Toks oras, žinoma, reikalauja specifinio maisto – daugiau vaisių ir daržovių, mažiau riebios mėsos ar tortų su sviestiniais kremais. Nors, rodos, organizmai patys tai žino ir išsireikalauja, primint visai nėra reikalo, man vis tiek norisi it gerokai pagyvenusiai tetulei pirštu pagrūmot: toks oras palankesnis visokio plauko bakterijoms veistis ir daugintis, todėl vaisius, daržoves ir rankas plaukit kruopščiau nei visada ir atidžiau rinkitės pieno produktus bei žalią/mažai termiškai apdorotą mėsą. Dar būtų gerai, jei neprisvalgytumėt nuodingų grybų ar kokių neaiškių uogų – man visai nesinori prarast skaitytojų.

Ir vanduo, vanduo, vanduo. Ta prasme, gert, ne tik maudytis.

O pietums...

***

Nepavyksta iškept sultingų vištienos šašlykų? O kada nors bandėt marinatui naudot... uogas? Be to, šitaip mėsa paruošiama gana greitai, t.y., prieš ją kepant nereikia pernakt mirkyt marinate.

Vištienos šašlykai

4-6 porcijoms reiks:

1,5 kg vištienos krūtinėlės;
100-120 g raudonųjų serbentų;
1,5 šaukšto druskos;
pipirų;
ryšelis šviežio baziliko;
pora lapelių šviežio mairūno;
pora lapelių šviežio raudonėlio.

Procesas:

Vištienos krūtinėlę supjaustom 4-5 cm ilgio, pločio ir storio kubeliais.

Serbentus nuplaunam ir petrinam per sietelį. Sultis ir minkštimą supilam ant mėsos, sietely likusias žieveles ir sėklas išmetam.

Bazilikus nuplaunam ir nuskabom lapelius. Susmulkinam kartu su mairūnu ir raudonėliu. Beriam į dubenį su mėsa. Ten pat beriam druską ir pipirus. Maišom tol, kol visi mėsos gabalėliai marinatu pasidengia (patogiausia tai daryt rankom), uždengiam ir dedam į šaldytuvą 3-4 valandoms.

Maunam ant iešmų, kepam virš karštų žarijų, kol, žinoma, iškepa. Kepimo laiko nė orientacinio pateikt negaliu – pernelyg skirtingos kepimo sąlygos kiekvienu atveju. Skanaus.

***

Prie dūmais kvepiančios mėsos geriausia valgyt tokias pat kvapnias daržoves (nes pomidorai irgi atsibosta). Darbo gal ir truputį daugiau nei tik supjaustyt ir apibarstyt pipirais, bet, žinokit, verta (aha, aha, lyg galėtų būti kitaip).

Keptos daržovės

4-6 valgytojams susirandam:

1-1,5 kg daržovių (cukinijų, baklažanų, paprikų, svogūnų);
60-70 ml alyvuogių aliejaus;
2 šaukštai citrinos sulčių;
2 šaukštai baltojo vyno acto;
2 šaukšteliai sojos padažo;
kaupinas šaukštelis medaus;
šaukštelis džiovintų /ryšelis šviežių žolelių;
šviežiai maltų pipirų;
ketvirtį šaukštelio druskos.

Procesas:

Daržoves (nuotraukoj matot cukiniją) supjaustom centimetro-pusantro storio griežinėliais (baklažanus prieš marinuojant reikėtų pabarstyt druska, palaikyt penkiolika minučių, nuplaut ir nusausint – druska išprašys sultis lauk ir šitaip atsikratysim kai kuriem baklažanam būdingo kartumo).

Visus marinatui skirtus igrendientus gerai išmaišom ir supilam ant daržovių. Idealu, jei viskas daroma inde didelio ploto dugnu, mat šitaip marinatas tolygiau į daržoves geriasi. Sykiais pamaišydami marinuojam 2-4 valandas.

Kepam ant grotelių virš gerai įkaitintų žarijų, pavartyt nepamiršdami. Kai apskrunda iš abiejų pusių, kraunam į lėkštes ir apšlakstom marinato likučiais. Skanaus.

***

Taip, žinau, šitas dviratis jau seniai išrastas, bet, galiu lažintis, vis tiek tarp jūsų yra vienas kitas niekad apie tokį desertą negirdėjęs ir dar daugiau tokių, kurie niekaip neprisiruošia išbandyt. O be reikalo.

Žarijose kepti bananai

6 porcijoms reikės:

6 bananų*
100 g šokolado**
poros saujų lazdyno riešutų**

Procesas:

Bananus nuplaunam ir peiliu perrėžiam nuo vieno galo iki kito, įpjaudami iki banano vidurio (žr. nuotrauką).

Šokoladą sukapojam nelabai smulkiais gabalėliais, riešutus padalijam perpus (arba smulkiau). Truputį spausdami sudedam juos į plyšius bananuose, paskirstydami daugmaž tolygiai per visą vaisiaus ilgį.

Kiekvieną bananą atskirai suvyniojam į foliją ir užkasam žarijose. Kepimo laikas priklauso nuo žarijų temperatūros ir pageidaujamos banano konsistencijos. Norintiems visiškos košės, reikėtų žarijose laikyt, kol visa žievė pajuosta, pageidaujantiems šiek tiek tvirtesnio deserto reikėtų patiekt, kol bananai vietomis dar geltoni.

Galima kepti ir nesuvyniotus ant grotelių. Tiesiog išdėlioti įpjova viršun ir laikyt, kol pajuos.

Va taip kepimo procesas skambėtų teoriškai. Praktiškai patogiausia iškept pagrindinį patiekalą, tuomet sukišti į žarijas bananus ir laikyti juos ten tol, kol bus laikas desertui. Valgyti dar karštus kabinant šaukšteliu iš žievės. Idealiu atveju, t.y., kepant ne paupy, o kieme, derėtų valgyt su ledais. Skanaus.

*galima naudoti obuolius, kriaušes, persikus, nektarinus. Tuomet reikia išskobti sėklas/iššimti kaulą nupjovus vaisiaus viršūnėlę ir atsiradusią ertmę užpildyt įdaru

**galima naudoti bet kokios rūšies šokoladą ir bet kokius riešutus; taip pat keisti juos sutirštintu karamelizuotu pienu, zefyro gabalėliais, sausainių trupiniais, razinom, medum – bet kokiais priedais, kurie jūsų skonio suvokimu dera prie vieno ar kito vaisiaus.

Nepamirškit kepurių/emocingų varžybų!

Inga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)