„Esu įsitikinusi, kad yra būtent taip, nes kitaip tai būtų per didelis sutapimas“, – patikino 24-erių Ema. 24-erių Emma studijuodama universitete gyveno su penkiomis merginomis. Ji tikina, kad po kelių mėnesių visų jų mėnesinės susivienodino, rašo BBC. Jos tuo pačiu metu pirkdavo tamponų, jų nuotaika subjurdavo tuo pačiu metu, o vienintelis kartu su merginomis gyvenęs vaikinas tai pastebėjo.

„Ši nuomonė yra populiari“, – patvirtino Alexanda Alvergne iš Oksfordo universiteto. „Juk žmonės mėgsta įdomias istorijas. Norime paaiškinti tai, ką matome, kaip nors prasmingai. Kur kas mažiau įdomi atrodo idėja, kad tai, ką matome, yra tik atsitiktinumas.“ – pripažino ji.

A. Alvergne pamėgino apžvelgti šį fenomeną galimai patvirtinančius tyrimus. Jos teigimu, apie tai pirmą kartą parašyta moksliniame leidinyje „Nature“. Mokslininkė Martha McClintock ištyrė 135 merginų, studijuojančių JAV koledže, mėnesinių ciklus. „Ši mokslininkė nustatė, kad draugių ir kambariokių atveju mėnesinių pradžios diena dažniau būna panaši nei atsitiktinių moterų porų atveju“, – teigė A. Alvergne.

M. McClintock iškėlė hipotezę, kad tai susiję su kartu šių moterų leidžiamu laiku, kurio metu jos apsikeičia feromonais. Kokia gi to priežastis? Remiantis labiausiai paplitusia teorija, tai moterų bendradarbiavimo strategija, skirta tam, kad jos netaptų savotišku haremu vienam dominuojančiam vyrui.

Šios idėjos esmė štai kokia: jei moterų mėnesinių ciklai sinchronizuotųsi, jos visos būtų vaisingos tuo pačiu metu, taigi vienas vyras negalėtų susilaukti palikuonių su visomis jomis.

„Jis negali valdyti visų moterų tuo pačiu metu, štai kodėl, kaip manoma, tai gali būti vertinama kaip savotiškas moterų bendradarbiavimas“, – tęsė A. Alvergne.

XX a. aštuntajame dešimtmetyje, kai gimė ši teorija, svarbias pozicijas buvo užkariavęs feminizmo judėjimas. A. Alvergne mano, kad galimai tai ir yra viena iš priežasčių, dėl kurių ši teorija išpopuliarėjo. „Pastebiu, kad kartais hipotezėse slypi „socialinės vertybės“. Feministiniu požiūriu idėja, kad moterys linkusios bendradarbiauti susidūrusios su vyro dominavimu, atrodo patraukli.“ – savo poziciją dėstė ji.

Kitų su žmonėmis ir panašiomis primatų rūšimis atliktų tyrimų rezultatai iš esmės panašūs. Vis dėlto yra ir tyrimų, kurių metų mėnesinių sinchronizavimo faktas nebuvo užfiksuotas. Imta ieškoti ankstesnių tyrimų spragų, kritikai aptiko trūkumų, susijusių su tiriamųjų pasirinkimu. Mėnesinių sinchronizavimosi apibūdinamas atrodė ganėtinai miglotas. Svariausias iš visų skeptiškai šią teoriją vertinančių ekspertų argumentų – tai 1971 m. M. McClintock tyrimo trūkumas dėl neįvertintos moterų mėnesinių ciklo sinchronizavimosi priežasties.

Vis tik atrodo, kad ši pozicija prieštarauja daugybės moterų įsitikinimui. „Jei kurį laiką praleidžiu su moterimi, kuriai tuo metu būna mėnesinės, manosios taip pat prasideda“, – tikino 26-erių Ineza. „Mano gimda – tikra komandinė žaidėja, ji nori būti viena iš mergaičių“, – asmenine patirtimi dalinosi jauna moteris. Maža to, Ineza mano, kad kai kurių moterų gimdos labiau linkusios lyderiauti. „Mano gimda – klasikinės beta rūšies, o štai mano draugės Suzanne gimda – alfa tipo. Jei jai mėnesinės, 15 kilometrų spinduliu visos kitos taip pat ima ieškoti tamponų“, – tęsė Ineza.

Vis tik kyla neaiškumų ir teorija neišvengiamai ima griūti, kai Ineza pripažįsta, kad jos mėnesinių ciklas niekada nėra sinchronizavęsis su kambariokės ciklu. „Pažįstu ją nuo tada, kai man buvo 12 m., manau, ji jaučiasi įsižeidusi, kad nesisinchronizuoju su ja“, – stebėjosi jauna moteris.

A. Alvergne nestebina tai, kad moterys pastebi su draugėmis sutampančius mėnesinių ciklus. „Lieka klausimas, ar tai atsitiktinumas, ar ne?“ – teigė specialistė. „Neseniai atsirado mokslininkų, nusprendusių vis dėlto išsiaiškinti, ar mėnesinių ciklų sinchronizavimasis galėtų būti nurašytas į atsitiktinumų sąrašą. Jie išanalizavo šešerius metus rinktus duomenis apie artimas mūsų giminaičių – babuinų patelių ciklus.

„Pateikti du modeliai“, – teigė A. Alvergne.

„Pirmasis – su egzistuojančia hipoteze, kurioje numatomas moterų ciklų sinchronizavimasis kaip gynybinė priemonė nuo dominuojančių patinų apsisaugoti; kitas modelis kur kas nuobodesnis, pagal kurį visi šie sutapimai įvardijami kaip atsitiktinumai“, – dėstė ji.

Mokslininkai įvertino kiekvieno modelio tikimybę atsižvelgdami į išanalizuotus duomenis. Nustatyta, kad modelis, kuriame moterų mėnesinių ciklų sinchronizavimasis įvardijamas kaip atsitiktinumas, kur kas patikimesnis.

Be jokios abejonės, ateityje verta atlikti daugiau tyrimų, skirtų šiai temai analizuoti, tačiau kol kas mokslininkai šią teoriją vis dėlto linkę vertinti skeptiškai. „Galbūt iš tikrųjų tai, ką pastebime, tėra atsitiktinumas“, – konstatavo A. Alvergne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)