aA
Įvairūs ankštiniai produktai (pupelės, žirniai, lęšiai, soja, avinžirniai ir žemės riešutai) dažnai rekomenduojami kaip puikus gyvulinės kilmės baltymų pakaitalas. Žmonės, besidomintys vegetarine ar veganine mityba, šių produktų vartoja kone kasdien. Tačiau svarbu paminėti tai, kad valgydami baltymų turinčius produktus, tam, kad užtikrintume gerą sveikatą ir organizmo funkcionavimą, turime gauti visas nepakeičiamas amino rūgštis, iš kurių sudaryti baltymai.
Pupelės
© Shutterstock

Nepakeičiamomis jos vadinamos todėl, kad pats organizmas jų pasigaminti negali ir turi gauti su maistu. Amino rūgščių trūkumas sukelia svorio problemas, hormonų sistemos sutrikimus, odos ir plaukų būklės pablogėjimą, skatina tokių ligų kaip artritas, diabetas, širdies ir kraujagyslių ligų vystymąsi ir kt. Vadinasi, amino rūgštys svarbios visam organizmui.

Ankštiniai produktai neturi visų nepakeičiamų amino rūgščių. Tai nevisaverčiai baltymai. Visas amino rūgštis galime gauti tik iš gyvulinės kilmės produktų: mėsos, žuvies, kiaušinių ir paukštienos.

Tačiau pagrindinė problema yra ne amino rūgščių stoka ar tai, kad ankštiniai nėra visaverčiai baltymai. Problema yra ta, kad visi ankštiniai produktai – tai sėklos, kurių paskirtis yra ne tenkinti mitybos poreikius, o sudygti ir išsaugoti augalo rūšį.

Sėklos – kruopščiai gamtos saugomas produktas. Jose veikia tam tikri gynybiniai mechanizmai, kurie net ją suvalgius padeda išlikti sveikai reproduktyvinei sėklos daliai, keliaujančiai per virškinamąjį traktą, o šis procesas sukelia nemažai žalos.

Pirmiausia ankštiniuose produktuose esanti minėtina medžiaga yra fitatai. Dar žinomi kaip fitinė rūgštis, fitatai yra nesuvirškinami, mineralines medžiagas prisijungiantys dariniai, kurie randami grūdų luobelėse, ankštiniuose augaluose, riešutuose ir sėklose. Fitatai, patekę į organizmą susijungia su mineralais ir formuoja nevirškinamus junginius. Taigi, nepaisant to, kad ankštiniai produktai turi daug mineralinių medžiagų, įskaitant kalcį, magnį, geležį ir cinką, fitatai neleidžia organizmui jų įsisavinti. Susiformuoja nevirškinami dariniai.

Kita ankštiniuose produktuose randama medžiaga – lektinai. Lektinai randami ne tik ankštiniuose, bet ir grūdiniuose produktuose, riešutuose, bulvėse bei baklažanuose. Virškinamajame trakte lektinai prisijungia prie baltymų paviršiaus. Tai sutrikdo žarnyno sienelių funkciją ir ilgainiui gali suformuoti “pralaidaus žarnyno sindromą”, bloginti gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyrą, silpninti imuninę sistemą.

Žinome, kad ankštiniai produktai turi ne tik baltymų, bet ir angliavandenių. Juose esantys angliavandeniai plonojoje žarnoje nėra pilnai absorbuojami, todėl pradeda vešėti blogosios bakterijos. Šios bakterijos virškina (fermentuoja) ankštiniuose esančius angliavandenius (vadinamus galaktinais), o tokios proceso metu susidaro dujos, pučia pilvą ir kamuoja kiti nemalonūs simptomai.

Atskirai minėtinas produktas yra sojos pupelės. Sojos pupelės, tofu, varškė ir kiti produktai ypač dažnai vartojami, kuomet atsisakoma gyvulinės kilmės baltymų. Sojose gausu omega 6 riebalų rūgščių ir labai mažai omega 3 – toks disbalansas kelia uždegimines reakcijas. Svarbu ir tai, kad sojose yra daug fitoestrogenų, kuriuos organizmas atpažįsta kaip estrogenus (moteriškus hormonus). Puiku, jei soja vartojama moterų menopauzės laikotarpiu, tačiau nesant estrogenų trūkumo, per dažnas šių produktų vartojimas gali sukelti daugiau žalos negu naudos.

