Sveiki, pamačiau konkursą "Vasara kvepiantis patiekalas" ir nusprendžiau sudalyvauti. Nors pati patiekalų nekuriu, neturiu tokio polinkio, bet labai mėgstu išbandyti naujus receptus ir gal kiek patobulinti arba pritaikyti labiau savo skoniui. Bijau pameluoti, bet šį receptą išgirdau per kažkokią kulinarinę laidą, ar tik ne "Sezoninė virtuvė" :) Ir iš kart nusprendžiau pabandyti, nes tikrai paprastas ir skanus užkandis, mano vyro jau mėgstamiausias. :)

Reikia baltos (arba tamsesnės) duonos skrudinimui, sviesto, svogūnų laiškų, špinatų, putpelių kiaušinių, pipirų ir druskos.

Forminės duonos nupjauti kraštelius, pakočioti kočėlu, kad būtų plonesnė, patepti sviestu ir sudėti į keksiukų kepimo formeles.

Tuomet šaunu į orkaitę ir paskrudinu 150 - 180 laipsnių temperatūroje, kol apskrus. Tuo tarpu supjaustau svogūnus, špinatus ir pakepu su sviestu keptuvėje.

Ištraukusi iš orkaitės į duoną sudedu svogūnų ir špinatų įdarą, pabarstau šiek tiek druskos ir pipirų, mušu ant viršaus po vieną putpelės kiaušinį į krepšelį ir vėl į orkaitę. Pakepu 10 min. Ir viskas. Skani užkandėlė jau ant Jūsų stalo. :)

Miglė G.

******************

Gaivios salotos su feta

Kartais reikia tiek nedaug, kad atrodo, paprastos daržovių salotos pavirstų visiškai nauju patiekalu savo skoniu. Taip atsitiko ir šį kartą, kuomet sąmoningai įdėjau fetos, ir daržovės suskambo nauju skoniu.

Reikės:

500 g agurkų,
1 didelio pomidoro,
1 raudonojo svogūno,
200 g ridikėlių,
150 g fetos sūrio,
pipirų,
alyvuogių aliejaus,
1 citrinos sulčių.

Agurkus, pomidorą ir ridikėlius supjaustyti pagal nuotaiką: galima stambiau, galima smulkiau. Svogūną supjaustyti pusžiedžiais. Viską pagardinti pipirais, išspausti citrinos sultis, apšlakstyti alyvuogių aliejumis. Galiausiai sutrupinti fetos sūrį. Viską permaišyti ir patiekti.

Gaivus skonis nejučia nukelia į Graikiją, tiksliau Kretos salą, kur labai mėgstamas fetos sūris.

Sprandinės armonika su baklažanais

Reikės:

maždaug 2 kg kiaulienos sprandinės,
1 didelio pomidoro,
1/2 baklažano,
1 svogūno,
mocarelos sūrio su prieskoniais (šiuo atveju tai buvo su meksikietiškais),
200g fermentinio surio,
majonezo,
prieskonių - pipirai, šašlykų prieskoniai.

Sprandinę iš vakaro reikėtų pamarinuoti: įpjauti ne iki galo porcijomis ir aptepti majonezu, sumaišytu su šašlykų prieskoniais bei pipiriukais. Mėsą gerai įmasažuoti.

Pomidorą, baklažaną ir svogūną supjaustyti riekelėmis, abiejų rūšių sūrį taip pat. Į kiekvieną įpjovą dėti pomidoro, baklažano, svogūno griežinėlius. Galima kaitalioti dedant į vieną įpjovą pomidorą su svogūnu, į kitą baklažaną. Su sūriu taip pat pasielgti: sukaišioti į įpjovas.

Kepti 190 laipsnių orkaitėje suvyniojus visą sprandinę į foliją ne mažiau nei valandą, tuomet atidengti ir dar kepti 30-40min.
Šia armonika vaišinosi 10 suaugusių žmonių.

Dovilė B.

