Kurį laiką vengė gydymo

„Laukdama vizito iš pradžių pas terapeutą, vėliau pas specialistą neradau sau vietos, tvenkėsi ašaros, – prisimena tuometines emocijas ji. – Mamologas iš karto nustatė preliminarią diagnozę – fibroadenomos. Aš užčiuopiau vieną, bet gerokai mane išmaigęs jis rado jų tris: dvi kairėje krūtyje ir vieną dešinėje.“

Buvo neramu ir baisu – išsigandusi Monika kuriam laikui pasislėpė už neryžtingumo ir nesiėmė jokių veiksmų. Mat fibroadenomas ne visada patariama šalinti, kartais gydytojai tiesiog stebi, kaip jos auga. „Internete net radau aprašytų atvejų, kai fibroadenomos išnyko savaime, – pasakoja moteris, – bet man atrodo, kad tai itin reta situacija, o gal net nereali. Bet tai, žinoma, bet kokiu atveju buvo neatsargumas: turėjau tik preliminarią diagnozę, o ne tikrai patvirtintą. Dabar kitiems taip elgtis su sveikata nepatariu, bet tada man, kur kas jaunesnei, atrodė: oi, gal praeis savaime.“

Įsidrąsino po poros metų

Visgi po poros metų pavasarį Monika pasiryžo darinius pašalinti. „Priėmimo dieną man padarė kontrolinę echoskopiją, surašė tyrimų sąrašą ir papasakojo, ką reikės pasiimti su savimi į operaciją, – vardija pašnekovė. – Pakartotinis ultragarsas prieš pat operaciją ir pati operacija atliekama tik tam tikromis mėnesinių ciklo dienomis: nuo penktos iki dvyliktos dienos.

Tad gydytoja paprašė, kad susisiekčiau su ja, kada bus reikalingas intervalas, ir tada ji paskirs tikslią operacijos dieną. Kartu su tyrimų rinkiniu laukiau apie du mėnesius, kol mano ciklas sutaps su langu operacinėje.“

Truko vos porą valandų

„Prieš operaciją man buvo liepta gerai išsimiegoti ir pavalgyti, bet šią akimirką praleidau: pusryčiauju retai. Atvykau anksti ir atsisėdau laukti koridoriuje. Su manimi sėdėjo kitos moterys, išsišnekėjome su jomis, viena kitą drąsinome... kai kurios, deja, po neoplazmų pašalinimo sužinojo, kad serga vėžiu“, – prisiminė Monika.

Operaciją atlikusi gydytoja žinojo, kaip tai padaryti vakuuminės aspiracinės biopsijos metodu. Viskas atliekama taikant vietinę nejautrą, o navikai pašalinti vakuumu. „Injekcijos į krūtinę buvo nemalonios, – susiraukia prisiminusi pacientė, – buvo traukiantis skausmas, bet pačios operacijos metu neskaudėjo. Gydytoja viską darė atsargiai, kalbėjo, juokavo, drąsino, net echoskopą rodė. Po operacijos dar valandėlę pasėdėjau ir ramiai grįžau namo.“

Randai neišdarkė kūno

Siūlių po fibroadenomų šalinimo operacijos nebuvo: nedidukus įpjovimus Monikos krūtinėje užklijavo specialiu pleistru, o krūtinę tvirtai sutvarstė elastiniais tvarsčiais. Taip aprištai jai reikėjo vaikščioti apie penkias dienas, per kurias nebuvo galima krūtinės šlapinti – tik atsargiai prižiūrėti žaizdeles, periodiškai keičiant pleistrą. „Prausiausi atsargiai, stengdamasi nesušlapinti viršutinės kūno dalies, – pasakoja Monika, – taip pat jaučiau traukiančius skausmus krūtinėje: buvo sunku pakelti rankas ir jas pajudinti. Po operacijos du tris mėnesius buvo draudžiama sportuoti.“

Praėjus dviem dienoms po operacijos Monika grįžo į kliniką echoskopijos ir tvarsčių keitimo, o svarbiausia – biopsijos rezultatų. Viskas susiklostė gerai: pasitvirtino pradinė diagnozė „pieno liaukos fibroadenomos be patologijos“.

Specialisto komentaras


Medicinos diagnostikos ir gydymo centro akušeris-ginekologas dr. Gediminas Mečėjus:

– Kokia tikimybė, kad diagnozuotas gerybinis krūties auglys gali supiktybėti?

– Nedidelė. Iš esmės, kadangi kol kas medicina dar negali atsakyti į klausimą, kuri fibroadenoma iš gerybinio auglio virs vėžiu ir kada tai įvyks, kad užkirstume kelią onkologinei ligai, gerybinius auglius ir operuojame.

Jei krūtyje yra fibroadenomų, moteriai rekomenduojama kas šešis mėnesius tikrintis, ar neatsirado pokyčių. Kartais pacientės dėl įvairių gyvenimo aplinkybių atideda vizitą pas mamologą. Svarbu suprasti, kad kokių nors įspėjamųjų priešvėžinių pakitimų negalime identifikuoti. Kai randame pakitimų, pacientę siunčiame pas onkologus. Paprastai tuomet reikia ne tik operacijos, bet ir spindulinės terapijos ar chemoterapijos. Žinoma, gerai, kad liga aptinkama ankstyvos stadijos. Bet tai jau – vėžys. O jei fibroadenomą išoperuojame laiku, rizika, kad ji pavirs vėžiu, sumažėja iki nulio.

– Ar po fibroadenomos šalinimo prireikia plastikos chirurgų paslaugų?

– Prieš ryždamasi operacijai ne viena moteris jaudinasi dėl būsimų išvaizdos pokyčių. Sau, kaip chirurgui, keliu dvi užduotis. Pirmoji – pašalinti auglį, o antroji daugiau estetinė – išsaugoti krūties anatomiją. Paprastai pjūvis lokalizuojamas ties augliu, bet parinkdami jo vietą visuomet įvertiname kūno tempimo linijas, atsižvelgiame į spenelį, aureolę. Pašalinus didesnį auglį, kad neliktų lokalaus įdubimo, kiek įmanoma rekonstruojame ir sujungiame aplinkinius audinius.

Daugelis pacienčių nerimauja, ar po operacijos krūtys išliks vienodo dydžio. Bet, žinote, klausimas, ar jos prieš operaciją buvo simetriškos... Jei vienoje krūtyje susiformavo auglys, krūtys jau nebuvo simetriškos, nes auglys didina vienos jų tūrį. Apskritai gamtoje nėra simetrijos, natūraliai viena krūtis paprastai yra šiek tiek didesnė už kitą, tad dėl to pergyventi nereikėtų.

– O jei fibroadenomų yra ne viena, ar tai turi įtakos operacijos sunkumui ir vėlesniam gijimui?

– Viskas priklauso nuo individualaus atvejo, gydytojo mamologo įvertinimo, galiausiai nuo pacientės apsisprendimo. Čia vienoje svarstyklių pusėje yra kelių fibroadenomų pašalinimas vienos narkozės metu, o kitoje – lengvesnis gijimas, nes kiekvienas gijimas vyksta per uždegiminę reakciją. Jei operacijos metu pažeidžiame didesnį plotą, natūralu, kad uždegiminė reakcija bus didesnė, o gijimas – sunkesnis.

Pašalintos fibroadenomos neatauga, tačiau jei organizmas yra linkęs į šių auglių susidarymą, laikui bėgant gali atsirasti naujų. Todėl moteris, kuriai buvo operuota fibroadenoma, turi reguliariai tikrintis krūtis pas gydytoją mamologą.

– Kaip reikėtų prižiūrėti krūtinę po operacijos?

– Kadangi operuojami minkštieji audiniai, po operacijos gali atsirasti hematomų, taip pat formuotis krešuliai, todėl rutiniškai pacientei skiriama antibiotikų. Po keleto dienų išimami siūlai, o kitas kontrolinis vizitas pas gydytoją suplanuojamas po trijų mėnesių.

Kol vyksta aktyvus gijimas, kad nesivystytų uždegiminė reakcija, reikėtų stengtis, jog krūtys kuo mažiau judėtų: vengti bėgioti, šokinėti ant batuto, taip pat ir pernelyg karštų krūtų glamonių intymiomis akimirkomis. Pirmas dienas po operacijos gali būti jaučiamas fizinis nepatogumas, todėl geriausia atidėti reikalus ir dar keletą dienų skirti poilsiui bei gijimui.