Tokius produktus reikia valgyti likus porai valandų iki miego. Suprantama, visos taisyklės turi išimčių, ypač tiems, kurie pareina namo vidurnaktį. Tik atsiminkite – naktį medžiagų apykaita sulėtėja, vadinasi, valgymas po vidurnakčio gali baigtis nereikalingais kilogramais, gulėti žarnyne, tad ryte galite prastokai jaustis. Taigi miego kokybę gerinančių produktų geriausia suvalgyti likus valandai – dviem iki miego, nedidelę porciją.

Mokslininkai tvirtina, kad didelį glikemijos indeksą turintys produktai ramina, sukelia mieguistumą, nes stimuliuoja triptofano gamybą. Na o triptofanas virsta serotoniniu ir melatoninu – svarbiausiais smegenis raminančiais hormonais.

1. Pieno produktuose (jogurtas, kiti rauginti pieno produktai, pienas) yra triptofano ir migdančio kalcio. Jis veiksmingai mažina stresą, stabilizuoja nervų skaidulas, taip pat ir smegenyse. Tai reiškia, kad prieš miegą suvalgę jogurto (geriau natūralaus), ne tik greičiau užmigsite, bet ir nekils neramių minčių.

Beje, kefyras ir kiti rauginti pieno produktai virškinami greičiau nei pienas ir kitokie produktai (1,5 – 2 val. greičiau). Būtent todėl jų rekomenduojama valgyti vakare.
Antiena

2. Daug triptofano yra antienoje. Likus kelioms valandoms iki miego suvalgyti kelis gabalėlius antienos su salotomis, tada jūsų lauks gilus, saldus miegas.

3. Triptofano yra bananuose, datulėse, žemės riešutuose. Tad likus pusvalandžiui – valandai iki miego, sukrimskite bananą ar kelias džiovintas datules. Bananuose daug magnio ir kalio, kurie padeda atpalaiduoti įsitempusius raumenis. Gerai išsimiegoti padės paprastas receptas: suplakite bananą ir stiklinę pieno, galite įberti ledo.

4. Migdolai – čempionai kovoje su nemiga, juose yra magnio, kuris atpalaiduoja raumenis ir gerina miego kokybę. Šiuose riešutuose esantis baltymas palaiko stabilų cukraus lygį kraujyje miego metu, stabdo adrenalino išsiskyrimą. Prieš miegą patariama išgerti šaukštą migdolų aliejaus arba likus dviem valandoms iki miego suvalgyti 50 g riešutų. Tai padės kūnui atsipalaiduoti.

5. Žolelių arbatos. Ramunėlės, mėtos, melisos ramina nervų sistemą po sunkios darbo dienos. Tiks ir nestipri žalia arbata, joje yra amino rūgšties teanino, kuris pailgina miegą. Tik ne daugiau nei vieną puodelį.

6. Dar vienas stebuklingas produktas – miso sriuba. Šioje japoniškoje sriuboje (gaminama iš fermentuotų sojos pupelių, ryžių, miežių, kviečių, į kurių sumaltą masę dedama jūros dumblių, sojos varškės, kartais grybų) yra aminorūgščių, kurios spartina melatonino gamybą, kuris sukelia mieguistumą. Moksliniai tyrimai rodo, kad šilti skysčiai – sriuba, arbata taip pat švelnina peršalimo simptomus, padeda geriau išsimiegoti, kai negaluojate.

7. Stiklinė vyšnių sulčių. Pensilvanijos universiteto tyrėjai išsiaiškino, kad vyšnios skatina organizme melatonino gamybą. Nors nesutariama, kokį kiekį vyšnių reikia suvalgyti, manoma, kad stiklinė vyšnių sulčių arba sauja šviežių ar džiovintų vyšnių prieš miegą bus į naudą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)