Braškės vasarą gali atstoti saldžius desertus. Tai uoga pasižyminti ne tik puikiu aromatu ir skoniu, bet ir maistinėmis savybės. Braškės yra puikus vaistas nuo širdies ir kraujagyslių ligų, gerina širdies darbą, mažina kraujospūdį.
© DELFI / Kiril Čachovskij

Gausios antioksidantų

Nustatyta, jog braškės mažina riziką susirgti vėžiu, pristabdo senėjimą. Tyrimų rezultatai rodo, kad didelis antioksidantų kiekis braškėse gali padėti neutralizuoti neigiamą laisvųjų radikalų poveikį organizme. Antioksidantai taip pat stiprina imuninę sistemą ir padeda apsisaugoti nuo ligų.

Braškėse yra daug kalio, mineralų, kurie padeda reguliuoti elektrolitų kiekį, sumažinta riziką dėl širdies priepuolių ir insulto. Braškėse gausu folatų, tai pagrindinis komponentas raudonųjų kraujo kūnelių gamybai. Šios uogos turi daug vitamino C daugiau nei jo yra citrusiniuose vaisiuose. Braškės naudingos kovojant su kaikuriomis vėžio formomis, taip pat padeda norint sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Gerina atmintį

Braškėse yra B2, B5, B6, vitamino K. Šios aromatingos uogos turi vitamino B9, kuris puikiai gerina atmintį. Braškėse esantys mikroelementai - geležis, folio rūgštis, kalis, kalcis ir magnis stiprina kaulus, dantis bei nervų sistemą.

Braškės taip pat gali būti naudojamos balinti dantims. Vaisių rūgštys padeda pašalinti dėmes, todėl rekomenduojama perpjovus braškę pusiau patrinti ja dantis. Tai pašalina apnašas, stiprina ir gydo dantenas.

Sugeria teršalus

Braškės beveik neturi kalorijų, todėl jų galima valgyti kiek tik širdis geidžia. Tiesa, jei nesate alergiškas. Tie, kuriuos kankina alergija, smaguriaudami jomis turėtų užgerti rūgštaus pieno produktų: kefyro, jogurto, rūgpienio. Pastebėta, kad dažnai alergiją sukelia ne pačios braškės, o ant uogų esantys teršalai. Augančios arti žemės uogos sugeria visas dirvožemyje esančias trašas, nitratus ar automobilių išmetamąsias dujas.

Svarbu:

Braškėse esančios naudingosios medžiagos yra labai jautrios terminiam apdorojimui, deguonies ir saulės šviesos poveikiui, todėl geriausias braškių laikymo būdas yra šaldymas. Norėdami išlaikyti jų sodrią spalvą prieš šaldant apšlakstykite braškes citrinos sultimis. Vitaminą C uogos geriau išsaugo, jeigu yra šaldomos nepjaustytos ir netrintos.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Amžius – svarbus rodiklis imant būsto paskolą (14)

Jei esate vyresnio amžiaus ir norite pasiimti paskolą, bankai jos gali ir nesuteikti.

Iš kuklios sumos išgyvenantis daugiavaikis tėtis prisipažino: ne finansiniai sunkumai yra didžiausias iššūkis (18)

800-1100 eurų – iš tokių mėnesinių pajamų Mažeikiuose gyvena Juozo daugiavaikė šeima ....

Ekspertai juokauja: jei toks bus Karbauskio pasirinkimas, tai Vilniau, laikykis (306)

Europarlamentaro Antano Guogos vis dažnesni pasirodymai valstiečių-žaliųjų draugijoje ėmė...

Įrengė 22 kv. metrų butą Vilniaus senamiestyje: čia tikrai galima gyventi ir dviese (100)

Mažas butas, jeigu yra tinkamai įrengtas, gali būti puiki erdvė gyventi jaunam žmogui arba net...

Trumpas priėmė Putino iššūkį: šių ginklavimosi varžybų Kremlius tęsti tiesiog nepajėgs (1461)

Tebūnie ginklavimosi varžybos. Mes juos pranoksime visur. Taip dar 2016-ųjų gruodį sakė tuomet...

Atostogos Lenkijos pajūryje: ar tikrai pasijausite kaip ponai? (115)

Lenkijos pajūris yra tiek daug aprašytas ir prigirtas, kad kartais darosi sunku atskirti realią...

Mamą nustebino sūnaus poelgis: matyt, kažką darau kitaip nei visos (45)

Visos mamos skirtingos, bet turi vieną bendrą tikslą – padaryti viską, kad jų vaikas būtų...

Horizonte – dar viena futbolo šventė: į Marijampolę kitame etape atkeliautų „Celtic“ (5)

Jei Marijampolės „Sūduvai“ pavyks išlaikyti svečiuose įgytą persvarą prieš Jūrmalos...

Audra niokojo Kauną: vanduo apsėmė gatves, vėjas vartė reklamų stendus ir medžius (196)

Antradienio popietę Kauną užklupo škvalas. Smarki liūtis užtvindė kai kurias svarbias Kauno...

Kinai sukūrė nedegančią ir labai stiprią medieną (25)

Daugybė pasaulio medžių kasdien yra nukertama dėl žaliavos poreikio. Mes turime ir kitų,...