Kaip reaguoti į tonizuojantį gėrimą, įkopus į antrą gyvenimo pusę? Ar galima gerti kavą, sulaukus 50 metų?

Galima ir netgi reikėtų. Kavos pupelėse yra daug biologiškai naudingų komponentų: B grupės vitaminų, nikotino rūgšties, kalio, magnio, fosforo, geležies, nesočiųjų riebalų rūgščių, antioksidantų. Daugelį žmonių trikdo kofeinas, kuris suspaudžia kraujagysles ir todėl didina kraujospūdį. Tiesa, mokslininkai mano, kad be saiko vartojamas kofeinas gali pakenkti širdžiai. Taip rašoma 2019 m. leidinyje „The American Journal of Clinical Nutrition“ aprašytame tyrime.

Kavos negalima gerti po 50 m. tik tais atvejais, kai draudžia medikai. Visiems kitiems patartina rinktis kokybišką kavą ir, žinoma, neprarasti saiko.

Naudingos kavos ypatybės vyresniems nei 50 m. žmonėms

Kava ne tik budina rytais, ji naudinga sveikatai ir daugeliu kitų aspektų.

Ilgina gyvenimo trukmę

Tokią netikėtą išvadą 2015 m. padarė Harvardo Visuomenės sveikatos apsaugos mokyklos mokslininkai. Per 30 metų jie apklausė apie 200 000 medicinos darbuotojų, gydžiusių chroninėmis ligomis sergančius žmones. Pasirodo, 1 kavos puodelis per dieną 6 proc. mažina šių ligų riziką: širdies ir kraujagyslių ligų, antrojo tipo diabeto, insulto. Paaiškėjo, kad kavos mėgėjai rečiau serga depresija, juos rečiau aplanko suicidinės mintys.

Viename kavos puodelyje yra apie 1 000 mg antioksidantų, kurie mažina organizme oksidacinį stresą, taigi saugo nuo vėžio ir priešlaikinio senėjimo.

Lieknina

Įžengus į šeštą dešimtį, lėtėja medžiagų apykaita ir daugeliui tenka rinktis – mažinti kalorijų ar susitaikyti su padidėjusiu svoriu. Kava padės išlikti liekniems. 2019 m. Notingamo universiteto mokslininkai išpublikavo tyrimą apie kavos poveikį medžiagų apykaitai. Pasirodo, kofeinas didina per parą sunaudojamos energijos kiekį, padeda organizmui sudeginti riebalų sankaupas ant nugaros, kaklo ir pečių.

Gerina nuotaiką, darbingumą

Antroje gyvenimo pusėje žmonės greičiau pavargsta, o kavos puodelis padeda greitai atgauti jėgas. Kofeinas veikia galvos smegenų sritis, atsakingas už laimės hormono dopamino gamybą, taigi pagerėja nuotaika. Kofeinas ypač naudingas moterims, kurioms jau prasidėjo klimaksas. Šiuo laikotarpiu dėl hormonų pokyčių sumažėja darbingumas, svyruoja nuotaikos.

Saugo nuo vidurių užkietėjimo

Kai po 50 m. sulėtėja medžiagų apykaita, atsiranda polinkis į vidurių užkietėjimą. Kava skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir virškinimo fermentų gamybą, taigi maistas neužsibūna skrandyje.

Aktyvina smegenų veiklą

Moksliškai įrodyta – kava mažina senatvinės silpnaprotystės riziką, Parkinsono ir Alzheimerio ligų riziką. Skrudinant kavos pupeles, susidaro fenilindanai, kurie trukdo kauptis smegenyse toksiškiems baltymams ir kenkti neuronams. Kavoje yra B grupės vitaminų, magnio, kurie naudingi nervų sistemai.

Galima kavos žala sveikatai

Kava ne tik naudinga sveikatai, kai kuriais aspektais ji žalinga vyresniems nei 50 m. žmonėms.

Kaulai darosi trapesni

Daugelis girdėjo, kad kava išplauna iš kaulų kalcį. Tai vyksta dėl dviejų priežasčių: kava rūgština skrandžio sultis. Siekiant normalizuoti pH lygį, organizmas turi eikvoti šarminius mineralus iš savo audinių, prie kurių priklauso ir kalcis. Kalcis prarandamas ir dėl kavos šlapimą varančio poveikio. Taigi sergant osteoporoze, osteochondroze, esant lūžiams, kavą ribokite.

