-------------------------------------------------------------------------
SKAITYTOJŲ RECEPTAI
-------------------------------------------------------------------------

Žvarbų rudens vakarą siūlau pasigaminti labai greitą ir paprastą cukinijų keksą, kvepiantį cinamonu. Neišsigąskite cukinijų! Jų pyrage visai nesijaučia, jos tik suteikia kepiniui drėgnumo ir purumo.

Cinamonu kvepiantis cukinijų keksas

250 g cukinijų
2 kiaušiniai
125 ml saulėgrąžų aliejaus (plius dar šiek tiek kekso formai patepti)
250 g cukraus plius truputis vanilinio cukraus
375 g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. cinamono
1/2 a.š. druskos
60 g stambiai kapotų graikiškų arba pekano riešutų (taip pat labai tinka džiovintos spanguolės)

Cukinijas nulupame, jei yra sėklų, pašaliname cukinijos viduriuką. Sutarkuojame cukiniją stambia tarka.
Tarkius gerai nusunkiame, kad išsiskirtų cukinijos sultys (jos nenaudojamos).

Mikseriu išplakame kiaušinius, supilame į juos aliejų, cukrų, vanilinį cukrų, vėl gerai išplakame.
Įmaišome į tešlą nusunktas cukinijas.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais, cinamonu, druska ir įmaišome į tešlą. Gerai išmaišius, supilame riešutus (arba džiovintas spanguoles).
Pilame tešlą į aliejumi pateptą kekso formą ir statome į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C. Kepame 50 min.

Skanaus!
Rūta

------------------------------------------------------------------------

Braškių pyragėlis

Tešlai:

150 g miltų;
1 šaukštelis kepimo miltelių;
2 šaukštai cukraus;
75 g sviesto;
1 kiaušinio trynys;
žiupsnelis druskos.

Kremui:

200 g grietinės;
25 g miltų;
75 g cukraus;
2 kiaušiniai;
keli lašai vanilės esencijos.
1 stiklinė trintų braškių su cukrumi.

Iš tešlai skirtų produktų suminkyti vientisą tešlą ir 1 valandai palikti šaldytuve. Po to tešla iškloti kepimo skardelę, padarant kraštus, maždaug 3 cm aukščio, šakute subadyti pagrindą ir kepti 200 0C orkaitėje apie 10 minučių. Ant atvėsintos iškeptos tešlos paskleiskite trintas braškes su cukrumi. Ant viršaus pilti kremą, kurį plaktuvu suplakame iš jam pagaminti nurodytų produktų. Pyragą dar dedame į 200 0C orkaitę ir kepame dar maždaug 10 minučių. Pjaustyti ir valgyti šiek tiek atvėsintą.

Obuolinis sniegelis

3 kiaušiniai;
1 stiklinė cukraus;
2 arbat. šaukšteliai vanilinio cukraus;
1 arbat. šaukštelis kepimo miltelių;
1,5 stiklinės miltų;
100 ml kondensuoto pieno;
2 obuoliai;
miltelinis cukrus arba cukraus pudra.

Kiaušinius išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Beriame miltus, kepimo miltelius ir pilame kondensuotą pieną. Viską gerai išmaišome. Nulupame obuolius, supjaustome rieklėmis. Pilame tešlą į kepimo indą, tada ant viršaus išdėliojame obuolių skilteles ir kepame 170 0C orkaitėje apie 40-45 minutes. Iškepusį ir šiek tiek atvėsusį pyragą gausiai pabarstome milteliniu cukrumi arba cukraus pudra.

Pyragas su moliūgais ir morkomis

Sviestas (100 g);
Moliūgai (0,5 kg);
Morkos (0,5);
Cukrus (220 g);
Miltai (180 g);
Kiaušiniai (2 vnt.);
Vanilinis cukrus (1 arbat. šaukštel.);
Druska.

Miltus trinkite su kambario temperatūros sviestu, kol pasidarys trupiniai. Tada įmuškite 1 kiaušinį, berkite cukraus 20 g, druskos, citrinos ekstrakto ir minkykite, kol tešla taps lygi ir vientisa ir palikite 3 valandoms šaldytuve, kad tešla sustingtų. Tada išdėlioti tešlą ant kepimo formos ir užlankstyti kraštus, kad tolygus sluoksnis pasiskirstytų tešlos ant formos. Subadyti šakute, ir kepti 180 0C orkaitėje apie 15 minučių.

Moliūgus ir morkas nulupkite, iš moliūgo pašalinkite sėklas. Minkštimą supjaustykite mažesniais gabalėliais ir sutarkuoti viską kartu per bulvių tarkavimo mašiną. Tuomet skystimą nusunkiame, kad liktų tik minkštimas. Atskirkite trynį nuo baltymo. Baltymą suplakite iki standžių putų.

Į morkų ir moliūgų minkštimą įleiskite kiaušinių trynį, berkite cukrų, vanilinį cukrų ir išmaišykite. Tada atsargiai įmaišykite plaktą baltymą. Visą masę supilkite į tešlos krepšelį, statykite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 35-40 minučių. Skanaus J

Raminta

----------------------------------------------------------------------

Obuolių pyragas (su karamelizuotais obuoliais)

3 kiaušinių tryniai
150 gr. margarino
0,5 stiklinės cukraus
0,5 stiklinės grietinės
puse citrinos
11 gr. kepimo miltelių
Obuolių masei:
6 obuoliai
0,5 stiklinės cukraus
1 pakelis vanilinio cukraus
cinamono arbatinis šaukštelis
100 gr. razinų
2 šaukštai margarino arba sviesto

Visu pirma pasigaminu obuolių masę. Supjaustau obuolius stambiomis riekelėmis. Keptuvėje išlydom margariną, sudedame cukrų gerai išmaišome, tada sudedu obuolius, razinas, vanilinį cukrų ir cinamoną ir pastoviai maišant kepame apie 7 min. , kol obuoliai suminkštės.

