Portale „Umbrella“ pateikiamas devynių žalių daržovių, kurias visiems būtina įtraukti į savo mitybos racioną, sąrašas:

Šparaginės pupelės

Šparaginės pupelės

Normalizuoja žarnyno mikroflorą, turi antioksidantų, kurie šalina šlakus, saugo kraujagysles, turi daug folio rūgšties, fosforo, kalio, kalcio ir kt. naudingų elementų.

Brokoliai

Brokoliuose daug antioksidantų, bet karotino, ypač daug vitaminų A ir C. Šios gardžios daržovės veiksmingai stiprina imunitetą. Svarbiausia – tinkamai vartoti, nes termiškai apdorojant aukštoje temperatūroje, brokoliai netenka vertingų medžiagų.

Špinatai

Špinatai

Dietinis produktas, turintis folio rūgšties, kalio, kalcio, magnio, liuteino, vitaminų C ir E. Galima valgyti net laikantis griežčiausios dietos. Yra daugybė patiekalų su špinatais variantų. Kepta vištienos krūtinėlė špinatais, varškės apkepas su špinatais, įvairios salotos – vos keli pavyzdžiai gardžių ir naudingų patiekalų.

Avokadai

Avokadai – tikras atradimas sveiko, skanaus maisto šalininkams. Juose esantys naudingi riebalai normalizuoja skrandžio veiklą, stiprina plaukus, gražina odą, mažina cholesterolio kiekį organizme. Avokadai turi daug vitamino E, taigi stiprina akis. Dėl švelnios struktūros avokadai gali pakeisti sviestą, padažus.

Briuselio kopūstai

Ypač naudingi tiems, kas turi širdies ir kraujagyslių sistemos problemų. Mažina kraujagyslių uždegiminių procesų riziką. Bet visos vertingos ypatybės dingsta, termiškai apdorojant šias daržoves, todėl patartina užpilti jas verdančiu vandeniu arba gaminti garuose. Šaldytų Briuselio kopūstų apskritai nepatartina vartoti.

Salierai

Jie irgi ypač rekomenduotini tiems, kas nori sulieknėti. Salierai turi daugiau naudingų medžiagų, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Juose yra geležies, kuri reguliuoja hemoglobino lygį, šalina iš organizmo skysčių perteklių, turi šlapimą varantį poveikį, netgi mažina streso lygį. Tad jei dažnai jaučiate įtampą, salierai – idealus užkandis.

Žali obuoliai

Žali obuoliai yra vertingiausi iš visų obuolių. Valgykite žalių obuolių, jei norite sulieknėti, jų sultys skaido riebalus. Šie obuoliai trukdo daugintis bakterijoms, gerina kraujotaką, stiprina imunitetą. Jie – puikus fruktozės šaltinis, o ji – būtinas energijos šaltinis, maistas smegenims.

Cukinijos

Cukinijose esančias vertingas medžiagas organizmas įsisavina greičiau nei iš aguročių. Cukinijos stiprina imunitetą, gerina virškinimą, turi labai nedaug kalorijų. Maksimaliai naudinga valgyti šias daržoves žalias. Gardžios salotos iš žalių cukinijų su prieskoniais, trupučiu citrinos ir aliejaus. Jų riekelių galite užsidėti ant sumuštinių.

Garžgarstės

Gražgarstės

Originalaus skonio žalumynai ne tik pagardins salotas, bet ir padės, esant virškinamojo trakto sutrikimų. Jos stiprina skrandžio sieneles, gydo opas, gastritą, gerina virškinimą. Jei trinka virškinimas, valgykite daugiau garžgarsčių.

Iš tiesų žalių daržovių ir vaisių yra kur kas daugiau, nepamirškite ir kalendros, žalių vynuogių, žalių paprikų, salotų, agurkų, šviežių žirnelių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją