aA


70 kg sveriantis žmogus, neviršydamas dienos normos, galėtų suvartoti apie 4900 mg fosforo, kitaip tariant, apie kilogramą mėsos produktų, su juose esančiu didžiausiu leidžiamu fosfatų kiekiu (5000 mg/kg).
Ar dėl planetos tausojimo galėtumėte atsisakyti mėsos kepsnio bent vieną dieną per savaitę?
© Shutterstock nuotr.

Nors fosfatai gerina produkto išvaizdą ir prailgina galiojimo laiką, maisto priedas, žymimas „E“ raide, kelia daug klausimų dėl ilgalaikio medžiagos poveikio žmogaus sveikatai. Dėl šios priežasties rūkytuose mėsos gaminiuose leidžiama naudoti tik ribotą kiekį fosfatų priedų, o iš kepimui paruoštų pusgaminių privalu visai juos pašalinti.

Fosfatai dažnai naudojami kaip maisto priedai ir sutinkami tokiuose kasdien vartojamuose produktuose, kaip sūris, kava ar dešra. Tačiau pavojingiausi fosfatai dar visai neseniai buvo naudojami marinuotiems kiaulienos, vištienos, kalakutienos gaminiams, skirtiems kepti grilyje ar orkaitėje – vandenyje tirpstantys maisto priedai yra beveik 100 procentų įsisavinami organizmo.

Fosfatus, dėl kurių poveikio sveikatai kyla nemažai diskusijų, galima atpažinti iš pilnų pavadinimų ar žymėjimo: E 338 (fosforo rūgštis), E 339 (natrio fosfatai), E 340 (kalio fosfatai), E 341 (kalcio fosfatai), E 343 (magnio fosfatai), E 450 (difosfatai), E 451 (trifosfatai), E 452 (polifosfatai).

Europos Sąjungoje bei Lietuvoje įsigaliojo Europos komisijos Reglamentas 1129/2011 ir jo patikslinimas, kuriame nurodoma, kad fosfatų naudojimas mėsos pusgaminiuose – smarkiai ribojamas, o kepti paruoštuose pusgaminiuose – neleistinas.

Žmonės skatinami atkreipti dėmesį į produkto pakuotę ir įsitikinti, kad mėsos pusgaminiuose nėra nei vieno fosfatų grupei priskiriamo maisto priedo, o gaminiuose (termiškai apdorotuose) jų kiekis neviršija leistinos normos. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovai teigia, kad šalutinis fosfatų poveikis, vartojant maistą, kurio sudėtyje fosfatų kiekis neviršija nustatytų leidžiamų didžiausių normų, žmogaus organizmui ar savijautai šiuo metu nėra užfiksuotas.

Apie neigiamą fosfatų įtaką organizmui kalbos kyla vis dažniau: gausus šios medžiagos naudojimas gali pakenkti ne tik inkstų ligomis sergantiems, bet ir sveikiems žmonėms. Organizme besikaupiančios fosfatų druskos slopina organizmo galimybes išvalyti kūną nuo jų pačių, o tai ilgainiui išsivysto į kraujagyslių ir širdies veiklos sutrikimus, kurie gali privesti prie neigiamų padarinių sveikatai – padidėjusio insulto ir infarkto tikimybės.

Abejonių dėl fosfatų naudojimo maisto gamybos procese neslepia ir gamintojai: „Nelaukdami papildomo sprendimo, kuriame bus patikslintas draudžiamų fosfatų bei leistino jų kiekio sąrašas iš Europos Sąjungos, jau prieš kurį laiką nusprendėme atsisakyti šių maisto priedų ir nebenaudoti jų vištienos pusgaminiuose, o rūkytuose gaminiuose palikti tik mažiausią įmanomą leistinų ir sveikatai nekenksmingų fosfatų kiekį. Tai padaryti pastūmėjo nežinomas fosfatų poveikis sveikatai ir neaiški šių maisto priedų ateitis“, – teigia fosfatų savo vištienos pusgaminių gamybos procese atsisakiusių „KG Group“ paukštynų Kokybės kontrolės tarnybos vadovė Danguolė Velavičienė.

Pasak paukštynų atstovės, tam, kad iki šiol naudoti maisto priedų ir prieskonių mišiniai su fosfatais būtų pakeisti naujais, jų įmonei prireikė kelių mėnesių. Šis procesas užtruko, nes reikėjo atsirinkti ir išbandyti naujus maisto priedus, receptūros ingredientus bei jų mišinius. Taip pat nemažai laiko truko įvykusių pakeitimų suderinimas su klientais bei anksčiau naudotų mišinių tiekėjais.

Technologiškai veiksmingas, tačiau iki galo nenustatytą poveikį sveikatai turintis fosfatų naudojimas palieka daug neišspręstų klausimų. Su jais susijęs ne tik mokslininkų ar politikų darbas, bet ir maisto pramonės ateitis. Nelaukdami sprendimų iš aukštesnių institucijų, kai kurie maisto gamintojai, rengdami savo verslo strategijas, fosfatų dėjimo į gaminius atsisako jau dabar.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Užkalnis. Rinkimų košmaro scenarijus (120)

Jums reikės rinktis iš Sauliaus Skvernelio ir Rolando Pakso. Toks bus antrasis prezidento rinkimų...

Vienas popierius apnuogino nepatogią tiesą: ką iš tiesų žinome apie Seime priimamus sprendimus? (106)

Pastaruoju metu konfliktai tarp valdančiųjų ir opozicijos yra tapę tokie įprasti, kad sunku juos...

Ušacko ultimatumas Gabrieliui Landsbergiui: tai primena gerai surežisuotą spektaklį atnaujinta 13.52 (48)

Trečiadienį kandidatas į prezidentus Vygaudas Ušackas viešai kreipėsi į Tėvynės Sąjungos -...

Skvernelio kovos su kylančiomis kainomis planas: aštriausių pasiūlymų nebeliko (47)

Trečiadienį Vyriausybė svarsto planą, kaip ruošiamasi didinti konkurenciją maisto produktų...

Kreivus žvilgsnius į lietuvį pasaulio vicečempionų šalyje keičia septynženkliai pasiūlymai specialiai DELFI iš Zagrebo (12)

Užėjęs į kavinę išgerti puodelio espresso , Mindaugas Nikoličius gali nekrapštyti iš...

Karbauskis prisipažino: Guoga būtų geresnis meras už Šimašių (132)

Europarlamentaras Antanas Guoga šiuo metu nėra siūlomas kandidatu į sostinės merus, bet juo...

Makalius rekomenduoja: neatrastos vietos ir maršrutai aplink Vilnių

Kelionės nebūtinai turi būti tolimos. Juk kartais net šalia esančių vietų iki galo nesame...

Demaskuok.lt pristatyta Europos Komisijos atstovybėje (3)

Rugsėjo 26 d. nacionalinė iniciatyva Demaskuok.lt pirmą kartą pristatyta ES institucijų...

Indrė Makaraitytė. Kiek tau skauda, kad Lietuvoje išžudyti žydai? (718)

Popiežius Lietuvoje viešėjo ir tą dieną, kai buvo minimas Vilniaus geto likvidavimo 75-metis....

Dončičius treniruotėse stulbina komandos draugus, Nowitzki lygina slovėną su Paulu

Prasidėjus oficialiam NBA klubų treniruočių stovyklų laikotarpiui pirmosios intriguojančios...