Tešlai, vandens vonelėje ištirpiname margariną. Atskiriame trynius nuo baltymo. Išsukame Trynius su puse stiklinės cukraus ir puse stiklinės grietinės. Tada sutarkuojame pusės citrinos žievelės ir išspaudžiame pusės citrinos sulčių, sudedame pakeli kepimo miltelių (aš naudoju prancūziškus - 11 gr.)

Viską gerai išmaišome, tada suberiame stiklinę miltų ir išmaišome kol gausis vienalytė masė ir supilame ištirpintą "Vilniaus" margariną. Viską gerai išmaišome iki vienalytės masės (ji turi gautis grietinės tirštumo) ir sukrečiame į kepimo indą. Aš naudoju silikoninį, bet tinka ir stiklinis ir skardinis. Kepame apie 20 min. 200 laipsnių karštumo orkaitėje.

Ištraukiame skardą ir sukrečiame obuolių masę ir dar kepame apie 15 min. Pabaigoje sudedame ant obuolių išplaktus kiaušinių baltymus ir dar minutę - dvi palaikome karštoje orkaitėje.

Obuolių pyragas "Juokų darbas"

Margarinas kepiniams 150 g
Miltai 300 g
Manai 300 g
cukrus 150 g
obuoliai antaniniai 6 vnt.
razinos (nebūtinai) 100 g
cinamonas 1 arbat. šaukštel.
Kepimo milteliai 1 arbat. šaukštel.

Šis patiekalas gaminimas:

Tai labai paprastas pyragas, kurį gali pasigaminti ir vaikai. Miltus, manus, cukrų ir kepimo miltelius sumaišykite dubenyje. Obuolius nulupti ir sutarkuoti burokine tarka į juos sudėti nuplautas ir nusausintas razinas. Kepimo formos dugną (aš naudoju išardomą) ištepti storu margarino sluoksniu (apie 50 g). Tolygiai suberti išmaišytą miltų masę ir ant jos sudėti pusę obuolių su razinomis, apibarstyti cinamonu.

Tada vėl dėti sluoksnį miltų, ant jų likusią obuolių masę ir ant viršaus suberti likusią miltų masę. Ant miltų su burokine tarka užtarkuoti likusi margariną, stenkitės, kad tolygiai pasiskirstytų ant viso paviršiaus. Dedame kepti i orkaitę 170-180 laipsnių temperatūroje. Kepti apie 50 min.

Almina

----------------------------------------------------------------------

Konkursui noriu pateikti du savo rudeninius obuolių pyragus.

Olandiškas pyragas su obuoliais

Reikia:

300 g kvietinių miltų
200 g šalto sviesto
160 g "caster" cukraus (ne visai cukrus ir ne visai pudra, toks per vidurį), bet tiks ir cukraus pudra
žiupsnis druskos
1 kiaušinis
1 kg rūgštesnių obuolių supjaustytų gabalėliais
50 g "caster" cukraus arba tiesiog cukraus pudros
2 šaukšteliai cinamono
75 g razinų

Tešlai miltus persijoti su cukraus pudra, įberti druską , sudėti gabalėliais supjaustytą sviestą ir pirštais formuoti trupinius, tada įmušti 2/3 kiaušinio trynio ir minkyti tešlą. Ji turi būti gana vientisa. Orkaitę įkaitinti iki 180°C. Kepimo indą (24-26cm skersmens) iškloti kepimo popieriumi.2/3 dalis tešlos iškloti kepimo inde, taip kad susidarytų dugnas ir sienelė. Likusią tešlos dalį suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldiklį.

Įdarui supjaustytus obuolius, razinas, cinamoną, cukrų sumaišyti. Dėti į kepimo indą, kuriame išklota tešla.

Iš šaldiklio išimti likusią tešlą, ją iškočioti ir supjaustyti juostelėmis. Jas tinkleliu dėti ant pyrago viršaus. Likusį kiaušinį išplakti ir juo sutepti juosteles. (Mano nuotraukose to nesimato, nes tešla nespėjo pakankamai sustingti, taigi teko daryti trupinius :) )
Pyragą pašauti į įkaitintą orkaitę ir 1 val. 10min. kepti kol gražiai apskrus. Iškepus leisti dar 10 min pastovėti.

Obuolių pyragas su migdoliniu kremu

Reikia:

Tešlai:

180g. miltų
100g. cukraus pudros
120g. sviesto
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos

Migdoliniam kremui:

100g. sviesto
100g. cukraus
2 kiaušiniai
200g. maltų migdolų
500g. obuolių
cukraus pudros pabarstyti

Persijoti miltus su cukraus pudra. Sutarkuoti šaltą sviestą ir sutrinti viską pirštais iki smulkių trupinių. Sumaišyti kiaušinį su druska ir dviem šaukštais šalto vandens, supilti į miltų ir sviesto trupinius. Užminkyti tešlą, suformuoti apskritimą, suvynioti į maistinę plėvelę ir mažiausiai valandai palikti šaldytuve.

Kremui suplakti sviestą su cukrumi, supilti maltus migdolus. Po vieną įmušti kiaušinius. Obuolius supjaustyti skiltelėmis.

Įkaitinti orkaitę iki 190ºC temperatūros. Tešlą iškočioti, išklokite į 24-28 kepimo formą, gražiai užlankstyti kraštus. Subadyti šakute, apdengti kepimo popieriumi, pabarstyti ankštinių arba kavos pupelių (kad kraštai nesukristų ir išliktų krepšelio forma) kepti 10 min. Tada išimti iš orkaitės, atvėsinti. Ant ataušusio pagrindo dėti riešutų kremą, lygiai paskirstyti ir ant viršaus dėti obuolius. Kepti dar 15min., tada išimti pabarstyti cukraus pudra ir kepto dar 20 min.

Skanaus!

Tikiuosi, pyragai patiks ir skaitytojams

Kotryna

-----------------------------------------------------------------

Kavos pyragas su mėtomis „Mėtinė pasaka“

Paims tave už rankos ir nusives į rudeninę pasaką...

Ingredientai:

Tešlai

1 šaukštas kavos
1/4 stiklinės vandens
200 g. sviesto
175 g. cukraus
250 -270 g. miltų
1 šaukštas kėlimo miltelių
50 g. migdolų
3 kiaušiniai

Kremui

100 g. sviesto
1 šaukštas vanilinio cukraus
2 šaukštai mėtinio sirupo
cukraus pudros pagal skonį

Žingsniai:

1. Užplikyti kavą. Palaukti kol pritrauks ir per sietelį nukošti. Migdolams nulupti žieveles ir stambiai sukapoti.

3. Sviestą išlydyti, supilti kavą, suberti cukrų, miltus, riešutus ir viską gerai išmaišyti. Tešla turi būti 40 proc. grietinės tirštumo.

4. Supilti į apvalią 23 cm skardą nuimamais kraštais. Kepti 180 C orkaitėje 30-40 min. Pyrago paplotį atvėsinti, tada perpjauti išilgai pusiau.

5. Kremui. Išlydyti sviestą, supilti sirupą ir cukrų. Gerai išmaišyti, palaukti, kol sustings.

6. Kremu aptepti vieną pyrago paplotį, antrą - uždėti ant viršaus. Pyrago viršų apibarstyti cukraus pudra, papuošti šviežiais mėtų ar melisų lapeliais.

Gardžios nuodėmės!

Eglė

---------------------------------------------------------------------

Slyvų pyragas

Reikia:

• 270 g kvietinių miltų
• 175 g sviesto
• 175 g cukraus
• 3 kiaušinių
• 1 a. šaukštelio kepimo miltelių
• žiupsnelio druskos
• 1 kg prinokusių slyvų

Trupinių sluoksniui:

• 50 g cukraus
• 50 g sviesto
• 85 g kvietinių miltų
• 50 g skaldytų migdolų
• 1 v. šaukšto cinamono

Kepimo formai ištepti:

• gabalėlio sviesto
• šaukšto džiūvėsėlių

Trupiniams skirtus produktus (išskyrus migdolus) maišyti tol, kol gausis trupinių masė, suberti migdolus, dar kartą išmaišyti ir atidėti į šoną.
Slyvas perpjauti pusiau, išimti kaulus.

Įkaitinti orkaitę iki 200˚C temperatūros.

Tešlai skirtą sviestą sutrinti su cukrumi iki vientisos masės, įmušti ir įmaišyti kiaušinius. Sudėti miltus, druską ir kepimo miltelius, suminkyti vientisą tešlą (šiek tiek limpančią prie rankų).

Kepimo formą (maždaug 28 cm skersmens) ištepti sviestu, pabarstyti džiūvėsėliais. Formos dugną iškloti lygiu tešlos sluoksniu, sudėti slyvas (odelėmis į apačią arba gulsčiai šonu), viršų tolygiai pabarstyti trupiniais ir dėti į įkaitusią orkaitę.

Po 45 minučių patikrinti, ar pyragas iškepęs įsmeigiant medinį pagaliuką: jei pagaliukas aplipęs tešla, dar pakepti 5-10 minučių, jei pagaliukas sausas – pyragas iškepęs.

Patiekti galima tiek šiltą (ypač skanu su vaniliniu plombyru), tiek šaltą.

Skanaus!

Sandra

----------------------------------------------------

Pyragas "Obuolys"

Dar daug soduose yra obuolių, tad siūlau pasigaminti labai gardų pyragą.

Tešlai:

3 stiklinės miltų (stiklinė 250g), 1 stiklinė pabarstymui ant stalo.
250g margarino
1 stiklinė cukraus
3 kiaušiniai
1/2 arbatinio šaukštelio sodos gesintos actu.

Iš visų produktų sumaišyti tešlą. Ji truputį turi būti lipni. Dedam ant stalo ir baigiam minkyti. Tešlą padalinti į keturias dalis ir iškepti vienodus papločius. Galima apvalius ir kvadratinius - pagal norą. Kepant stebėti, nes labai greitai iškepa. Papločiai būna šviesūs.

Kremas:

2 kg išvalytų obuolių (tinka greitai verdantys obuoliai pav. antaniniai)
0.5 l grietinės 30%
1 st cukraus
200 g sviesto natūralaus
vanilės

Obuoliams nulupti odelę ir išimti sėklas, smulkiai supjaustyti. Grietinę supilti į didesnį puodą, suberti cukrų ir užvirinti. Sudėti paruoštus obuolius ir virti apie 40- 50 minučių pastoviai maišant, nes kremas gali prisvilti. Virti kol obuoliai suvirs ir pavirs į skanią lengvai rūgščią košę. Košę atvėsinti iki kūno temperatūros, sudėti kambario temperatūros pasmulkintą sviestą ir vanilę. Viska suplakti mikseriu iki vientisos masės.

Papločius pertepti kremu ir pastatyti nakčiai į šaldytuvą. Šonus ir viršų galima pabarstyti riešutais arba sutrintais sausainiais, papuošti kas kaip nori- galima ir visai nepuošti :). Pyrago skonis lengvai rūgštus.

Skanaus!
Janina

---------------------------------------------------------------------

Obuolių pyragas

4 kiaušiniai,
8 obuoliai,
150g miltų,
3 šaukštai sviesto,
saujelė migdolų drožlių,
3 šaukštai grietinės,
2 šaukšteliai kepimo miltelių,
pagal skonį cinamono,
vanilinio cukraus,
šaukštelis sviesto,
stiklinė cukraus.

Obuolius nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite plonomis skiltelėmis ir pakepinkite svieste, kol iš obuolių išsiskirs sultys ir jie suminkštės. Kiaušinius su paprastu ir vaniliniu cukrumi išplakite iki vientisos masės, tada įmaišykite grietinę,tirpintą sviestą,po truputį suberkite miltus ir kepimo miltelius.

Tešlą gerai išmaišykite iki vientisos masės. Karščiui atsparų kepimo
formą ištepkite riebalais, pabarstykite džiūvėsėliais, ant dugno berkite
migdolų drožlių, įpilkite truputį tešlos, tada tolygiai paskirstykite
šutintus obuolius. Ant obuolių užberkite kelis šaukštelius su cukrumi
sumaišyto cinamono, tada ant jų sukrėskite likusią tešlos masę. Kepkite
iki 180 C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių.

Skanaus

Neringa

-------------------------------------------------------------

Rudeninis keksas

Tešlai:

225 ml pieno,
115 g sviesto,
3 kiaušiniai,
280 g miltų,
150 g cukraus,
3 arbatiniai šaukštai kepimo miltelių,
80 g razinų; 80 g džiovintų slyvų (galima dėti ką širdis geidžia),
eli lašeliai romo esencijos (galima be jos, tiesiog suteikia malonų kvapą),
cukraus pudros pabarstymui.

Gaminimas:

Viską gerai išmaišyti. Dėti į formą ar mažas formeles. Kepti apie 40 minučių 180 laipsnių orkaitėje. Iškepus apibarstyti cukraus pudra. Galima papuošti uogomis.

Skanaus ;)
Liudmila

-------------------------------------------------------------------

Obuolių pyragas su romu

2 stiklinės miltų
100 gr. margarino (arba sviesto)
1 pakelis kepimo miltelių (11 gr.)
150 gr. cukraus
1 valgomas šaukštas grietinės
1/2 citrinos
6 obuoliai
1 pakelis vanilinio cukraus
3 valgomi šaukštai Romo arba 1 arbatinis šaukštelis romo esencijos kepiniams

Į dubenį supilti miltus, cukrų, kepimo miltelius, gabaliukais supjaustytą margariną ir nutarkuota pusės citrinos žievelę. Minkyti tešlą, kol neliks sausų miltų. Paruoštą tešlą dėti į šaldytuvą (jei norite greitai kepti, dėkite į šaldiklį).

Obuolius nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti plonomis riekelėmis. Ant obuolių išspausti citrinos sultis ir sumaišyti su vaniliniu cukrumi ir Romu.

Į kepimo indą (aš naudoju apvalia silikoninę formą) sutarkuoti arba sutrupinti 3/4 tešlos. Ant tešlos uždėti paruoštus obuolius, ant obuolių sutarkuoti likusią tešlą. Pyragą kepti 200 laipsnių temperatūroje apie 30 min.

Almina

--------------------------------------------------------------------

Obuolių pyragas „Niam-niam“

• Atšaldyto, kieto 250 g. margarino "Vilnius kepiniams" tarkuoti burokine tarka, nuolat pabarstant "Karališkais" miltais (2 stiklinės). Miltų visam pyragui reikia 450 g.!

• 100 g. riebios grietinės sumaišyti su ~100 ml virinto šalto vandens ir supilti į tarkuotą margariną.

• Suminkyti tešlą, padalinti į dvi dalis, padėti į šaldytuvą 2-3 val., kad sušaltų (laikyti šaldytuve galima 2-3 paras, jeigu reikia kitam kartui).

• Obuolius (maždaug 6-8) nuplauti, padalinti į 4 obuolio dalis, išimti sėklalizdžius, nulupti odelę, supjaustyti plonomis juostelėmis, užpilti ~1 stikline cukraus, 1 arbat. šaukšteliu vanilinio cukraus, pašlakstyti citrinos sultimis ir išmaišyti.

• Kepimo skardą uždengti kepimo popieriumi.

• Vieną dalį atšaldytos tešlos iškočioti plonai, apie 0,5 cm, padėti į skardą, užlipti paruoštais obuoliais ir iškočiojus antrą atšaldytos tešlos dalį, uždengti obuolius.

• Vieną kiaušinį išplakti su cukrumi ir cinamonu, plakiniu patepti pyragą.

• Kepti +180-200 laipsnių orkaitėje maždaug 40-50 min.(geriau lėčiau, mažesniame karštyje, kad nepridegtų.

Nijolės Šv.Kalėdų keksas

Keksui paruošti reikia:

2 vidutinio dydžio dubenėlių;
2 valg. šaukštų;
tefloninės arba silikoninės kekso formos, formelių /iškepusi tešla nelimpa prie formos kraštų/.

Tešlai reikia:

200 g margarino „Vilnius kepiniams“ arba sviesto;
3 kiaušinių;
150 g cukraus;
1,5 stiklinės aukšč. rūšies miltų „Karališki“;
0,5 stiklinės bulvių krakmolo;
200 g grietinės;
1 valg. šaukšto kakavos miltelių (jeigu norim daryti margą keksą);
1 nubraukto arbatinio šaukštelio geriamosios sodos;
1/3 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus;
1 citrinos sulčių;
1 saujos razinų be kauliukų;
1 saujos valgomų karoliukų papuošimui;
200 g juodojo šokolado.

Tešlos paruošimas:

Kiaušinius nuplauti, išplakti iki putų. Plakant berti cukrų, pilti grietinę, berti miltus, bulvių krakmolą, vanilinį cukrų, sodą, supilti citrinos sultis, išlydytą ir atvėsintą sviestą ir viską labai gerai išmaišyti iki vientisos masės.

Tešlą padalinti į 3 dalis. Į 1- ą dalį tešlos įberti kakavos miltelių, o į likusias dvi dalis- nuplikytų karštu vandeniu, nusausintų razinų. Jeigu darome keksiukus mažose formelėse, kakavos nereikia.

Kekso formą ištepti sviestu, supilti dalį tešlos su razinomis, ant jos- visą kakavinę tešlą ir ant viršaus- likusią tešlos dalį su razinomis. Kepti labai karštoje orkaitėje apie 1 val. Galima aplieti šokoladu ir papuošti. Pjaustyti atvėsusį.

Skanaus!

Nijolė

-----------------------------------------------------------

Varškės pyragas su juodaisiais serbentais

Nors namuose dauguma doroja obuolių atsargas, bet iš šaldymo kamerų jau galima traukti ir žiemai (nors kur ta žiema?) pasiruoštas uogas.

Pyragui reikės:

1 – 1,5 stiklinės juodųjų serbentų,
200 g sviesto,
1 stiklinės cukraus,
2 stiklinės miltų,
žiupsnelio vanilinio cukraus,
200 g kreminės varškės,
3 kiaušinių.

Prieš ruošiant pyragą, būtų labai šaunu kokioms 20 minučių į šaldymo kamerą įmesti sviestą. Tai nėra būtina, tačiau bus lengviau jį sutarkuoti burokine tarka.

Į sviesto tarkius beriam 0,5 stiklinės cukraus, miltus ir vanilinį cukrų. Rankomis formuojam birią masę.

Varškę išsukam su kiaušiniais ir likusiu sviestu.

Į kepimo indą beriam 2/3 birios masės. Šiek tiek paspaudžiam ir suformuojam kraštelius, kad varškės masę galėtume pilti, kaip į dubenėlį.
Pilam varškės masę, ant jos beriam juoduosius serbentus. Ant viršaus tolygiai užbarstome birios tešlos likučius.

Pyragą pašaunam į 200 0C įkaitintą orkaitę 1 valandai.

Skanaus!
Žydrūnė

-----------------------------------------------------------------------

Duonos pudingas su obuoliais ir raudonu vynu

350 g senesnės baltos duonos supjaustyti riekelėmis, užpilti puse litro raudonojo vyno (būkite kūrybingi, jei vyno nemėgstate, nenorite ir pan, jį pakeiskite juodųjų serbentų ar kitomis sultimis) ir palikti valandai – dviems. Užvirti 0,5 litro pieno su 1 gvazdikėliu ir cinamono lazdele. Palikti atvėsti. Išimti gvazdikėlį ir cinamoną, į pieną supilti du paplaktus kiaušinius su 130 g cukraus.

Supjaustyti riekelėmis 800 g nuluptų obuolių, apkepti kelias minutes svieste, apibarstyti cinamonu.

Į sviestu išteptą formą dėti pusę duonos masės (jei per daug vyno – nusunkti), pusę obuolių, 100 g džiovintų slyvų, užkloti obuoliais ir duonos mase.

Užpilti pieno plakiniu. Kepti 200ºC apie 45 min.

Siūlau išbandyti, skanaus.

Jūratė

--------------------------------------------------------------

Kriaušių pyragas

Tešlai:

175 g miltų
100 g sviesto
2 šaukštai cukraus
1 kiaušinio trynio

Kremui:

1 kiaušinio trynio
1 kiaušinio
200 g grietinėlės (tinka ir 11 ir 35 proc. riebumo)
Keleto lašų vanilės esencijos

Įdarui:

3-4 didelių kriaušių
100 g juodojo šokolado
1-2 šaukštų cukraus

Į dubenį išsijoti miltus, dėti kiaušinio trynį, sutarkuoti sviestą, įpilti šaukštą vandens ir suberti du šaukštus cukraus, išminkyti iš visų produktų tešlą. Iškočioti ant miltais pabarstyto stalo ir iškloti ja apvalią kepimo skardą. Tešla išklotą dugną subadyti šakute, dėti 15 minučių į šaldytuvą, tuo tarpu sutarkuoti šokoladą, suberti ir paskirstyti ant tešlos dugno.

Kremui sumaišyti grietinėlę, kiaušinį ir kiaušinio trynį, vanilę ir šaukštą ar du cukraus, atidėti. Kriaušes nuplauti, nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti nestoromis skiltelėmis. Kriaušes išdėlioti ant šokoladu apibarstytos tešlos, užpilti paruoštą kremą ir kišti į iki 180 laipsnių karščio įkaitintą orkaitę. Kepti apie valandą, kol pyrago viršus gražiai paruduos. Pyragas labai skanus ir šiltas ir šaltas. Šis kvapnus ir nuostabaus skonio pyragas vilioja ne tik namiškius, bet ir kaimynus, draugus.

Rita

----------------------------------------------------------------------

Rudeninis skanutis

Kadangi, man rudenį pradeda labai atsibosti pyragai su obuoliais,
aš pagalvojau, kad reiktų recepto be jų. Taigi, mums reikės:

250g sviesto arba margarino,
270g cukraus,
350g miltų,
4-5 kiaušinių,
1a.š kepimo miltelių,
450g kriaušių,(vis del to, jai jums labiau patinka obuoliai galite dėti juos)
100g varškės,
1v.š tarkuoto imbiero
1v.š cinamono
(plombyro ledų pagal skonį)

Visų pirma ruošiame tešlą:

1. išsukame sviestą iki purumo(balto atspalvio)
2. suberiame cukrų(225g) ir kepimo miltelius, plakame kol cukrus ištirps
3. po vieną imušame ir išmaišome kiaušinius
4. po truputį suberiame persijotus miltus
5. viską išmaišome iki košės tiršumo masės,( jei tešla gaunasi minkoma, įpilame papildomai pieno arba vandens)
6. išimame kriaušių kauliukus, ir supjaustom norimo dydžio gabaliukais
7. varškę sutriname šakute su likusiu cukrumi(40g)
8. pusę paruoštos tešlos supilame į aliejumi ir džiuvėsėliais išteptą skardą (kepame 10-15 min. 180 laipsnių temp.)
9. kol tešla kepa sumaišome varškę su kriaušėmis ir imbieru bei cinamonu
10. tešlai pakepus 10-15 min. ją išimame ir ant viršaus uždedame kriaušes su varške, po to užpilame likusią tešlą.
kepame maždaug 30-40 min. priklausomai nuo orkaitės.

p.s rekomenduoju patiekti karštą su plombyro ledais ir 1a.š tarkuoto šokolado.

Skanaus! :)

Giedrė

--------------------------------------------------------------------

Paprastas ir gardus varškės sausainių pyragas

Reikės:

200 g sausainių (pvz.: “Gaidelis”)
120 g sviesto
1 indelio kondensuoto pieno
400 g varškės
1 indelio konservuotų abrikosų (ar persikų)
1 kiaušinis

Sausainius sutrupiname kuo smulkiau. Sviestą išlydome ir sumaišome su sausainių trupiniais. Formą, kurioje kepsime pyragą, ištepame riebalais. Tada sausainių mase išklojame dugną, dedame kubeliais supjaustytus abrikosus.

Varškę sumaišome su kondensuotu pienu ir išplaktu kiaušiniu ir gautą masę dedame į formą. Pyragą kepame orkaitėje apie 45-50 min. 200 laipsnių temperat8roje.

Pyragas lengvai pasigamina ir labai skanus. Vietoje konservuotu abrikosų galima naudoti ir jūsų pasirinktą uogienę.

Rima

------------------------------------------------------------------------

Pyragas su karameliniais obuoliais

26 centimetrų skersmens formai susirandam:

4 nemažus rūgštokus obuolius
4 šaukštus rudo cukraus
šaukštelį cinamono

50 g sviesto
100 g cukraus
šaukštelį vanilinio cukraus
kiaušinį
130 g grietinės
nepilnas šaukštelis kepimo miltelių
160 g miltų

Procesas:

Orkaitė on - 180 laipsnių. Nulupam ir kubeliais supjaustom obuolius (kraštinės - daugiausiai centimetras). Lupimui labai tinka bulvių skustukas. Kepimo formą išklojam kepimo popieriumi, pilam ten obuolius, rudąjį cukrų ir cinamoną. Viską sumaišom ir tolygiai paskirstom. Žinoma, maišymo procesą galima ir dubenėly atlikt, bet taupykim vandenį. Sviestą kiek palydom mikrobangėj ar virš garų (teisingas sprendimas - išimti pora valandų iki gaminimo iš šaldytuvo ir niekaip papildomai netirpdyt).

Ištrinam su cukrum ir vanile. Iki purumo. Mušam kiaušinį. Plakam. Grietinė. Plakam. Miltai ir kepimo milteliai - nuoširdžiai išmaišom. Tuomet šaukštu kabinam tešlą ir bandom tolygiai obuolius ja užkloti. Taip, tai tikrai įmanoma. Šaunam kepti. Kol paviršius tampa auksinis ir medinio pagaliuko testą kepinys praeina. Išimam ir leidžiam kokias dešimt minučių pailsėt. Nuimam formos kraštus (jei nusiima), ant pyrago dedam lėkštę ir apverčiam. Atsargiai nuimam kepimo popierių. Valgom kada norim ir kaip norim.

Transportuoti tinkamas crumble giminaitis su avietėmis

Vienai ~25*40 cm formai reiks:

Pagrindui:

75 g sviesto
100 g cukraus
2 kiaušiniai
šaukštelis kepimo miltelių
vanilinio cukraus
300 g miltų

Įdarui:

750 g aviečių
50 g cukraus
šaukštas citrinų sulčių
30 g miltų

Trupiniams:

80 g miltų
80 g avižinių dribsnių
80 g rudo cukraus
90 g sviesto
cinamono

Procesas:

Pagrindas. Sviestą išimam ir paliekam kambario temperatūroj pusvalandžiui. Arba pagudraujam ir vos vos aplydom mikrobangėj. Nereikia skysčio, bet turi būti tinkamas plakti nesulaužant mikserio. Suberiam cukrų, vanilinį cukrų ir išsukam. Masė kiek pabąla, pasidaro puri. Po vieną sumušam kiaušinius, kiekvienąsyk nesukčiaujant bent po minutę plakdami. Suberiam kepimo miltelius ir pusę miltų. Išsukam. Sudedam likusius miltus ir, padėję mikserį šalin, pasidarbuojam ranka. Gaunam minkštą ir lipnią tešlą. Nukrapštom ją nuo pirštų, uždengiam maistine plėvele ir dedam į šaldytuvą porai valandų arba į šaldiklį pusvalandžiui.

Ir einam skinti aviečių. Jei avietės nuskintos/nusipirktos/tam išnaudojami kiti asmenys, nuveikiam ką nors naudingo. Arba išgeriam kavos ir patingim. Kai jau tešla sustingusi, jungiam orkaitę. 180. Formą išklojam kepimo popieriumi, o pastarąjį - atšalusia tešla. Atgnybiam gabalėlį, ištampom ir lipdom pagrindą po truputėlį. Su mažais borteliais pakraščiuose. Kokio centimetro. Kol sulipdom visą tešlą, orkaitė jau būna įkaitusi. Čia reikėtų ant tešlos uždėti kepimo popieriaus arba folijos ir priberti žirnių/pupų/pupelių, idant pagrindas per daug neiškiltų.