Jei skilinėja nagai, šakojasi plaukų galiukai, medikai pataria atsisakyti kavos, nes pastarieji požymiai rodo kalcio deficitą organizme. Dantų emaliui kava irgi žalinga – nuo jos atsiranda gelsvų apnašų. O kava su pienu dar stipriau rūgština organizmą, taigi netenkama dar daugiau kalcio.

Didina kraujospūdį

Deja, turintiems aukštą kraujospūdį teks atsisakyti kavos arba apsiriboti 1 puodeliu per dieną. Kava suspaudžia kraujagysles, taigi kraujospūdis dar labiau padidės. Hipertonikams galima gerti kavą be kofeino. Sergant ateroskleroze, tokios kavos nepatartina gerti, nes joje daug riebalų rūgščių.

Kenkia, sergant gastritu

Kavos nepatariama gerti sergant gastritu, opomis ir kitomis ligomis, kurių atveju ant virškinamojo trakto organų sienelių atsiranda pažeidimų. Nuo kavos skrandžio sultys rūgštėja, tai erzina gleivinę. Padidėjęs rūgštingumas – pirmas požymis, kad kava jums kenkia.

Stiprina dirglumą

Kofeino perteklius kenkia psichikai. Vyresni nei 50 m. žmonės pastebi, kad po kavos puodelio svyruoja nuotaikos, svaigsta galva. Energijos antplūdį greitai pakeičia nuovargis, o išgėrus kavos po 16 val., sunku užmigti.

Kaip gerti kavą po 50 m.?

Kokią kavą gerti – maltą ar tirpią?

Be abejonės – maltą. Ši kava turi naudingų ypatybių, apie kurias rašyta šiame straipsnyje. Gaminant tirpią kavą, kavos pupelės džiovinamos, apdorojamos garais, todėl netenka dalies vertingų medžiagų. Į tirpią kavą deda dažiklių, stabilizatorių, aromatizatorių ir konservantų, šios medžiagos gerina skonį, išvaizdą, bet kenkia sveikatai. Tirpi kava stipriau nei malta rūgština skrandžio sultis.

Nepatartina žavėtis kava be kofeino, nes kavos pupelės apdorojamos įvairiomis cheminėmis medžiagomis, kurių dalis lieka. Galiausiai kava be kofeino gamybos proceso metu netenka dalies aromato.

Kiek kavos puodelių galima išgerti per dieną?

Tikslus atsakymas į šį klausimą priklauso nuo kiekvieno organizmo ypatumų. Medikai rekomenduoja: 3 puodeliai – tiems, kas išsaugojo gerą sveikatą, 2 puodeliai – daugumai žmonių, vyresnių nei 50 m., 1 puodelis ir ne kasdien – turintiems širdies veiklos, virškinamojo trakto, inkstų, kepenų ar judamojo aparato sutrikimų. Paaštrėjus chroninėms ligoms, kavos teks laikinai atsisakyti.

Kokiu metu gerti kavą?

Pirmoje dienos pusėje, tik ne tuščiu skrandžiu, kad nesuerzintumėte gleivinės. Optimalu išgerti pirmą kavos puodelį, praėjus valandai po pusryčių, antrą – po pietų. Neužgerkite maisto kava, ji gali trukdyti įsisavinti kalį, magnį, kalcį, vitaminus B1 ir B6. Po 16 val. griežtai nerekomenduojama gerti kavos, nes ji gali sukelti nemigą.

Ko galima dėti į kavą?

Tai priklauso nuo organizmo būklės. Pienas dalinai neutralizuoja kofeino poveikį, tai naudinga hipertonikams. Bet jis netiks tiems, kam padidėjęs skrandžio rūgštingumas. Citrinos sultys šarmina organizmą, bet kavos su citrina nepatartina gerti, sergantiems inkstų, šlapimo pūslės, kasos ligomis. Cinamonas ir kiti prieskoniai spartina medžiagų apykaitą, taigi į naudą turintiems antsvorio, bet jų reikėtų vengti sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)