Pokyčiai ir socialiniai

Psichologė-psichoterapeutė Daiva Balčiūnienė teigia, jog dalis moterų menopauzę pasitinka su nerimu, sumišimu ar neretai jos neigimu. Menopauzė asocijuojasi su gyvenimo saulėlydžiu.

„Žemesnę savivertę turinčios moterys ir tos, kurios sunkiau priima senėjimo procesus, gali jaustis nebeatitinkančios visuomenės, kurioje toks gajus jaunystės kultas, normų. Moterys ima sau kelti egzistencinius klausimus: kaip aš gyvenu, kaip noriu gyventi, ką galiu ir ko jau nebegaliu. Dažnai į juos sunku rasti atsakymus. Be to, nesąmoningai bijoma senatvės ar net mirties“, – pastebi psichologė-psichoterapeutė.

Pasak jos, tokios stiprios emocijos aplanko ne tik dėl organizmo pokyčių, bet ir dėl kitų natūralių tokiu metu vykstančių socialinių pasikeitimų: vaikai užauga ir palieka tėvų namus, bendradarbių gretose keičiasi karta, kartais prarandamas saugumas dėl finansų ir ateities.

Pažinti save iš naujo

Vis dėlto kiekviena moteris gali rasti tinkamiausią būdą pasitikėjimo savimi pusiausvyrai atgauti. D.Balčiūnienė sako, kad vienas geriausių – nuoširdus pokalbis su bendraamžėmis, kai kiekviena pasidalina pojūčiais, išgyvenimais ir kaip su jais tvarkosi. Pasidalintas skausmas mažėja, pasidalinta laimė didėja.

„Moteris turi suvokti, kad menopauzė – natūralus gyvenimo etapas, kurį patirs kiekviena mūsų. Jame nėra nieko gėdingo, visi pokyčiai – natūralūs, svarbiausia jų neneigti, neslėpti. Fizinių pokyčių pripažinimas, kalbėjimas apie tai palaikančioje, nemoralizuojančioje, neteisiančioje, nenuvertinančioje aplinkoje ne tik leis prisijaukinti naują gyvenimo etapą, sukurs bendrumo jausmą, bet ir supažindins su juo artimiau. Svarbiausia per ilgai apie tai nedejuoti ir nepaversti šio pokalbio temos amžina. Jūs – ne menopauzė, jūs – žmogus, turintis gyvenime ir kitų vargų, džiaugsmų bei interesų. Tai – tiesiog kitas brandos etapas“, – kalba specialistė.

Natūralu, menopauzė neatskiriama nuo permainų, mat keičiasi ne tik moters kūnas, bet ir jos mąstymas. Taigi šis brandus laikotarpis – puikus metas iš naujo sudėlioti prioritetus.

„Moterys, kurios jau anksčiau gilinosi į save, dažniausiai lengviau išgyvena pokyčius, tarp jų – ir menopauzę. Tačiau niekada nevėlu ieškoti santykio su savimi. Dabar gali būti puikus metas užsiimti savianalize, leisti sau atidžiau įsiklausyti į kūną ir jo poreikius“, – teigia psichologė-psichoterapeutė.