Aš tikrai nuoširdžiai ketinau tai padaryti, bet suskambo telefonas ir pamiršau. Žodžiu, kišam pagrindą į orkaitę dešimčiai minučių. Tuo tarpu sumaišom visus įdarui skirtus produktus ir padarom trupinius. Pastariesiems sausi produktai keliauja į dubenį ir ten priverčiami susidraugauti. Kubeliais supjaustomas sviestas ir pirštukais darbuojamasi, kol gaunami trupiniai be didelių sviestinių išsišokėlių.

Tam ir sugaištamos tos dešimt minučių. Traukiam pagrindą, nuimam slėgio šaltinį, jei tokį naudojom, tolygiai paskirstom įdarą, ant jo - trupinius ir įsivaizduodami, jog tai crumble, kepam taip, kaip keptumėm jį. Tai yra, kol avietes pradeda burbuliuoti, o paviršius įgauna auksinę spalvą. Traukiam lauk ir leidžiam atvėsti.

Rausvas obuolių crumble

4-6 porcijoms reikės:

600 g obuolių
150 g raudonųjų serbentų/kitų turimų uogų rūgštesnių uogų/nieko
100 g cukraus
šlakelis citrinos sulčių
5-6 šaukštai vandens

90 g sviesto
125 g miltų
50 g avižinių arba keturių grūdų dribsnių
60 g rudo cukraus
cinamono

Procesas:

Obuolius išskrodžiam ir nulupam (jei netingim, aš tingėjau). Supjaustom plonomis riekelėmis. Serbentus nuplaunam. Ir visus kirminus nurenkam, ir šiaip vabaliukus, jei ką tik iš sodo. Superšam su obuoliais, jų vedybas apvainikuodami cukrumi, citrinos sultimis ir vandeniu. Sumaišom ir dedam į kepimo indą. Arba indelius. Arba obuolius pjaustom tiesiai į keramikinį (?) kepimo indą su antytėmis, kuriame niekas iš tikrųjų crumble nekepa, ir viską maišome jame, kaip kad dariau aš. Įjungiam orkaitę. 180 laipsnių.

Išsiimam iš šaldytuvo sviestą ir supjaustom mažais gabalėliais. Dedam miltus ir dirbam pirštukais greitai, maigom visaip, trinam, kad trupiniai susidarytų, bet sviestas nuo rankų šilumos neištižtų, nes košės mums visai nereikia.

Kai jau turim trupinius, dedam dribsnius, cinamoną ir cukrų. Vėl trumpai pasidarbuojam pirštukais, bet ne per daug, tik tiek, kad susimaišytų viskas. Uždengiam visuo šituo gėriu obuolius daugmaž tolygiai. Orkaitė jau turėtų būti įkaitusi. Jei ne, palaukiam, o tada dedam pasikaitinti kokioms 45 minutėms.

Baigiant kepti trupiniai turėtų įgauti daliai auksinę spalvą, o pats crumble - burbuliuoti (šeimyniniai obuolių ir serbentų barniai). Kai jau taip nutinka, tai labai gumos netempiam, išimam. Dabar einam atsinešti ledų arba plakam grietinėlę. Ir patiekiam su dar karštu ar bent jau šiltu kepiniu. Arba imam šaukštelį ir valgom tiesiai iš to visai netinkamo crumble ruošti indo. Tik nenusideginam liežuvio.

Varškės pyragas su agrastų džemu

Vienam 26 cm skersmens pyragui susirandam:

180 g sviestinių sausainių
70g sviesto
100 g agrastų džemo
600 g kaimiškos (t.y., sausos, bet neliesos) varškės
4 kiaušinius
150 g cukraus
40g kokoso drožlių
pusę šaukštelio vanilinio cukraus
70 g krakmolo
200 g grietinėlės
cukraus pudros

Procesas:

Sviestą dedam į dubenėlį ir kišam į mikrobangę, nes tai vienintelis jos pritaikymo būdas. Žinoma, galima tirpdyti ir kaip nors kitaip, bet taip patogiausia. Ir trumpam pamirštam, tegul pravėsta. Spintelėje susirandam seną tarybinę mėsmalę ir sumalam sausainius. Sumaišom juos su sviestu. Gaunam nei šiokius, nei tokius trupinius, jokiu būdu ne košę. Ištepam sviestu kepimo formą nuimamu šonu, a la tortinę.

Beriam tuos trupinius ir delnu suspaudžiam, išlyginam gražiai, ypač atidžiai pasidarbuojam kraštuose ir kišam į šaldytuvą - lai stingsta. Tuo tarpu per tą pačią mėsmalę permalam varškę. (Kokio velnio? Nes kaimiška varškė labai grūdėta.). Žinoma, jeigu mėsmalės nėra, sausainius paversti trupiniais, o varškę - daugmaž vienalyte galima ir kitais būdais - blenderiu, kombainu, kavamale, trinant per sietelį, pagal turimus įnagius, žodžiu.

Įjungiam orkaitę, 160 pagal Celsijų. Kiaušinių trynius trumpam atskiriam nuo baltymų ir sudedam į varškę. Ten pat keliauja cukrus, vanilinis cukrus, kokoso drožlės, krakmolas. Gražiai prisiprašę į pagalbą mikserį (kaip lietuviškai?), bandom visa tai sujungti į vieną masę. Iš pradžių truputėlį nesiseks, o ir galutinis rezultatas - saldi, sunkiai maišoma košė. Nieko tokio, tuoj viską pataisysim.

Nuplaunam šluoteles, į baltymus įdedam žiupsnelį druskos ir plakam. Plakam, plakam, plakam, dar paplakam, netingim. Kai jau baltymai atitinka savo pavadinimą, t.y., pasidaro balti it putplastis ir apvertus dubenį niekur neketina pabėgti, padedam juos į šoną. Vėl nuplaunam šluoteles. Išplakam grietinėlę. Iki standžių putų, tik nepersistengiam, visas reikalingas sviestas jau panaudotas.

Dabar abi tas dailiai baltas mases per kelis kartus įlankstom į varškę (Įlankstom? Tai toks atsargus maišymo būdas, saugant putose įsiplakusį orą, kai sunkesnioji masės dalis (supraskit, varškė) iš kraštų po truputį dedama centro link, kol atskirų baltymų ir grietinėlės debesėlių nematyti, įspėju, kantrybės truputį prireiks). Ištraukiam iš šaldytuvo jau sustingusį pagrindą, padengiam jį plonu džemo sluoksniu (nebūtinai agrastų, bet pageidautina - kokiu nors iš rūgštesniųjų), sukraunam varškę, aplyginam paviršių ir šaunam į orkaitę.

O dabar einam plauti tos krūvos dubenėlių ir šaukštų, tokia tad šito varškės džiaugsmo kaina. Kepam valandą ir penkiolika minučių. Arba kol iškepa. Varškės masė sustandėja, paviršius pagelsta. Orkaitę išjungiam, pyragą paliekam dar kokioms dešimčiai minučių, kad labai nesukristų dėl didelės temperatūrų amplitudės (nors šito bet kokiu atveju neišvengsim, bet taip ramiau).

Traukiam laukan, vėsinam, kišam į šaldytuvą kelioms valandoms, o dar geriau - pernakt. Lai bręsta. O čia, kaip žinia, nėra toks jau greitas procesas. Aš, pavyzdžiui, ir per dvidešimt metų nesugebėjau. Kai jau labai nebegalim į jį žiūrėti ten šaldytuve besikankinantį brendimo kančiose, išimam, paskandinam cukraus pudros debesyje, papuošiam pagal norus (arba pagal norus nepuošiam), kviečiam šeimą ir laukiam įvertinimo.

Inga

-----------------------------------------------------------------------

Snikerinis tortas

500 g varškės
3 „Snickers“ šokoladų (siūlau dėti ir daugiau)
25 g želatinos
160 g cukraus
60 ml vandens
1 šaukštelio vanilinio cukraus
250 g 35 procentų riebumo grietinėlės
1 šaukšto grietinės
biskvito

Želatiną užpilame drungnu vandeniu, pamaišome ir paliekame pastovėti, kad išbrinktų.

Į grietinėlę ir grietinę dedame varškę su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, tuomet įmaišome išbrinkintą želatiną bei pasmulkintus šokoladukus. Viską gerai išsukti ir užpilti ant biskvito (mano biskvitas pirktinis).

Puošiame tarkuotu šokoladu. Statome tortą į šaldytuvą 5 valandoms, kad sustingtų.

Gintarė

------------------------------------------------------------------

OLANDIŠKAS OBUOLIŲ PYRAGAS

Tešlai:

400 g. miltų
1a. š. kepimo miltelių
300 g. atšaldyto sviesto
160 g. cukraus
žiupsnelis druskos
1 kiaušinio trynys

Įdarui:

50 g. cukraus pudros
75 g. razinų
6 dideli obuoliai
2 valg. š. cinamono
1 kiauš. baltymas
2 valg. š. kokoso drožlių

Dubenyje sumaišau miltus, kepimo miltelius, cukrų, druską, sudedu kubeliais pjaustytą sviestą. Viską ištrinu rankomis, kol pasidaro trupiniai. Išmaišius į tešlą dedu kiaušinio trynį ir minkau, kol pasidaro vientisa tešla, nelimpanti prie dubens kraštų.
2/3 tešlos iškočioju ir dedu i miltais pabarstytą kepimo skardą. Likusią tešlą 20 min. padedu šaltai.

Orkaitę įkaitinu iki 180 laipsnių.
Nuplautas razinas nusausinu.
Sumaišau kubeliais pjaustytus obuolius, razinas, 2 valg. š. cukraus pudros, cinamoną.

Kokoso drožlėmis pabarstau tešlos pagrindą, dedu įdarą.
Atšaldytą tešlą iškočioju ir supjausčiusi juostelemis, dedu ant pyrago viršaus tinkleliu.

Pyrago viršų patepu plaktu kiaušinio baltymu.
Kepu apie 50 min. (kol gražiai paruduos pyrago viršus)

Skanaus !

Kristina

-------------------------------------------------------------------

Beatos obuolių pyragas

Mano receptas netikėtai atrastas kaime tarp senų kulinarinių leidinių
ir tapo kaip sakoma: "kartą paragavęs, negali sustot".

Ogi reikės:

200 g sviesto,
200 g cukraus,
1 a.š. vanilinio cukraus,
3 kiaušiniai,
3 š. citrinos sulčių,
175 g miltų,
50 g kokoso drožlių
1 a.š. kepimo miltelių,
Obuoliai
Sviesto ir džiūvėsėlių formai patepti.

Minkštą sviestą reikia išsukti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi,
įplaukti kiaušinius - turi gautis vientisa puri masė. Miltus persijoti
ir sumaišyti su kokoso drožlėmis bei kepimo milteliais. Porą obuolių
stambia tarka įtarkuoti į sviesto masę. Įpilti citrinos sultis ir
viską gerai išmaišyti. Suberti miltų masę ir dar kartą išmaišyti.

Įdėti tešlą į formą patepta sviestu ir apibarstytą džiūvėsėliais. Visą
viršų padengti smulkiai, bet kaip peiliu, pjaustytais obuoliais. Kepti
180 laipsnių - 1 val. Skanaus.

Beata

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)