenį reikėtų gerti mažais gurkšneliais. Taip pabudiname savo organizmą, skrandį – organizmas pradeda veikti. Po 20-30 minučių jau galima sėsti valgyti kokybiškų, sveikų pusryčių. Jei dar padarytumėte trumpą, bent 10 minučių mankštelę, būtų idealu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)