Dėl pervargimo, sutrikusio miego ritmo, streso, netinkamos mitybos ir dėl įvairių kitų su ligomis nesusijusių išorės veiksnių galimas vitaminų, mikroelementų trūkumas. Gydytoja Dietologė Uljana Rumianceva žurnale „Marie Claire“ išvardijo nerimą keliančius simptomus, kurie rodo, kad endokrininė sistema sutriko ir dėl to kilo hormonų disbalansas – arba jų trūksta, arba susidaro perteklius.

Hipotireozės požymiai

Vangumas, silpnumas, mieguistumas, apatija, sausa oda, slenkantys plaukai, greitai lūžinėjantys nagai, dažnas vidurių užkietėjimas, tinimas, svorio didėjimas, nors nepersivalgote, menstruacijų ciklo sutrikimas, pažemėjęs kraujospūdis, pulsas, temperatūra, jautrumas šalčiui – visa tai rodo, kad skydliaukė gamina per maža hormonų.

Ši būklė vadinama hipotireoze. Ji gali atsirasti tiek paprasčiausiai trūkstant jodo, tiek ir dėl sunkių ligų, todėl patartina kreiptis į endokrinologą, kad jis padėtų išsiaiškinti priežastis ir skirtų tinkamą gydymą.

Hipertirozės požymiai

Kita vertus – nervingumas, polinkis greitai pravirkti, nuotaikų kaita, gausus prakaitavimas, paraudusi veido oda, karščio pojūtis, dažnas širdies plakimas, padidėjęs kraujospūdis, padidėjusi kūno temperatūra (tiesa, ne daugiau nei 38 laipsniai), pojūtis, kad trūksta oro, greitas nuovargis net ir po nedidelio fizinio krūvio, plaukų slinkimas, menstruacijų ciklo sutrikimas, galimas viduriavimas – visa tai gali būti susiję su skydliaukės hormonų pertekliumi, tai vadinama hipertiroze.

Priežasčių gali būti įvairių, vis dėlto dažniausia – difuzinė toksinė struma. Tai sunki liga, ji gydoma nelengvai, be abejo, su medikų priežiūra.

Sulėtėjusios antinksčių veiklos požymiai

Jei juntate nuovargį, vangumą, mieguistumą, apatiją ir pastebite odos hiperpigmentaciją, ypač linkiuose (ant kaklo, pažastyse, kirkšnyse, pakinkliuose, virš sąnarių), galima įtarti, kad antinksčiai gamina per mažai hormono kortizolio. Ši būklė labai pavojinga, būtina kreiptis į medikus.

Kiti antinksčių hormonai yra atsakingi už elektrolitų (natrio, chloro, kalio) balansą organizme, taip pat – už normalų kraujospūdį, širdies veiklą ir sąnarių tonusą, todėl esant padidėjusiam ar sumažėjusiam kraujospūdžiui, jei kaista veidas, svaigsta galva, alpstate, prarandate sąmonę, jaučiate silpnumą ir vangumą, gydytojas konstatuos šių hormonų trūkumą arba perteklių (kokių konkrečiai – priklausys nuo skundų ir simptomų).

Cukrinio diabeto požymiai

Jeigu geriate daug vandens (ne saldžiųjų gėrimų) ir vis tiek juntate nuolatinį troškulį, sausumą burnoje, iš burnos skinda acetono ar supuvusių obuolių kvapas, dažnai ir gausiai šlapinatės, jei pastebėjote, kad šlapimas lipnus, jeigu jūsų oda sausa, karšta, galima įtarti cukraus perteklių organizme, t. y. cukrinį diabetą, nes kasa gamina mažai hormono insulino arba organizmas prarado jautrumą insulinui.

Esant tokiems simptomams, nerekomenduojama diagnozuoti ligos ir gydytis patiems. Jeigu jaučiate nuolatinį troškulį, dažnai ir gausiai šlapinatės, o cukraus lygis kraujyje ir šlapime normalus, reikia atmesti antidiurezinio hormono, kuris atsakingas už skysčių užsilaikymą organizme, trūkumą. Bet tai – gana retas sutrikimas.

Lytinių hormonų problemų požymiai

Būtina patikrinti lytinių hormonų lygį, jeigu: moteriai sutriko menstruacijų ciklas ir tarpai tarp mėnesinių pasidarė nereguliarūs, jei menstruacijos labai gausios ir /arba ilgai trunka (ilgiau nei septynias dienas) ar priešingai – yra labai negausios ir labai trumpos (trumpesnės nei trys dienos), jei skausmai juntami ilgiau nei dvi dienas arba pirmas dvi dienas.

Tiesa, hormonų tyrimai gana sudėtingi (tiriama tam tikru menstruacijų ciklo metu, tam tikru paros metu, nevalgant tam tiktų maisto produktų ir esant kitoms sąlygoms), todėl nerekomenduojama be gydytojo paskyrimo tirtis hormonus – galimi neteisingi rezultatai.

Vyrams sumažėjus libido ir potencijai, padidėjus speneliams ir /ar pasirodžius išskyroms iš jų, padidėjus krūtinei, jei juntami skausmai, būtina kreiptis į endokrinologą.

Prieskydinės liaukos veiklos sutrikimai

Paminėtina, kad kalio ir fosforo trūkumas arba perteklius organizme gali atsirasti ne tik dėl vitamino D trūkumo, netinkamos mitybos arba inkstų ligos, bet ir dėl sutrikusios prieskydinių liaukų, kurios gamina hormoną paratiroidiną, reguliuojantį fosforo ir kalio apykaitą, veiklos.

Tad jei inkstuose, tulžies pūslėje yra akmenų, sutriko kaulų, dantų mineralizacija, suprastėjo plaukų, nagų būklė, atsiranda raumenų spazmų, tai gali būti susiję su šio hormono trūkumu arba pertekliumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją