Kultūristas, mitybos konsultantas ir asmeninis treneris Andrius Pauliukevičius pranešime spaudai paneigia pagrindinius mitus apie sveiką mitybą.

Mitas: Jei norite atsikratyti svorio, negalima valgyti po šeštos valandos vakaro

Tiesa: Dietologai rekomenduoja paskutinį kartą valgyti likus 2–3 valandoms iki miego. Tačiau per tiek laiko skrandis spėja suvirškinti nedidelį lengvo maisto kiekį ir atsigulti vėl galime alkani.

Norintiems sumažinti riebalinį sluoksnį rekomenduojama paskutinį kartą pavalgyti likus kelioms minutėms iki momento, kai einate miegoti, nes tiek laiko užtenka išsivalyti dantis ir užgesinti šviesą. Tokiu metu tinka valgyti liesą mėsą su daržovėmis, liesą žuvį su daržovėmis, liesą varškę, liesą varškės sūrį. Visi šie produktai nėra energijos šaltiniai, todėl nė vienas jų negali būti verčiamas riebalais. Tunkate ne tada, kai prieš miegą valgote mėsą, o tada, kai valgote bandelę su pienu.

Mitas: Norint sulieknėti, reikia valgyti daug vaisių

Tiesa: Labai gausus vaisių vartojimas prasilenkia su svorio metimu. Vaisiai yra vienas iš pirmų dalykų, kurių vartojimą, norint atsikratyti keleto kilogramų, reikia apriboti. Daugybė žmonių vakare valgo obuolius ir galvoja, kad tai padės jiems lieknėti, tačiau vaisiai yra energijos šaltinis, o nesudeginta energija tampa kūno sukaupta energija, kitaip tariant, kūno riebalais.

Visiškai kitaip yra su daržovėmis. Jos turi daugiau vitaminų ir mineralų ir kur kas mažiau kalorijų nei vaisiai. Daržovės nėra saldžios, nes neturi fruktozės, paprasčiau kalbant – cukraus. Taigi, norėdami sulieknėti, galite valgyti daug daržovių, bet tik ne vaisių.

Mitas: Metant svorį, reikia atsisakyti druskos

Tiesa: Kai rašoma apie kokį nors kultūristą, jo pasirengimą varžyboms, dažnai minima, kiek kiaušinių baltymų per dieną jis suvalgė ir koks neskanus maistas be druskos. Tačiau pamirštama pasakyti, kad druskos negalima vartoti likus savaitei iki varžybų, bet niekas nevalgo prėsko maisto visus metus.

Druskos perteklius po oda sulaiko vandenį, bet nuo druskos netunkama, mesti svorį ji taip pat netrukdo. Druskoje esantis natris, kaip ir kiti mineralai, mūsų organizmui reikalingas. Vietoj įprastos druskos rekomenduojama vartoti Himalajų arba jūros druską.

Mitas: Norite to maisto ir tų produktų, kurių organizmui labiausiai trūksta

Tiesa: Kai žmogus labai ko nors nori, dažniausiai tai būna emocinis alkis. Jei jus aplankė geros emocijos, norėsite picos, kebabo, cepelinų arba lašinių, jei blogos – šokolado arba pyragėlių, bet organizmui šio maisto tikrai netrūksta. Vienintelis elementas, kurio mums kartais trūksta ir tai jaučiame (dažniausiai moterys menstruacijų metu), yra geležis – jos gausu raudonoje mėsoje, žuvyje ir daugelyje daržovių.

Mitas: Metant svorį geriau negerti kavos

Tiesa: Kava padeda tirpdyti riebalus, joje esantis kofeinas įeina į daugumos maisto papildų, tirpdančių riebalus, sudėtį. Likus pusvalandžiui iki treniruotės išgerkite juodos kavos arba liesu pienu balintos kavos be cukraus ir treniruositės intensyviau nei įprastai. Tiesa, kofeinas iš organizmo šalina skysčius, tad geriant kavą, reikia papildomai gerti daugiau vandens.

Mitas: Norint būti lieknam ir sveikam geriausia valgyti ekologišką maistą

Tiesa: Rūsyje kabantys lašiniai ir kumpiai, pačių sodintos ir kastos bulvės yra ekologiškas maistas. Deja, jis turi kalorijų. Iš maisto gaunant per daug kalorijų, neįmanoma būti lieknam ar lieknėti, nors maistas ir ekologiškas.

Mitas: Norint atsikratyti riebalų, reikia nevalgyti riebalų

Tiesa: Organizmas negali normaliai funkcionuoti ir negali būti normalios hormonų pusiausvyros, jei riebalų vartojimas pernelyg apribotas. Netgi laikantis griežtos dietos reikia valgyti lašišą, avokadus, šiek tiek riešutų, vartoti alyvuogių aliejų. Omega riebalų rūgštys padeda organizmui naudoti kūno riebalus kaip energiją, kitaip tariant, juos tirpdyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt