* Tyrimai parodė, kad kiviuose esančios skaidulos gali turėti įtakos išmatų konsistencijai ir virškinimo greičiui, nes jos geba sulaikyti daugiau vandens nei kituose vaisiuose esančios skaidulos, rašo „Health“.

Todėl šios virškinimui naudingos savybės gali padėti nuo vidurių užkietėjimo kenčiantiems žmonėms.

* Kiviai taip pat yra puikus vitamino C – stipraus antioksidanto, būtino sveikai imuninei sistemai, šaltinis. Vitaminas C padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų daromos oksidacinės žalos.

Laisvųjų radikalų sukeltas oksidacinis stresas pažeidžia sveikas ląsteles ir lemia įvairias ligas. Vos viename kivyje yra 64 miligramai (mg) vitamino C, t. y. 71 proc. rekomenduojamos dozės vyrams ir 85 proc. rekomenduojamos dozės moterims.

Tyrimai parodė, kad vos keturias savaites per dieną suvalgant po du kivius, gali pagerėti imuninių ląstelių funkcija žmonėms, kurių organizme yra mažai vitamino C.

* Vaisių ir daržovių gausi mityba stiprina širdies ir kraujagyslių sveikatą, o kiviai prie to taip pat prisideda. Pavyzdžiui, kivių vartojimo ir kraujospūdžio vertinimas parodė, kad dalyvių, kurie per dieną suvalgydavo po tris kivius, kraujospūdis buvo mažesnis nei tų, kurie valgė kitus vaisius. Taigi, kivių įtraukimas į subalansuotą mitybą gali padėti palaikyti normalų kraujospūdį.

Kiviai taip pat gali turėti teigiamą poveikį cholesterolio kiekiui Œ– įrodytas ryšys tarp kasdienio kivių vartojimo ir bendro cholesterolio kiekio sumažėjimo.

* Kiviai gali būti maistingas subalansuotos mitybos priedas, ypač norintiems numesti svorio. Jie yra saldūs, bet mažai kaloringi.

Kiviuose taip pat yra maistinių skaidulų, kurios pagerina mitybą. Be to, skaidulos skatina sotumo jausmą, kuris gali padėti išvengti persivalgymo. Viename kivyje yra apie 42 kalorijos ir 2 g skaidulinių medžiagų.

* Įdomu tai, kad kiviai taip pat gali būti naudingi ir akių sveikatai. Įspūdinga maistinių medžiagų įvairovė gali padėti išlaikyti optimalų regėjimą ir sumažinti su amžiumi susijusių regėjimo problemų, tokių kaip geltonosios dėmės degeneracija ir katarakta, riziką.

Apskritai tai galingas vaisius, turtingas skonio ir maistinių medžiagų. Nepaisant nedidelio dydžio, juose yra nemažai rekomenduojamos daugelio vitaminų ir mineralinių medžiagų paros normos.

Kiviuose gausu vitamino C, vario ir vitamino K, be to, juose yra mažesnis kiekis daugelio kitų svarbių maistinių medžiagų.