Ankštiniai produktai: pavojinga augalinių baltymų pusė
© Shutterstock

Aptarkime dar vieną produktą – žemės riešutus ir žemės riešutų sviestą. Iš tiesų žemės riešutai – tai ne riešutai, o ankštiniai produktai botanikos požiūriu. Ankštinio augalo sėklos. Žemės riešutuose ypač gausu lektinų, kurie toksiškai veikia žmogaus organizmą. Verdant pupeles dalis lektinų suyra ir tampa nebežalingi, o lektinai, kurie yra žemės riešutuose net veikiant aukštai temperatūrai nesuyra ir į žarnyną patenka sveiki. Patekę į virškinimo sistemą lektinai sukelia imuninės sistemos atsaką ir blogai veikia sveikatą.

Dalis tyrimų rodo, kad tinkamai apdorojus, ilgai mirkant, verdant aukštoje temperatūroje, kenksmingos medžiagos, esančios ankštiniuose produktuose suyra ir tampa nepavojingos. Tačiau atminkime tai, kad dėl fitatų negalime pasisavinti naudingų medžiagų esančių ankštiniuose produktuose, o jų baltymai neturi visų nepakeičiamų amino rūgščių ir šie produktai dažnai sukelia neigiamą imuninės sistemos atsaką. Taigi ar verta skirti itin daug laiko tinkamai paruošti ankštinius produktus, siekiant pašalinti dalį kenksmingų medžiagų, žinant, kad sėklų paskirtis gamtoje yra ne mitybos poreikio patenkinimas, o išlikimas ir augalo rūšies išsaugojimas. Gamta deda visas pastangas, kad apsaugotų kiekvieną augalo rūšį. Panašu, kad ji tai daro tinkamai, su įvairia priemonių gausa, tačiau žmogus dažnai pamiršta elementarius gamtos dėsnius ir tokiu būdu kelia pavojų savo sveikatai.

Žinoma, jei jaučiamas stiprus potraukis valgyti ankštinius produktus, kartais juos vartojant stipriai sveikatai nepakenksime, tačiau jais mėgautis reikėtų itin retai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ukrainos kariuomenės karininkas: rusai į Ukrainą važiuoja kaip į safarį – pašaudyti į „chacholus“ (1042)

Atskridus į Kijevą įtarti tai, kad šalis kariauja, galima dėl sugriežtintos patikros oro uoste...

Dėl sulaužyto gyvenimo dabar nebežino, kur kreiptis: gailiuosi, kad nuvedusi dukterį pas gydytojus, paklausiau jų patarimo (73)

Prieš daugelį metų globėjų į užsienį kartu su seserimi išvežta lietuvaitė po dešimties ten...

Stulbinantis atsitiktinumas: lietuviai sutrumpino darbo laiką – pelnas išaugo kartais (138)

Dvi Lietuvos įmonės „Engineer“ ir „Valandinis“, veikiančios statybų srityje, nuo rugsėjo...

Naminiai kukuliai: kam eiti į „Ikea“, jei gali paruošti namuose (19)

Tradicinis švedų patiekalas yra beveik tokia pat legenda, kaip cepelinai Lietuvoje, tik labiau...

Pratęsime „Žalgirį“ skandinęs Pangosas – apie Šarą, šiltus prisiminimus ir keistą jausmą Kaune

Likus dešimčiai minučių iki penktadienio vakaro Eurolygos mūšio tarp Kauno „Žalgirio“ ir...

Geriausių išmaniųjų dvidešimtukas pagal kainos ir kokybės santykį (97)

Išmaniųjų gamintojai nuolat pristato naujausius savo gaminius. Technologijos vis tobulėja, auga ir...

Ekspertė pateikė gluminančių įžvalgų, kodėl reikėtų kuo skubiau atsisakyti drėkinamojo kremo (3)

Drėkinamasis kremas paprastai laikomas pačia būtiniausia odos priežiūros priemone, tad kuo gali...

Karališkosios šeimos atstovų populiarumo reitinge karalienė Elžbieta II liko antroje vietoje: viskas išsidėstė labai netikėtai (3)

Didžiosios Britanijos karalienei po šių metų apklausos teko užleisti pirmąją populiariausių...

Vairavimo egzaminuotojas apie darbo užkulisius: žmonės šalia manęs verkia (38)

Jokiame universitete šios profesijos neišmoksi, todėl įdarbinimo procesas ilgas ir sudėtingas,...

Lažybose didžiausios sumos statomos ne už prezidento reitinguose pirmaujantį Nausėdą, bet už Šimonytę (175)

Nors vykdytos visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad populiariausias tarp kandidatų laimėti 2019...