aA
Neatsiejamas Šv. Velykų stalo atributas – kiaušiniai. Kuo pasižymi šis maisto produktas?
© Shutterstock nuotr.

Kiaušinis savo mitybine verte yra puikus maisto produktas. Jame gausu baltymų, todėl jis suteikia ilgalaikį sotumo jausmą, taip pat yra nekaloringas, jei yra virtas ir jo nevalgome su majonezu.

Kiaušiniuose gausu nepakeičiamųjų amino rūgščių, vertingų mineralinių medžiagų ir vitaminų, kurios stiprina imunitetą, gerina smegenų ir širdies veiklą. Kiaušiniuose yra B grupės vitaminų ( B1, B2, B6, B12), folinės rūgšties, cholino, biotino, riebaluose tirpių vitaminų – vit. A, D, E, K, seleno, magnio, cinko, kalcio, mangano, kalio ir kitų mikroelementų. Tai mononesočiųjų ir polinesočiųjų (omega-3) riebiųjų rūgščių šaltinis.

Mitas paneigtas

Pasak Centro poliklinikos gydytoja dietologės Eugenijos Česaitytės, mitas, kad kiaušiniai yra „pavojingi“ sveikatai, dėl juose esančio cholesterolio, yra paneigtas. Nors kiaušinyje jo yra nemažai (apie 186 mg), tačiau bendrąjį cholesterolio kiekį, randamą kraujyje, įtakoja ne konkretus maisto produktas, turintis daug cholesterolio, o sočiųjų riebalų perteklius mūsų mityboje, ir ne tik, naujausi tyrimai rodo, kad cholesterolio kiekis kraujyje priklauso nuo genetikos, streso ir fizinio aktyvumo.

Mūsų organizmui reikalingas tam tikras cholesterolio kiekis, nes iš jo sintezuojasi vitaminas D, lytiniai hormonai. Jis taip pat svarbus augimui, todėl reikalingas augančiam organizmui.

Kiek suvalgyti?

„Asmenims, sergantiems cukriniu diabetu, turintiems labai aukštą cholesterolio kiekį kraujyje užtenka 2 kiaušinių per savaitę, kitiems, gali būti kasdien, bet ne daugiau kaip 1 vnt. per dieną. Suvalgius per daug kiaušinių, gali sutrikti virškinimas, kaip ir nuo kito persivalgomo maisto. Geriausiai skrandis virškina kiaušinį, kurio ir baltymas, ir trynys yra gerai išvirę“, - tvirtina Centro poliklinikos gydytoja dietologė E. Česaitytė.

Kaip išvengti persivalgymo šventiniu laikotarpiu

Pagrindinė taisyklė norint nepersivalgyti per šventes ir jaustis gerai yra SAIKAS. Šią tiesą žino daugelis, tačiau ne visada lengva jos laikytis.

✔ Laikykitės valgymo režimo ir švenčių metu. Nesėskite prie stalo alkani. Pasistenkite, kad nevalgymo laikotarpis netruktų ilgiau kaip 5 valandas. Kai žmogus alkanas, jis dažniausiai valgo labai greitai ir suvalgo didelį kiekį maisto, skatinamas persivalgymas.

✔ Valgykite lėtai, ilgai kramtykite maistą – ilgiau kramtant (vieną kąsnį 20-30 kartų) yra geriau suvirškinamas maistas. Sotumas pajuntamas po 20 minučių nuo valgymo pradžios.

✔ Tarp skirtingų patiekalų valgymo pabandykite padaryti 20 minučių pertrauką.

✔ Valgykite iš mažesnių lėkščių.

✔Ruošdami maistą stenkitės riebalų naudoti kuo mažiau. Vietoj riebios raudonos mėsos, rinkitės paukštieną (pvz. kalakutieną), žuvies patiekalus. Riebus maistas lėtina virškinimą, maistas ilgiau užsistovi skrandyje.

✔ Daug skaidulų turintis maistas ilgiau suteikia sotumo jausmą, todėl valgykite kuo daugiau daržovių.

✔Ruošdami patiekalus vietoj druskos naudokite prieskonius: kalendrą, imbierą, krapus, kmynus, cinamoną, pipirmėtę.

✔Salotas, padažus pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, citrinos sultimis ir aliejumi, jogurtine grietine, o ne riebia grietine ar majonezu.

✔Ant šventinio stalo nepamirškite ir šviežių vaisių.

✔Nepiktnaudžiaukite šokoladu, saldumynais.

✔Esant apsunkintam virškinimui – gerkite žolelių arbatas, kurios gerina virškinimą (kmynų, pankolių, raudonėlių, ramunėlių ir kt.).

✔ Gerkite vandenį arba patys pasigaminkite gėrimų iš natūralių sulčių. Kiek įmanoma mažiau vartokite alkoholio ir saldžių gazuotų gėrimų, nes šie gėrimai labai kaloringi.

✔ Nerekomenduojama valgant žiūrėti televizoriaus. Neužsisėdėkite prie šventinio stalo. Išeikite pasivaikščioti į lauką arba žaisti stalo žaidimus. Bendraukite su Jums artimais žmonėmis.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ramanausko-Vanago brolis Albinas: kai mane paleido, iškart supratau, kodėl (32)

Ilgi metai miškuose, tamsiuose, šaltuose ir ankštuose bunkeriuose, sveiku protu nesuvokiami...

Pagrindinių mokesčių trūkumas siunčia rimtą signalą apie Lietuvos ekonomiką (22)

Finansų ministerija skelbia, kad per devynis šių metų mėnesius valstybės ir savivaldybių...

Bankų krizėje įklimpusi Graikija – vis dar be gelbėjimosi plano (3)

Jei manėte, kad Graikijos nesėkmės jau praeityje, manykite iš naujo.

Guoga traukiasi iš aktyvios politikos: kitąmet nedalyvausiu jokiuose rinkimuose (98)

Buvęs liberalas Antanas Guoga , ilgą laiką buvęs laikomas realiausiu „valstiečių“ kandidatu...

Nuošalioje Vilniaus vietoje tiekia autentišką armėnišką maistą: stulbina kainomis ir porcijų dydžiu (197)

Jeigu nebūčiau vykusi automobiliu pro šalį, apie Valakampių paplūdimyje kepamus armėniškus...

Erika Vitulskienė pirmą kartą pozavo su maudymosi kostiumėliu: jei bijai savęs – bijai viso pasaulio (20)

Dar neprasidėjęs televizijos projektas „Dydžio (r)evoliucija“ sulaukia begalės lietuvių...

Rezultatyvumu pradžiuginęs Lekavičius padėjo „Panathinaikos“ sutriuškinti Eurolygos debiutantus (3)

Miunchene antausį gavę Atėnų „Panathinaikos“ (2-1) krepšininkai išliejo susikaupusį...

Orai: artėja šalčiai (15)

Meteorologų teigimu, penktadienis bus gerokai vėsesnis nei praėjusios dienos. Naktį daug kur...

Lietuvių augintojus prispaudė kinai ir ukrainiečiai (127)

Šalies medaus eksportuotojai išgyvena sunkmetį – pirkėjų prireikė žvalgytis net tolimoje...

Panevėžyje nugriaudėjo galingas sprogimas: visiškai sugriauti keli garažai (91)

Bendrasis pagalbos centras informavo, kad Panevėžyje, Ateities g. 28, garažų masyve nugriaudėjo...