aA
Braškės vasarą gali atstoti saldžius desertus. Tai uoga pasižyminti ne tik puikiu aromatu ir skoniu, bet ir maistinėmis savybės. Braškės yra puikus vaistas nuo širdies ir kraujagyslių ligų, gerina širdies darbą, mažina kraujospūdį.
© DELFI / Kiril Čachovskij

Gausios antioksidantų

Nustatyta, jog braškės mažina riziką susirgti vėžiu, pristabdo senėjimą. Tyrimų rezultatai rodo, kad didelis antioksidantų kiekis braškėse gali padėti neutralizuoti neigiamą laisvųjų radikalų poveikį organizme. Antioksidantai taip pat stiprina imuninę sistemą ir padeda apsisaugoti nuo ligų.

Braškėse yra daug kalio, mineralų, kurie padeda reguliuoti elektrolitų kiekį, sumažinta riziką dėl širdies priepuolių ir insulto. Braškėse gausu folatų, tai pagrindinis komponentas raudonųjų kraujo kūnelių gamybai. Šios uogos turi daug vitamino C daugiau nei jo yra citrusiniuose vaisiuose. Braškės naudingos kovojant su kaikuriomis vėžio formomis, taip pat padeda norint sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Gerina atmintį

Braškėse yra B2, B5, B6, vitamino K. Šios aromatingos uogos turi vitamino B9, kuris puikiai gerina atmintį. Braškėse esantys mikroelementai - geležis, folio rūgštis, kalis, kalcis ir magnis stiprina kaulus, dantis bei nervų sistemą.

Braškės taip pat gali būti naudojamos balinti dantims. Vaisių rūgštys padeda pašalinti dėmes, todėl rekomenduojama perpjovus braškę pusiau patrinti ja dantis. Tai pašalina apnašas, stiprina ir gydo dantenas.

Sugeria teršalus

Braškės beveik neturi kalorijų, todėl jų galima valgyti kiek tik širdis geidžia. Tiesa, jei nesate alergiškas. Tie, kuriuos kankina alergija, smaguriaudami jomis turėtų užgerti rūgštaus pieno produktų: kefyro, jogurto, rūgpienio. Pastebėta, kad dažnai alergiją sukelia ne pačios braškės, o ant uogų esantys teršalai. Augančios arti žemės uogos sugeria visas dirvožemyje esančias trašas, nitratus ar automobilių išmetamąsias dujas.

Svarbu:

Braškėse esančios naudingosios medžiagos yra labai jautrios terminiam apdorojimui, deguonies ir saulės šviesos poveikiui, todėl geriausias braškių laikymo būdas yra šaldymas. Norėdami išlaikyti jų sodrią spalvą prieš šaldant apšlakstykite braškes citrinos sultimis. Vitaminą C uogos geriau išsaugo, jeigu yra šaldomos nepjaustytos ir netrintos.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Anglijoje išžagintos ir nužudytos 14-metės byloje – motinos liudijimas: ji kėlė labai daug rūpesčių (33)

14-metės iš Lietuvos, kuri buvo nužudyta Vulverhamptone, Jungtinėje Karalystėje, motina...

Ekspertai įvertino Statkevičiaus ir Janus rietenas: kažkas turi pasakyti, kad karalius nuogas (193)

Pirmadienio vakarą viešai skalbinius džiaustę dizaineriai Juozas Statkevičius ir Julija Janus...

Vėžiu susirgusi Vaiva pinigų negauna: kovoja ne tik su liga, bet ir su draudimo bendrove (114)

Kaip ir daugeliui vėžio diagnozė Vaivai Mickuvienei buvo tarsi žaibas iš giedro dangaus. „Man...

Įvertino „Barclays“ pasitraukimą: taip gerai Lietuvoje jau seniai nebuvo – bus dar daug kitų (69)

Daliai žmonių pradėjus skambinti pavojaus varpais, kad „ Barclays “ – tik pirmoji kregždė,...

Amerikos naftos renesansas: pirmą kartą per septynis dešimtmečius JAV – gryna naftos eksportuotoja (22)

Jungtinės Valstijos praėjusią savaitę tapo grynąja naftos eksportuotoja, nutraukdama beveik...

Netoli Lietuvos atrado tikrą rojų: tiek maisto nepajėgia suvalgyti net patys alkaniausi (30)

Jeigu esate didieji Kalėdų fanai – privalote iš Lietuvos nuplaukti į pietų Švediją. Tame...

Naujas tyrimas parodė, kad smegenų ląstelės gali keisti savo genus

Mokslininkai atrado, kad kitaip nei dauguma kūno ląstelių, smegenų neuronai gali kaitalioti savo...

Kauniečiai Kručinskai atsisako įsileisti socialinius darbuotojus (8)

Vaikus atgavę kauniečiai Eglė ir Gintaras Kručinskai atsisako toliau lankyti pozityvios tėvystės...

Smūgis naudotų automobilių pardavėjams: neparduoda net pigiausių mašinų (229)

Milžiniškus protestus rengę, gatves blokavę ukrainiečiai palankesnių muito sąlygų...