Moliūgai vartojami žali, kepti, virti, troškinti ir įvairiai konservuoti. Jie nekaloringi. Kaip ir kituose oranžiniuose vaisiuose bei daržovėse (abrikosuose, manguose, morkose) juose gausu beta karoteno, stiprinančio imuninę sistemą bei mažinančio riziką susirgti stemplės ir skrandžio vėžiu.

Moliūguose karoteno daug daugiau nei morkose, tad okulistai pataria žmonėms, kurių nusilpęs regėjimas, gerti moliūgų sulčių.

Vargina inkstų skausmas? Sumalkite kavamale padžiovintas moliūgų sėklas (arbatinis šaukštelis stiklinei vandens), pavirkite ir gerkite kaip arbatą.

Moliūgo minkštimas padeda gydyti nudegimus ir įvairius odos bėrimus.

Jei per ilgą darbo dieną pailso kojos, vakare nuovargį pašalinsite kojų pėdas ištrynę moliūgo košele.

Prastai miegate? Neskubėkite pirkti raminamųjų - moliūgų nuoviras su medumi turėtų sugrąžinti saldžius sapnus.

Moliūgas - tikras lobis išradingai šeimininkei. Iš vitaminingos daržovės, kurioje gausu beta karoteno, galima pagaminti sveikų ir originalių patiekalų.

Sriuba oranžinėje puodynėlėje

Nedidelis moliūgas,
2 svogūnai,
500 ml grietinėlės,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
3 skiltelės česnako,
200 gramų kieto sūrio,
šaukštas džiūvėsėlių,
petražolių,
druskos,
pipirų.

Nupjauti moliūgo viršūnėlę ir išimti minkštimą. Svogūnus ir moliūgo minkštimą supjaustyti kubeliais, patroškinti, kol suminkštės. Daržoves sutrinti plakikliu, pridėti kapoto česnako, supilti grietinėlę ir užvirti. Pagardinti aliejumi, druska, pipirais ir tarkuotu sūriu. Sriubą pateikti karštą moliūgo puodynėlėje, puošti džiūvėsėliais ir petražolėmis.

Salotos „Oranžiniai lapeliai"

400 gramų moliūgo,
3 šaukštai alyvuogių aliejaus,
lapinių salotų,
šaukštas obuolių acto,
2 raudonieji svogūnai,
druskos, pipirų.

Moliūgą supjaustyti storomis skiltelėmis ir kepti orkaitėje, kol suminkštės. Atvėsinti, nupjauti žievelę ir supjaustyti plonais lapeliais. Lapelius išdėlioti ant salotų lapų, papuošti svogūnų žiedais ir pagardinti druskos, pipirų, aliejaus ir acto užpilu.

Virtiniai su moliūgu

Stiklinė kvietinių miltų,
2 kiaušiniai,
kiaušinio trynys,
3 šaukštai aliejaus,
5-6 šalavijo lapeliai,
50 gramų kieto sūrio,
druskos, pipirų.

Įdarui:

200 gramų moliūgo,
80 gramų varškės,
česnako skiltelė,
50 gramų tarkuoto sūrio,
muskato riešuto,
druskos,
pipirų.

Giliame dubenyje sumaišyti miltus, druską ir šalavijo lapelius. Viduryje padaryti duobutę, įmušti kiaušinius ir trynį, įpilti šaukštą aliejaus ir užminkyti kietą tešlą.

Tešlą dėti ant miltais pabarstytos lentos, uždengti ir palaikyti apie 30 minučių. Įdarui moliūgo gabalėlius pavirti ant garų, sutrinti šakute, išdėti į puodą ir truputį pavirti ant silpnos ugnies. Kai atvės, sumaišyti su smulkintu česnaku, tarkuotu sūriu, varške ir muskato riešutu. Pagardinti druska ir pipirais.

Tešlą padalyti į keturias dalis ir labai plonai iškočioti. Pjaustyti didokais kvadratais, dėti moliūgo įdaro, stipriai užspausti kraštus. Į verdantį vandenį įpilti šaukštą aliejaus ir dėti virtinius. Išvirusius apšlakstyti aliejumi, pabarstyti tarkuotu sūriu ir pipirais.

Moliūgo ir ryžių apkepas

400 gramų moliūgo minkštimo,
3 kiaušiniai,
100 gramų ryžių,
100 gramų sviesto,
100 gramų cukraus,
2 šaukštai kapotų riešutų,
cinamono.

Moliūgą sutarkuoti stambia trintuve. Išvirti ryžius. Sviestą išsukti su cukrumi ir kiaušinių tryniais. Gautą masę sumaišyti su virtais ryžiais ir tarkuotu moliūgu, sudėti išplaktus baltymus, pagardinti cinamonu. Kepti įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.

Skanaus!