*******************

Gaivios agurkų salotos su mocarela ir skrudintais pievagrybiais

1 porcija:

2 trumpavaisiai agurkai
2 pievagrybiai
50g mocarelos sūrio
kelios riekelės mėlynojo svogūno
1 valgomasis šaukštas linų sėmenų aliejaus
šlakelis citrinos sulčių
žiupsnelis druskos
žiupsnelis mėgiamų prieskonių (aš naudojau česnaką, garstyčias, sezamo sėklas)

Pievagrybius padaliname į keturias dalis ir paskrudiname keptuvėje su šlakeliu alyvuogių aliejaus (keptuvė turi būti beveik sausa).
Paskrudintus pievagrybius paliekame atvėsti.

Agurkus, svogūną ir mocarelą supjaustome riekelėmis ir sudedame į lėkštę. Užpilame linų sėmenų aliejų, įspaudžiame citrinos sulčių ir pabarstome prieskoniais. Linų sėmenų aliejus suteikia malonų riešutinį skonį, kuris idealiai tinka prie agurkų gaivos. Galima papuošti baziliko šakele.

Salotos puikiai tinka prie grilyje keptos mėsos ir daržovių.

Adelė P.

*********************

Moliūgų sriuba

Reikės:

1/2 vnt. moliūgo,
2 vnt. svogūno,
2 vnt. bulvių,
1 vnt. morkų,
1 vnt. vištienos sultinio kubeliais,
2 šaukštai grietinėlės,
pagal skonį druskos,
žiupsnelis juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Puode užverdame vandenį. Dedame kubeliais pjaustytas bulves, smulkintus svogūnus, per burokinę tarką sutarkuotą morką ir įdedame vištienos kubelius. Kol verda daržovės, keptuvėje su šlakeliu aliejaus apkepiname kubeliais pjaustytą moliūgą, sudedame mėgiamus prieskonius.

Tada apkeptą moliūgą sudedame į puodą su daržovėmis ir apie 5 min. dar verdame. Baigus virti nukelti puodą nuo viryklės ir tame pačiame puode blenderiu sutriname moliūgų sriubą. Pagardinimui įpilame grietinėlės.

Keptos burokėlių salotos

Reikės:

3 vnt. svogūnų,
3 vnt. morkų,
1 - 2 vnt. didesnių paprikų,
1 - 2 vnt. didesnių žalių burokėlių,
pagal poreikį druskos,
pagal poreikį pipirų,
aliejaus,
2 valgomi šaukštai acto (kuo daugiau, tuo rūgščiau).

Gaminimas:

Įkaitiname didelėje keptuvėje aliejų. Susmulkiname svogūnus ir papriką, sutarkuojame su burokine tarka morkas ir žalius burokėlius. Viską kepame paeiliui:
1) apkepiname svogūnus
2) tada morkas
3) papriką
4) ir galiausiai žalius burokėlius.

Baigiant kepti įdedame druskos, pipirų ir įpilame acto. Viską dar pakepame ~ 5 min. Patiekiame svečiams.

P.S. labai skanios tiek karštos, tiek šaltos ir su juoda duona :)

Žiedinio kopūsto apkepėlė

Reikės:

1 vnt. žiedinio kopūsto,
2-3 vnt. svogūno,
2 vnt. morkų,
žiupsnelis druskos,
prieskoniai,
džiuvesėlių,
1 - 2 vnt. kiaušinių,
maždaug pusė puodelio pieno.

Gaminimas:

Pradžioje apverdame sūriame vandenyje jau susmulkintą žiedinį kopūstą. Svogūnus ir morkas susmulkiname ir paeiliui apkepiname keptuvėje. Tada kiaušinius išplakame, įpilame į kiaušinius pieno ir suberiame prieskonius. Gerai išplakame.

Paimame karščiui atsparų indą ir ištepame riebalais. Tada dedame vieną sluoksnį kopūstų, tada ant jų morkas su svogūnais ir vėl dedame žiedinius kopūstus. Kai viską sudėsim, apipilame kiaušinių mase ir pabarstome džiūvesėliais. Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 20 min. ( kol iškeps ) :)

Lietiniai blyneliai su daržovėmis

Reikės:

2 vnt. kiaušinių,
200 ml. pieno (jei tešla bus per tiršta papildomai įpilti),
žiupsnelis druskos,
8 - 10 valgomų šaukštų su kaupu miltų.

Įdarui:

2 - 3 vnt. svogūnų,
2 - 3 vnt. morkų,
2 vnt. didesnių paprikų,
žiupsnelis druskos,
prieskoniai.

Gaminimas:

Įdaras.

Iš pradžių reikia pasigaminti įdarą.
Kol kaista keptuvė, susipjaustome svogūnus ir paprikas kubeliais, morkas susitarkuojame su burokinę tarką. Pradžioje apkepiname svogūnus, po kelių minučių dedame morkas ir galiausiai paprikas. Pabaigoje įdedame druskos ir pageidaujamus prieskonius.

Blynų tešla.

Įmušame kiaušinius, įberiame druskos (pagal skonį). Gerai išplakame kiaušinius. Įpilame pieno ir vėl išmaišome. Galiausiai suberiame miltus. Viską gerai išmaišome. Leidžiame tešlai pailsėti apie 15 min. (turi gautis gan skysta). Kol tešla ilsisi, įkaitiname keptuvę.

Kaskart prieš kepant blyną reikia keptuvę ištepti lašiniais (man skaniau su rūkytais, bet Jūs galite naudoti šviežius arba sūdytus).
Iškepus blyną reikia greitai suvynioti su įdaru. Ir taip suvyniojam visus iškeptus blynus. Patiekiame su grietine ar sviesto padažu.

Keksiukai su avietėmis

Reikės:

110 g. sviesto (kambario temperatūros),
225 g. cukraus,
2 kiaušiniai (kambario temperatūros),
270 g. kvietinių miltų,
2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių,
120 ml. pieno (kambario temperatūros),
1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus,
šviežių aviečių (pagal pageidavimą).

Papuošimui:

250 g. grietinėlės 35% - 36% riebumo,
1 valgomas šaukštas cukraus,
šviežių aviečių (pagal poreikį),
vanilinio cukraus,
1 pakelio grietinėlės standiklio.

Gaminimas:

Pradžioje imame sviestą ir išplakame su cukrumi, įmušame kiaušinius, supilame pieną ir išsukame iki vientisos masės. Kitame inde sumaišome miltus, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų, tada supilame į indą su skysta mase ir plakame iki vientisos masės. Į keksiukų formą sudėliokite jei norite popierines formeles ir dėkite maždaug po vieną šaukštą tešlos. Ant tešlos dedame po tris ar daugiau aviečių. Ir galiausiai dedame pusė šaukšto tešlos, kad dar turėtu vietos pakilti.

Įkaitiname orkaitę iki 160 laipsnių (būtinai reikia dėti į įkaitintą orkaitę). Kepame maždaug apie 25 min. Kai iškepa būtinai atvėsiname. Kol aušta išplakame grietinėlę su cukrumi bei grietinėlės standikliu. Puošiame grietinėle ir avietėmis :)

Cukinijų salotos su ryžiais

Reikės:

2 vnt. svogūnų,
2 vnt. morkų,
1 vnt. paprikos,
cukinijos,
moliūgo (jei turite),
1 pakelio ryžių,
prieskonių.

Gaminimas:

Pradžioje į puodą pilame vandenį ryžiams. Kai vanduo užvirs įdedame žiupsnelį druskos ir tada dedame ryžius. Kol ryžiai verda nulupame svogūnus ir supjaustome kubeliais, morką sutarkuojame burokine tarka, papriką bei cukinija su moliūgu taip pat supjaustome kubeliais.

Užkaičiame keptuvę ir dedame svogūnus, kai pakepa dedame morkas, vėl pakepiname tada dedame papriką, vėliau sudedame cukinija bei moliūgą. Kai viską gerai apkepinate galiausiai sudedame išvirtus ryžius bei sudedame mėgstamus prieskonius, dar šiek tiek pakepiname. Prieš patiekiant galima užbarstyti fermentiniu sūriu, bet čia skonio reikalas.

Milda S.

*******************************

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)