Pirmoji vieta tenka Neringai, kuri apdovanojama elegantišku prieskonių grūstuvėliu. Antroji ir trečioji vieta skiriama Ingai ir Ilonai, joms tenka po dvi žurnalo "Mano namai" išleistas knygas „Įžymybių receptai“ ir „Receptai šeimai“.

Su nugalėtojomis susisieksime elektroniniu paštu.

Primename laimėtojų receptus.

---------------------------------------------------------------------

Cinamonu kvepiantis obuolių trupiniuotis

Labai greitai ir lengvai pagaminamas pyragas, manau tinkamiausias kaip tik rudeniui, kai obuoliai pigūs, o kai kam ir nieko nekainuoja.

Reikia:

Trapiai tešlai

• 450 g. miltų (apie 3 stiklinių)
• 250 g. sviesto
• 2 v. šaukštų cukraus
• 1 a. šaukštelio druskos
• 6 v. šaukštų ledinio vandens

Obuolinei masei

• 5 6 vidutinių obuolių
• 3/4 stiklinės cukraus
• 2,5 a. šaukštelio cinamono
• 2 a. šaukštelių bulvių krakmolo
• 1,5 v. šaukšto sviesto
• 4 v. šaukštų vandens
• cukraus pudros pabarstymui

Pirmiausia pasiruoškite trapią tešlą.

Į persijotus miltus suberti druską, cukrų. Sviestą supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į miltus. Viską greitai suminkykite, pabaigoje įpilkite ledinio vandens ir suminkykite tešlą iki vientisos masės. Iš tešlos suformuokite du rutuliukus, vieną palikite šiek tiek didesnį, iš kurio iškočiosite parindą, suvyniokite į maistinę plėvelę bei atšaldykite. Dėkite į šaldytuvą bent 1 valandai, o geriausiai palikite per naktį.

Įdarui obuolius nulupkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais, sudėkite į puodą, įpilkite vandens, pridenkite ir virkite ant silpnos ugnies apie 5 minutes. Po to suberkite cukrų, cinamoną dar patroškinkite apie 5 minutes, kol obuoliai sukris. Galiausiai krakmolą išleiskite keletuose šaukštų vandens, bei supilkite į obuolius, išmaišykite, nukelkite nuo ugnies, įdėkite šaukštą sviesto ir dar kartą gerai permaišykite, kad visi produktai susijungtų.

Atšaldytą didesnį tešlos rutuliuką iškočiokite apie 1/2 cm storio. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi bei įdėkite iškočiotą tešlos lakštą. Subadykite šakute ir kepkite įkaitintoje orkaitėje iki 180 °C apie 10 min. kad vos pagelstų.

Ant apkepto lakšto sukrėskite paruoštą obuolių masę bei ant viršaus užtarkuokite likusią atšaldytą tešlą.

Paruoštą pyragą dėkite į orkaitę ir kepkite dar apie 20 – 30 minučių kol paviršius gražiai paruduos.

Atvėsusį pyragą pabarstykite cukraus pudra.

Trapus slyvų – spanguolių pyragas

Reikia:

Pyragui

• 2 stiklinių miltų
• 1/2 stiklinės cukraus
• 1 a. šaukštelio kepimo miltelių
• 100 g. šalto sviesto + formai ištepti
• 1 kiaušinio
• migdolų esencijos

Įdarui

• slyvų
• spanguolių
• kristalinio rudojo cukraus

Trupinėliams

• 180 g.miltų
• 100 g. cukraus
• 100 g. sviesto
• cukraus pudros pabarstymui

Miltus sumaišyti su cukrumi bei kepimo milteliais. Sumaišyti su smulkiai pjaustytu sviestu, įmušti kiaušinį bei įpilti migdolų esencijos. Viską išmaišyti ir greitai suminkyti. Suvynioti į maistinę plėvelę bei padėti į šaldytuvą 30min. – 1 val. Išėmus iškočioti (apie 1/2 cm.) bei iškloti kepimo formą išteptą sviestu. Dėti į įkaitintą orkaitę, kepti kol šiek tiek pagels.

Išimti, pagrindą iškloti slyvų puselėmis, viduriukais į viršų. Užbarstyti spanguolėmis bei rudojo cukraus kristalais. 

Trupinėliams sumaišyti cukrų, miltus bei išlydytą sviestą (aš dėjau smulkiai pjaustytą), išmaišyti, palaukti kol atvės, sutrupinti ant pyrago paviršiaus ir toliau kepti apie 15 min. kol paviršius gražiai paruduos.

Pravėsusį pyragą apibarstyti cukraus pudra.

Slyvų pyragas su puriu baltyminiu sluoksniu

Reikia:


• 500-800 g. slyvų
• 1,5 stiklinės miltų
• 120 g. sviesto
• 3 v. šaukštų cukraus
• 3 kiaušinio trynių
• 1 a. šaukštelio kepimo miltelių
• 3/4 stiklinės smulkintų arba maltų migdolų
• keli lašeliai migdolų esencijos
puriam baltyminiam sluoksniui
• 3 kiaušinio baltymai
• 1/2 stiklinės cukraus
• žiupsnelio druskos

Į persijotus miltus sudėti gabalėliais supjaustytą sviestą, peiliu sukapoti sviestą į mažesnius gabalėlius, kai sviestas pasidengs miltų sluoksniu sudėkite likusius produktus ir greitai suminkykite tešlą.

Sudėkite nuplautas slyvų puseles (žievele į apačią). Slyvų kiekis priklauso nuo Jūsų, jei mėgstate labai daug – sudėliokite vieną prie kitos, jei mažiau – rečiau.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C, įdėkite paruoštą pyragą ir kepkite apie 15 min.

Likus 5 min. iki kepimo pabaigos (t. y. po 10 kepimo minučių) pasiruoškite baltymus. Kambario temp. baltymus išplakite su žiupsneliu druskos iki standžių putų, plakant sudėkite po vieną šaukštą cukraus. Plakite, kol baltymai taps standūs ir blizgūs.

Ant pyrago sudėkite išplaktus baltymus ir dar kepkite 180 °C orkaitėje, kol baltymai paruduos.

Štrudelis su obuoliais, razinomis bei spanguolėmis

Štrudelis kvepiantis rudeniu… pagalvojus apie študelį į galvą ateina tik viena mintis – obuoliai, cinamonas po trapiu tešlos sluoksniu… aš į savajį įbėriau dar razinų bei džiovintų spanguolių. Nors svarsčiau ar nevertėtų vietoj razinų įberti smulkintų riešutų…

Reikia:

• 100 g. filo tešlos
• 3-4 didesnių rūgštesnių obuolių
• 60 g. razinų
• 30 g. džiovintų spanguolių
• 50 g. cukraus
• 50 g. sviesto + 1 v. šaukšto
• 1 a. šaukštelio malto cinamono
• cukraus pudros pabarstymui

Obuolius nulupkite ir supjaustykite gabalėliais. Suberkite į puodelį kartu su razinom, spanguolėm cukrumi. Įmeskite vieną šaukštą sviesto ir pakaitinkite ant viryklės kol sviestas ir cukrus išsilydys. Obuoliai turi pasitroškinti, bet nevirsti į košę, dėl to patarčiau imti kietesnius, rūgštesnius obuolius. Baigiant troškintis obuoliams suberkite cinamoną, išmaišykite ir šiek tiek atvėsinkite.

Tuo tarpu filo tešlos lapus sutepkite plonu sluoksniu išlydytu sviestu. Ant paruoštų filo tešlos lakštų suverskite obuolių masę. Atsargiai užvyniokite kraštelius ir suvyniokite vyniotinį. Suvynioti bus lengviau jei filo tešlos lapus sudėsite ant kepimo popieriaus, tada jo pagalba lengvai suvyniosite į vyniotinį. Paviršių aptepkite sviestu, jo dėka kepant paviršius gražiai paruduos.

Vyniotinį įdėkite į kepimo popieriumi išteptą skardą. Dėkite į 180°C įkaitintą orkaitę ir kepkite kol paviršius paruduos.

Iškepusį štrudelį atvėsinkite, apibarstykite cukraus pudra.
Pjaustykite su duonai skirtu peiliu ir patiekite su ledais, saldžia grietine ar plakta grietinėle.

Pyragėliai, kvepiantys rudeniu…

Vieną žvarbią antradienio pavakarę, kai už lango pūtė žvarbus vėjas ir lijo lietus, pas mane namuose sklido obuolių, cinamono bei medaus aromatai… mmm… kas gali būti geriau už prišildytus namus, arbatos puodelį bei traškų pyragėlį…

Reikia:

• sluoksniuotos bemielės tešlos
• obuolių
• slysto medaus
• riešutų sviesto
• cinamono

Iš sluoksniuotos tešlos išspaudžiame norimo dydžio apskritimus (stiklinės ar formelės pagalba). Vietoj sluoksniuotos tešlos galite pasigaminti trapią tešlą. Obuolius nuplauname, nulupame, supjaustome ketvirčiai, išimame viduriukus ir supjaustome skiltelėm.

Ant apskritimo viduriuko užtepame riešutų sviesto (netepkite ant viso pagrindo, nes tada pyragėliai beveik neiškils), ant jo dedame obuolių skilteles ir dedame į įkaitintą orkaitę. Kepame kol pyragėliai įgauna tamsiai auksinę spalvą. Išimame, užpilame skysto medaus truputį bei pabarstome cinamonu.

P.S. Riešutų sviestą naudojau stambaus malimo, taigi gardžiai traškėjo ne tik sluoksniuota tešla, bet ir riešutų gabalėliai.

Ir Jūsų namai gali kvepėti rudeniu…

Galette su mėlynėm ir obuoliais

Reikia:

• 240 g. miltų
• 120 g. šalto sviesto
• 65 g. cukraus
• 5 – 6 v. šaukštų šalto vandens
• 3 obuolių
• 1/2 stiklinės mėlynių
• 1 trynio
• 4 v. šaukštų kristalinio cukraus

Miltus greitai suminkyti su šaltu sviestu, cukrumi bei šaltu vendeniu. Suminkytą tešlą suvynioti į maistinę plėvelę bei padėti į šaldytuvą 30 min. o jei turit laiko galit palaikyti ir kelias valandas.

Atvėsintą tešlą iškočioti apie 4 mm storio apvalų blyną.Į trynį įpilti šaukštelį vandens, paplakti ir šepetėliu ištepti paviršių.
Obuolius nuplauti supjaustyti riekelėmis.

Ant blyno vidurio išdėlioti obuolius paliekant apie 3 – 4 cm. nuo kraštų. Apibarstyti mėlynėmis ir užlankstyti tešlos kraštelius.
Patepkite kiaušinio tryniu tešlos kraštelius ir viską apibarstykite kristalinio (stambiu) cukrumi.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C ir kepkite apie 30 min.
Iškeptą ir atvėsusią galette pabarstykite cukraus pudra.
Skanaus!

P.S. galettes galite gaminti su kuo tik norit – obuoliais, avietėm, kriaušėm, vyšniom, slyvom, agrastais ir pan. … labai skanu (deja, nespėjau nufottgrafuoti) su kriaušėmis, imbieru, graikiškais riešutais bei medumi.

Biskvitinis pyragas su kriaušėmis

Paprastas ir greitas pyragas su kriaušėmis, tačiau kriaušes galite pakeisti obuoliais.

Reikia:

• 3 kiaušinių
• 1 stiklinės miltų
• 1 nepilnos stiklinės cukraus
• 1 a. šaukštelio kepimo miltelių
• 1/2 a. šaukštelio vanilinio cukraus
• 4 kriauškių
• cukraus pudros

Kiaušinius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrum, palaipsniui supilti persijotus miltus sumaišytus su kepimo milteliais, viską išmaišyti iki vienalytės masės.

Kriaušes nuplauti, nulupti ir supjaustyti kubeliais ar skiltelėmis.
Kepimo formą (20 cm.) ištepti sviestu, dugną galima iškloti kepimo popieriumi. Supilti paruoštą masę. Ant viršaus išdėlioti kriaušių gabalėlius.

Paruoštą pyragą dėti į įkaitintą iki 180°C orkaitę ir kepti apie 30 min.
Geriausiai įsmeigti medinį pagaliuką į pyrago vidurį ir patikrinti ar pyragas jau iškepęs. Jei jis liks sausas – pyragas iškepęs
Atvėsusio pyrago paviršių pabarstyti cukraus pudra.

Skanaus!

Linkiu šiltų akimirkų saulėtą rudens popietę.
Neringa

------------------------------------------------------------------------

Pyragas su karameliniais obuoliais

26 centimetrų skersmens formai susirandam:

4 nemažus rūgštokus obuolius
4 šaukštus rudo cukraus
šaukštelį cinamono

50 g sviesto
100 g cukraus
šaukštelį vanilinio cukraus
kiaušinį
130 g grietinės
nepilnas šaukštelis kepimo miltelių
160 g miltų

Procesas:

Orkaitė on - 180 laipsnių. Nulupam ir kubeliais supjaustom obuolius (kraštinės - daugiausiai centimetras). Lupimui labai tinka bulvių skustukas. Kepimo formą išklojam kepimo popieriumi, pilam ten obuolius, rudąjį cukrų ir cinamoną. Viską sumaišom ir tolygiai paskirstom. Žinoma, maišymo procesą galima ir dubenėly atlikt, bet taupykim vandenį. Sviestą kiek palydom mikrobangėj ar virš garų (teisingas sprendimas - išimti pora valandų iki gaminimo iš šaldytuvo ir niekaip papildomai netirpdyt).

Ištrinam su cukrum ir vanile. Iki purumo. Mušam kiaušinį. Plakam. Grietinė. Plakam. Miltai ir kepimo milteliai - nuoširdžiai išmaišom. Tuomet šaukštu kabinam tešlą ir bandom tolygiai obuolius ja užkloti. Taip, tai tikrai įmanoma. Šaunam kepti. Kol paviršius tampa auksinis ir medinio pagaliuko testą kepinys praeina. Išimam ir leidžiam kokias dešimt minučių pailsėt. Nuimam formos kraštus (jei nusiima), ant pyrago dedam lėkštę ir apverčiam. Atsargiai nuimam kepimo popierių. Valgom kada norim ir kaip norim.

Transportuoti tinkamas crumble giminaitis su avietėmis

Vienai ~25*40 cm formai reiks:

Pagrindui:

75 g sviesto
100 g cukraus
2 kiaušiniai
šaukštelis kepimo miltelių
vanilinio cukraus
300 g miltų

Įdarui:

750 g aviečių
50 g cukraus
šaukštas citrinų sulčių
30 g miltų

Trupiniams:

80 g miltų
80 g avižinių dribsnių
80 g rudo cukraus
90 g sviesto
cinamono

Procesas:

Pagrindas. Sviestą išimam ir paliekam kambario temperatūroj pusvalandžiui. Arba pagudraujam ir vos vos aplydom mikrobangėj. Nereikia skysčio, bet turi būti tinkamas plakti nesulaužant mikserio. Suberiam cukrų, vanilinį cukrų ir išsukam. Masė kiek pabąla, pasidaro puri. Po vieną sumušam kiaušinius, kiekvienąsyk nesukčiaujant bent po minutę plakdami. Suberiam kepimo miltelius ir pusę miltų. Išsukam. Sudedam likusius miltus ir, padėję mikserį šalin, pasidarbuojam ranka. Gaunam minkštą ir lipnią tešlą. Nukrapštom ją nuo pirštų, uždengiam maistine plėvele ir dedam į šaldytuvą porai valandų arba į šaldiklį pusvalandžiui.

Ir einam skinti aviečių. Jei avietės nuskintos/nusipirktos/tam išnaudojami kiti asmenys, nuveikiam ką nors naudingo. Arba išgeriam kavos ir patingim. Kai jau tešla sustingusi, jungiam orkaitę. 180. Formą išklojam kepimo popieriumi, o pastarąjį - atšalusia tešla. Atgnybiam gabalėlį, ištampom ir lipdom pagrindą po truputėlį. Su mažais borteliais pakraščiuose. Kokio centimetro. Kol sulipdom visą tešlą, orkaitė jau būna įkaitusi. Čia reikėtų ant tešlos uždėti kepimo popieriaus arba folijos ir priberti žirnių/pupų/pupelių, idant pagrindas per daug neiškiltų.

Aš tikrai nuoširdžiai ketinau tai padaryti, bet suskambo telefonas ir pamiršau. Žodžiu, kišam pagrindą į orkaitę dešimčiai minučių. Tuo tarpu sumaišom visus įdarui skirtus produktus ir padarom trupinius. Pastariesiems sausi produktai keliauja į dubenį ir ten priverčiami susidraugauti. Kubeliais supjaustomas sviestas ir pirštukais darbuojamasi, kol gaunami trupiniai be didelių sviestinių išsišokėlių.

Tam ir sugaištamos tos dešimt minučių. Traukiam pagrindą, nuimam slėgio šaltinį, jei tokį naudojom, tolygiai paskirstom įdarą, ant jo - trupinius ir įsivaizduodami, jog tai crumble, kepam taip, kaip keptumėm jį. Tai yra, kol avietes pradeda burbuliuoti, o paviršius įgauna auksinę spalvą. Traukiam lauk ir leidžiam atvėsti.

Rausvas obuolių crumble

4-6 porcijoms reikės:

600 g obuolių
150 g raudonųjų serbentų/kitų turimų uogų rūgštesnių uogų/nieko
100 g cukraus
šlakelis citrinos sulčių
5-6 šaukštai vandens

90 g sviesto
125 g miltų
50 g avižinių arba keturių grūdų dribsnių
60 g rudo cukraus
cinamono

Procesas:

Obuolius išskrodžiam ir nulupam (jei netingim, aš tingėjau). Supjaustom plonomis riekelėmis. Serbentus nuplaunam. Ir visus kirminus nurenkam, ir šiaip vabaliukus, jei ką tik iš sodo. Superšam su obuoliais, jų vedybas apvainikuodami cukrumi, citrinos sultimis ir vandeniu. Sumaišom ir dedam į kepimo indą. Arba indelius. Arba obuolius pjaustom tiesiai į keramikinį (?) kepimo indą su antytėmis, kuriame niekas iš tikrųjų crumble nekepa, ir viską maišome jame, kaip kad dariau aš. Įjungiam orkaitę. 180 laipsnių.

Išsiimam iš šaldytuvo sviestą ir supjaustom mažais gabalėliais. Dedam miltus ir dirbam pirštukais greitai, maigom visaip, trinam, kad trupiniai susidarytų, bet sviestas nuo rankų šilumos neištižtų, nes košės mums visai nereikia.

Kai jau turim trupinius, dedam dribsnius, cinamoną ir cukrų. Vėl trumpai pasidarbuojam pirštukais, bet ne per daug, tik tiek, kad susimaišytų viskas. Uždengiam visuo šituo gėriu obuolius daugmaž tolygiai. Orkaitė jau turėtų būti įkaitusi. Jei ne, palaukiam, o tada dedam pasikaitinti kokioms 45 minutėms.

Baigiant kepti trupiniai turėtų įgauti daliai auksinę spalvą, o pats crumble - burbuliuoti (šeimyniniai obuolių ir serbentų barniai). Kai jau taip nutinka, tai labai gumos netempiam, išimam. Dabar einam atsinešti ledų arba plakam grietinėlę. Ir patiekiam su dar karštu ar bent jau šiltu kepiniu. Arba imam šaukštelį ir valgom tiesiai iš to visai netinkamo crumble ruošti indo. Tik nenusideginam liežuvio.

Varškės pyragas su agrastų džemu

Vienam 26 cm skersmens pyragui susirandam:

180 g sviestinių sausainių
70g sviesto
100 g agrastų džemo
600 g kaimiškos (t.y., sausos, bet neliesos) varškės
4 kiaušinius
150 g cukraus
40g kokoso drožlių
pusę šaukštelio vanilinio cukraus
70 g krakmolo
200 g grietinėlės
cukraus pudros

Procesas:

Sviestą dedam į dubenėlį ir kišam į mikrobangę, nes tai vienintelis jos pritaikymo būdas. Žinoma, galima tirpdyti ir kaip nors kitaip, bet taip patogiausia. Ir trumpam pamirštam, tegul pravėsta. Spintelėje susirandam seną tarybinę mėsmalę ir sumalam sausainius. Sumaišom juos su sviestu. Gaunam nei šiokius, nei tokius trupinius, jokiu būdu ne košę. Ištepam sviestu kepimo formą nuimamu šonu, a la tortinę.

Beriam tuos trupinius ir delnu suspaudžiam, išlyginam gražiai, ypač atidžiai pasidarbuojam kraštuose ir kišam į šaldytuvą - lai stingsta. Tuo tarpu per tą pačią mėsmalę permalam varškę. (Kokio velnio? Nes kaimiška varškė labai grūdėta.). Žinoma, jeigu mėsmalės nėra, sausainius paversti trupiniais, o varškę - daugmaž vienalyte galima ir kitais būdais - blenderiu, kombainu, kavamale, trinant per sietelį, pagal turimus įnagius, žodžiu.

Įjungiam orkaitę, 160 pagal Celsijų. Kiaušinių trynius trumpam atskiriam nuo baltymų ir sudedam į varškę. Ten pat keliauja cukrus, vanilinis cukrus, kokoso drožlės, krakmolas. Gražiai prisiprašę į pagalbą mikserį (kaip lietuviškai?), bandom visa tai sujungti į vieną masę. Iš pradžių truputėlį nesiseks, o ir galutinis rezultatas - saldi, sunkiai maišoma košė. Nieko tokio, tuoj viską pataisysim.

Nuplaunam šluoteles, į baltymus įdedam žiupsnelį druskos ir plakam. Plakam, plakam, plakam, dar paplakam, netingim. Kai jau baltymai atitinka savo pavadinimą, t.y., pasidaro balti it putplastis ir apvertus dubenį niekur neketina pabėgti, padedam juos į šoną. Vėl nuplaunam šluoteles. Išplakam grietinėlę. Iki standžių putų, tik nepersistengiam, visas reikalingas sviestas jau panaudotas.

Dabar abi tas dailiai baltas mases per kelis kartus įlankstom į varškę (Įlankstom? Tai toks atsargus maišymo būdas, saugant putose įsiplakusį orą, kai sunkesnioji masės dalis (supraskit, varškė) iš kraštų po truputį dedama centro link, kol atskirų baltymų ir grietinėlės debesėlių nematyti, įspėju, kantrybės truputį prireiks). Ištraukiam iš šaldytuvo jau sustingusį pagrindą, padengiam jį plonu džemo sluoksniu (nebūtinai agrastų, bet pageidautina - kokiu nors iš rūgštesniųjų), sukraunam varškę, aplyginam paviršių ir šaunam į orkaitę.

O dabar einam plauti tos krūvos dubenėlių ir šaukštų, tokia tad šito varškės džiaugsmo kaina. Kepam valandą ir penkiolika minučių. Arba kol iškepa. Varškės masė sustandėja, paviršius pagelsta. Orkaitę išjungiam, pyragą paliekam dar kokioms dešimčiai minučių, kad labai nesukristų dėl didelės temperatūrų amplitudės (nors šito bet kokiu atveju neišvengsim, bet taip ramiau).

Traukiam laukan, vėsinam, kišam į šaldytuvą kelioms valandoms, o dar geriau - pernakt. Lai bręsta. O čia, kaip žinia, nėra toks jau greitas procesas. Aš, pavyzdžiui, ir per dvidešimt metų nesugebėjau. Kai jau labai nebegalim į jį žiūrėti ten šaldytuve besikankinantį brendimo kančiose, išimam, paskandinam cukraus pudros debesyje, papuošiam pagal norus (arba pagal norus nepuošiam), kviečiam šeimą ir laukiam įvertinimo.

Inga

-----------------------------------------------------------------------

Prancūziškas varškės pyragas

Tešlai:

200 g sviesto
0.5 stiklinės cukraus
vanilinio cukraus
2 stiklinės miltų

Įdarui:

0.5 kg varškės
3 - 4 kiaušiniai
0.5 stiklinės cukraus

(stiklinė 236 ml.)

Sviestą sutarkuojame, sumaišome su cukrumi ir miltais. Gaunasi tokia biri masė. Įdarui sumaišome varškę, cukrų ir kiaušinius.

Kepimo indą patepame sviestu, suberiame pusę miltų-sviesto-cukraus mišinio, išlyginame, ant jo užpilame varškę, o ant viršaus vėl miltų-sviesto-cukraus mišinį.

Kepti 190 laipsnių karštumo orkaitėje apie valandą.

Sniego pyragas

Pagrindui reikės:

340 g sausainių
175 g sviesto

Sausainius susmulkinti iki trupinių ir išminkyti su minkštu sviestu.
Masę iškloti formoje, aš naudojau 28 cm.

Įdarui:

grietinėlės 30% 400 ml
citrinos sultys ir žievelė
kondensuoto pieno 380 g

Grietinėlę išplakti iki standumo, rankom sukant įmaišyti sutirštintą pieną, citrinos sultys ir žievelę.
Supilti ant sausainių masės.

Į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę dedame pyragą ir kepame tik 8 min. To pilnai pakanka.

Atvėsiname pyragą kambario temperatūroje ir dedame dvylikai valandų į šaldytuvą.

Taip dvylikai, per tiek laiko pyragas subręsta.
Išėmus puošiame pagal fantaziją arba skubame valgyti nepuoštą :)

4 kiaušinių
1 st. cukraus
1 st. miltų
1 šaukštelis gesintos sodos
4 obuoliai
250 g grietinės
žiupsnelis druskos

Trynius atskiriam nuo baltymų, ir išplakam juos su puse stiklinės cukraus.

Sudedame grietinę, įmaišome gesintą sodą ir viską gerai išplakame.
Suberiame miltus. Tešla turi gautis grietinės tirštumo ar vos tirštesnė.
Pilame ją į skardą išklotą kepimo popieriumi. Ant tešlos pripjaustome obuolių, dedame į orkaitę ir kepame 20 min. 180 laipsnių temperatūroje.

Išplakame baltymus su likusiu cukrumi ir žiupsneliu druskos.
Ištepame pyrago viršų baltymais ir kišame į orkaitę dar 10 min.

Labai paprasta ir skanu!
Rekomenduoju!

Skanaus!!

Ilona

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)