Gydytoja teisi – dvylikapirštės žarnos opos gydymui labai didelę įtaką turi tinkama mityba. Pasak dietologų, yra keletas taisyklių, kurių derėtų paisyti šia liga sergantiems žmonėms.

1. Iš raciono būtina pašalinti rūgščius ir rūkytus produktus

Jokia dieta nepagelbės, jei valgysite actu gardintas salotas, šprotus arba menkės kepenėles, rūkytą dešrą.

Atkreipkite dėmesį į jūros dumblius. Jų mitelių galite įberti į faršą ar sriubą, patys dumbliai puikiai tinka gaminant salotas.

2. Mitybos ir gyvenimo būdo režimas

Dvylikapirštės žarnos opą sukelia įvairios priežastys: tai ir centrinės nervų sistemos veiklos sutrikimai, ir paveldėtas skrandžio rūgštingumas, ir riebalų rūgščių maiste trūkumas.

Kad greičiau įveiktumėte negalavimus, reikėtų valgyti reguliariai, tarp valgymų neturėtų būti ilgi laiko tarpai. Valgyti reikėtų lėtai, vengti būtina sauso, aštraus, rūgštaus maisto. Beje, laikytis tokios mitybos režimo būtina ne tik ligai paūmėjus, bet ir pagerėjimo periodu. Labai svarbu kaip įmanoma vengti stresų.

3. Mitybos racioną būtina papildyti riebalų rūgštimis

Puikus jų šaltinis yra linų sėmenų aliejus. Reguliariai vartokite jo po šaukštelį „ant tuščio skrandžio“. Naudingas ir alyvuogių aliejus.

4. Vaistažolių arbatos

Vaistažolių arbatas rekomenduojama reguliariai gerti, kai yra didžiausia tikimybė ligai paūmėti, t.y. pavasarį ir rudenį. O štai vasarą tinkamas laikas pasirinkti vaistažolių. Jums tiks ramunėlės ir mėtos. Gysločio arbatų vartoti negalima, nes šis augalas stiprina skrandžio sulčių sekreciją.

5. Vartokite daugiau cinko turinčių produktų

Šio mineralo yra morkose, ankštinėse daržovėse, taip pat žuvyje ir kitose jūros gėrybėse. Cinkas pagreitina žaizdų gijimą. Jis stiprina skrandžio apsaugines funkcijas.