Knygų mugės metu autorius, specialiai atvykęs į Lietuvą, pristatys knygą apie aliejų. Lietuvos knygynus ji pasieks jau kovo pradžioje.

„Šiuo metu pasaulyje alyvuogių aliejus yra itin madingas, savo populiarumu besivejantis, o gal ir lenkiantis vyną. Lietuvos restoranuose esu surengęs daugelį degustacijų, diskusijų ir galiu pasakyti, kad ir ypač tyras sparčiai skinasi kelią. Pastebiu didžiulį susidomėjimą šiuo maisto pagardu. Vis dėlto, reikia pripažinti, jog dauguma lietuvių dar nelabai nesupranta, kaip jį vartoti ir net nenori įveikti daugybės vartojimo stereotipų, nesistengia perprasti aliejaus kokybės dėsnių”, - apie tai, kas paskatino sukurti pirmąjį lietuvišką alyvuogių aliejaus vadovą pasakoja P. Jurkevičius.

Ne tik pagardas, bet ir Vakarų kultūros simbolis

Pasak knygos autoriaus, alyvuogių aliejus yra katalikiškos ir vakarietiškos kultūros maistas – simbolis. Tačiau Lietuva, nors ir stengiasi pabrėžti savo vakarietišką kultūrą, maisto tradicijų srityje dar tokia nėra. Tad knygoje alyvuogių aliejus yra aprašomas istoriniame - kultūriniame kontekste, kad skaitytojai suprastų - šis produktas įdomus ne tik skonio požiūriu, būtinas sveikatai, bet ir kultūriškai reikšmingas.

„Knyga apie ypač tyrą” skirtingose dalyse yra apžvelgiami visi šie aspektai – visos dalys suskirstytos taip, kad informaciją patogiai gautų skirtingo tipo skaitytojai. Tie, kurie nesupranta alyvuogių aliejaus istorinės reikšmės, tie, kurie nori geriau suprasti šio produkto gimimo paslaptis, tie, kurie yra maisto ragautojai bei derintojai, bei tie, kuriuos domina aliejaus sveikatingumo temos.

Be to, knygoje skaitytojai galės atlikti specialų testą ir įsivertinti – kiek iš tiesų jie žino apie alyvuogių aliejaus kultūrą?

Knygoje – patarimai lietuviams, kaip tapti sveikais ir ilgaamžiais

Knygos autoriaus teigimu, kalbant apie alyvuogių aliejų neatsiejama tampa taip pat ir sveikatos tema. Italijoje gyvenantis gastronomijos publicistas yra pastebėjęs, jog visada gera italų nuotaika ir šios šalies žmonių viena ilgiausių Europos Sąjungoje gyvenimo trukmė yra susijusi su taisyklingais mitybos įpročiais. Tuo tarpu lietuvių – beveik trumpiausia, mat dar nepakankamai rūpinamės savo mityba. Autorius primena, kad alyvuogių aliejaus vartojimas vienam gyventojui Lietuvoje kol kas yra vienas žemiausių ES.

„Šiandien aliejaus sveikatingumo reikšmė yra ypač sustiprėjusi. Europos maisto saugumo agentūra net leidžia skelbti, kad aliejaus vartojimas yra sveikata. Tai kol kas yra vienintelis maisto produktas, kuriam suteikta ši privilegija”, - apie tai, kaip alyvuogių aliejus galėtų stumtelėti į priekį lietuvius Europos ilgaamžių reitinge pasakoja P. Jurkevičius.

Apie autorių

Paulius Jurkevičius – žurnalistas, gastronomijos publicistas, restoranų konsultantas. Pirmoji šio autoriaus knyga „Staltiesės ritmu” išjudino Lietuvos gurmanus ir sulaukė nemažo pasisekimo. P. Jurkevičius taip pat yra knygų „Italija. Pojūčiai. Stereotipai. Priešpriešos” bei „Sava Roma” bendraautorius. Jis taip pat Italijos užsienio žurnalistų asociacijos „Associazione della Stampa Estera in Italia” narys.

Pauliaus Jurkevičiaus knygos pristatymas įvyks vasario 22 d., 16 val., konferencijų salėje 5.5, parodų ir kongresų centre Litexpo (Laisvės prospektas 5). Dalyvauja autorius, J. Jurkevičienė, gastronomijos istorikas R. Laužikas, restorano „Monte Pacis” virtuvės šefas E. Viršilas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją