Šaltalankiuose daug rūgščių, todėl jos gaminiams nenaudokite aliuminio indų. Tinka tik nerūdijančio plieno, emaliuoti, stikliniai, keraminiai ir plastmasiniai indai.

Šaltalankių aliejui uogas renka vėlyvą rudenį. Šiuo metu laiku jos pasidaro tamsiai oranžinės, sodraus, rūgštaus skonio ir kvepia ananasais. Šaltalankių aliejų galite pasigaminti ir patys. Sutrinkite uogas medine mentele emaliuotame inde. Paskui nuspauskite sultis, supilkite į stiklainį ir parai pastatykite šiltoje vietoje. Paviršiuje atsiskirs aliejus, kurį reikia nugriebti. Iš 1 kilogramo šaltalankių išeina 80 gramų aliejaus. Aliejų laikykite sandariame inde, šaldytuve.

Šaltalankių aliejus naudojamas medicinoje ir kulinarijoje. Jo pila į tešlą, kad kepiniai įgautų gražią auksinę spalvą, kvepėtų. Taip pat pila į salotas dėl pikantiško aromato, ypač į tokias, į kurias dedama apelsinų.

Šaltalankius geriausiai užšaldyti šaldiklyje. Kasdien po du – tris šaukštelius galima atitirpinti, sutrinti su medumi ir užpilti 60 laipsnių karštumo vandeniu. Taip visą žiemą mėgausitės skaniu gėrimu, kuris kelis kartus vertingesnis už parduotuvėje pirktas sultis.

Jei šaldiklyje mažai vietos, galite sutrinti šaltalankius su cukrumi. Sutrinkite uogas per sietelį arba sumalkite, paskui sumaišykite su cukrumi (kiek uogų, tiek ir cukraus). Gerai išmaišykite, kad cukrus ištirptų, tada masė nesukris gabalėliais. Su cukrumi sutrintus šaltalankius galima laikyti stiklainiuose kambario temperatūroje.

Shutterstock nuotr.

Šaltalankių suflė

Produktai:

6 kiaušinių baltymai,
1 stiklinė cukraus,
2 stiklinės šviežių šaltalankių,
1 šaukštas sviesto,
1 šaukštas cukraus pudros.

Kaip gaminti:

Perrinkite uogas, nuplaukite ir sutrinkite. Suberkite į masę cukrų ir virkite, kol sutirštės. Paskui (dar neatvėsus) sudėkite išplaktus kiaušinių baltymus. Patepkite kepimo formą sviestu, sudėkite masę ir iškepkite orkaitėje. Kai iškeps, apibarstykite cukraus pudra.

Šaltalankių padažas

Produktai:

2 šaukštai šaltalankių uogienės,
1 šaukštas garstyčių,
1 citrinos sultys,
citrinos žievė,
1 mažas svogūnas,
maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti:

Uogienę sumaišykite su garstyčiomis, įspauskite citrinos sultis. Masę pertrinkite per sietelį. Šiaudeliais supjaustykite svogūną ir citrinos žievelę ir nuplikykite verdančiu vandeniu. Kai atvės sumaišykite su padažu. Pagal skonį įberkite pipirų.

Putojantis šaltalankių gėrimas

Produktai:

0,5 stiklinės šaltalankių sulčių,
2 citrinų sultys,
3 – 4 kiaušinių baltymai,
Gazuoto vandens,
4 kebeliai ledo.

Kaip gaminti:

Sumaišykite šaltalankių ir citrinos sultis, sudėkite kiaušinių baltymus. Viską sumaišykite iki vientisos masės. Perkoškite per sietelį, supilstykite į taures ir įpilkite gazuoto vandens. Į taures įdėkite ledo.

Šaltalankių vynas

Produktai:

5 litrai šaltalankių sulčių,
5 litrai vandens,
1,5 kilogramo cukraus.

Kaip gaminti:

Šaltalankių sultis praskieskite vandeniu, tada supilkite cukrų ir palikite rūgti. Kai pasidarys vynas, supilstykite į butelius, sandariai užsukite ir pastatykite į tamsią, vėsią patalpą. Palaikytas vynas tampa skaidrus, auksinės spalvos, gaivus, saldžiarūgščio skonio, kvapnus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)