Internete yra nemažai informacijos apie liūdnai pagarsėjusius formaldehidą, metileną ir chlorido nitrobenzeną – visos šios medžiagos pasižymi kancerogeninėmis savybėmis ir gali būti aptinkamos kasdieniniuose produktuose, tokiuose kaip plaukų dažai, šampūnai, guma, plastikas ir kvepalai.

Žemiau pateikiame keletą dalykų, kurie daugumos žmonių įsitikinimu yra visiškai saugūs, tačiau iš tikrųjų gali virsti sveikatos problemų sukėlėjais. Tad turite pamąstyti ir apsispręsti, ar neverta dėl savo ir savo šeimos sveikatos jų atsikratyti.

1. Meno reikmenys

Kai kurie meno reikmenys, tokie kaip kaučiukiniai klijai, epoksidiniai klijai, akrilo tirpikliai ir dažai savo sudėtyje turi cheminių medžiagų, kurios siejamos su vėžiniais susirgimais, alergijomis ir organų pažeidimais.

Ypač jautriai į tokius toksinus reaguoja vaikai, kadangi jų imuninė sistema silpnesnė, o medžiagų apykaita greitesnė, tad reiktų atidžiau kontroliuoti jų naudojamus produktus.

2. Antiperspirantai

Dauguma tradicinių antiperspirantų ir dezodorantų turi keletą ingredientų, siejamų su piktybiniais navikais. Kadangi antiperspirantai ir dezodorantai kuriami taip, kad išliktų ant mūsų kūno kaip įmanoma ilgiau, tai leidžia potencialiai žalingoms cheminėms medžiagoms prasiskverbti giliau į odą. Verta pagalvoti, ar nereiktų atsisakyti parduotuvėse parduodamų antiperspirantų. Juolab, kad juos galima pasigaminti namuose.

3. Oro gaivikliai

Daugumos oro gaiviklių sudėtyje yra lakiųjų organinių junginių, toksinų ir kancerogeninių medžiagų, tokių kaip ftalatų esteriai. Mokslininkai nustatė, kad daugumoje oro gaiviklių esančios cheminės medžiagos gali pažeisti reprodukcinę funkciją bei sustiprinti astmą.

Anne Steinemann iš Vašingtono universiteto 2008 metais atliktame tyrime nustatė, kad visi jos tirti oro gaivikliai turi junginių, kurie laikomi pavojingais arba toksiškais. Tad vertėtų pagalvoti apie natūralius aromatus, tokius kaip eteriniai aliejai.

4. Dušo užuolaidos

Plastikinės dušo užuolaidos skleidžia toksiškas medžiagas, vadinamus lakiaisiais organiniais chemikalais, ne tik į jūsų vonią ar dušą, bet ir į aplinką.

5. Žvakės

JAV Vartotojų produktų saugumo komisija atliko tyrimą, kurio metu paaiškėjo, kad 40 procentų rinkoje esančių žvakių savo dagčiuose turi švino. Dažniausiai tai kvapą skleidžiančios žvakės. Gamintojai naudoja šviną dagčiams sutvirtinti, nes kvapieji aliejai vašką suminkština.

Tyrimo autorių teigimu, žvakė su švino turinčiu dagčiu skleidžia penkis kartus daugiau švino už vaikams pavojingą normą, todėl pažeidžia Aplinkos apsaugos agentūros nustatytas taršos normas.

Didelis švino kiekis gali sukelti hormonų sutrikimus bei daugybę kitų sveikatos problemų. Taip pat tai gali būti elgesio problemų ir negebėjimo mokytis priežastimi. Tad jeigu norite namuose jaukumo ir blankaus apšvietimo nerizikuojant sveikata, rinkitės bičių vaško žvakes su medvilniniais dagčiais.

6. Šampūnai

Kad ir kaip keistai tai skambėtų, tačiau įprastinių šampūnų sudėtyje yra daug toksiškų ingredientų. Jų poveikis vis dar tiriamas, taip pat moksliškai dar neįrodyta, kad jie galėtų kelti vėžį. Vis dėlto, jeigu norite būti visiškai saugūs, verčiau rinkitės ekologiškus šampūnus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)