Tačiau sultis būtina vartoti saikingai ir teisinai. Šviežiai išspaustos sultys nemėgsta oro, vitaminai greitai suyra, todėl nereikia laikyti sulčių ilgiau nei pusę valandos, jų maistinė vertė sumažėja.

Sulčių vartojimo ypatumai

Sultys - ypatingas produktas, ir gerti jų tiek, kiek norisi, negalima. Esmė ta, kad sultys - organinių rūgščių iš vaisių koncentratas, ir šios rūgštys aktyviai ir agresyviai veikia virškinimo sistemą. Būtent todėl sulčių negalima duoti vaikams iki metų amžiaus. Taip pat jų vengti reikia žmonėms, sergantiems gastritu, o ir visiems kitiems reikėtų per pusę skiesti vandeniu.

Be to, daugelio vaisių sultyse pakankamai nemažai cukraus, jos veikia apetitą, todėl jų vartojimas turi būti suderintas su mityba. Jei norisi sulieknėti, reikia jų gerti likus pusvalandžiui iki valgio, jos prislopins apetitą; jei norisi pasitaisyti - pusantros-dvi valandas po valgio.

Nerekomenduojama gerti sulčių su maistu: idealiu atveju reikėtų jų gerti po valandos pusantros pavalgius arba tarp valgių, o pusryčiams ar pietums - neteisinga iš dietologijos požiūrio taško.

Gydomasis sulčių poveikis

Dėl vaisių rūgščių ir mineralų, vitaminų ir kai kurių ypatingų medžiagų kiekio, sultis galima vartoti esant tam tikriems susirgimams. Jos suteikia žvalumo ir padidina organizmo tonusą, be to, jos skanios ir gerai malšina troškulį. Skaniai gydytis patinka visiems, ypač vaikams.

Obuolių sultys

Sultys gali būti su minkštimu ar be jo, spaudžiamos iš visų arba nuluptų obuolių. Naudingiausios šviežiai spaustos sultys iš visų vaisių, tačiau jei perkate vaisius artimiausioje parduotuvėje ir ne sezono metu, geriau juos nulupti - žievelėje yra kenksmingų medžiagų.

Priešingai įsigalėjusiai nuomonei, obuolių sultys nepadeda esant anemijai: juose nedaug geležies, ir ji pasisavinama ne daugiau kaip 1%, tačiau jos puikiai tiks šalia geležies preparatų. Sultyse esanti askorbino rūgštis padės pasisavinti geležį.

Obuolių sultys padeda esant kepenų ligoms, virškinimo sutrikimams, sultys su minkštimu tinka esant vidurių užkietėjimui. Labai naudingos šios sultys po fizinio krūvio, bandant atsigauti po infekcijų ar pneumonijos.

Obuoliai puikiai dera su daržovėmis ir vaisiais - optimalu maišyti juos su moliūgu ir morkomis, kriaušėmis, persikais, vyšniomis.

Morkų sultys

Tai labai naudingos sultys, pasižyminčiomis antioksidantiniu poveikiu, o jei įpiltumėte dar šaukštelį alyvų aliejaus ir kiek žalumynų - teigiamai veiks regą, širdį, plaukų ir odos būklę. Morkose gausu karotino, o sultys koncentruoja šią medžiagą; kartu su riebalais ji virsta aktyvia vitamino A forma ir geriau pasisavinama.

Be to, morkų sultys aktyvuoja kepenų ir visos tulžies sistemos veiklą, turi antiseptinį poveikį, padidina apetitą. Naudinga jas vartoti esant dideliems krūviams, tiek fiziniams, tiek emociniams, prieš varžybas ar egzaminus, taip pat menstruacijų metu.

Vis dėlto nepadauginkite šių sulčių - esant dideliems kiekiams, gali išsivystyti karotininė geltligė. Ji nepavojinga, tačiau pėdos, delnai, nosies galiukas nusidažys geltonai. Naudingiausia gerti po pusę stiklinės morkų sulčių kasdien porą savaičių.

Moliūgų sultys

Poveikį virškinimo sistemai turi ir moliūgų sultys, kurios yra mažai kaloringos, bet gerai pasotina - šia savybe naudojamasi dietologijoje. Tačiau jose taip pat daug karotino, taigi jų vartojimą lygiai taip pat reikia riboti.

Tačiau svarbiausias moliūgų sulčių poveikis - kova su parazitais, jos naudojamos gydymo procese. Be to, trečdalis stiklinės moliūgų sulčių, geriamų rytais pirmosiomis nėštumo savaitėmis, padeda kovoti su toksikoze.

Salierų sultys

Ši daržovė nepelnytai pamiršta, o juk ji - viena naudingiausių iš nebrangių daržovių. Salierų sultys - puikus riebalų deginimo preparatas, jos pašalina nereikalingus skysčius, išlaisvina žarnyną iš dujų. Jų dėka galima paliekninti taliją keliais centimetrais ir numesti porą kilogramų.

Salierų sultys pasižymi uždegimą malšinančiu, žaizdas gydančiu poveikiu, jas naudinga vartoti esant peršalimams ir uždegimams. Jos gerina miegą, malšina nervinę įtampą: trečdalis stiklinės salierų sulčių nakčiai su šaukšteliu medaus - puikus kokteilis sveikam miegui ir žvalumui ryte.

Kriaušių sultys

Jei esate įsitempę ir balansuojate ties depresijos riba, dažnai sergate - kriaušių sultys skirtos jums. Jos naudingos ir tiems, kas dažnai užstringa kamščiuose ir priversti kvėpuoti išmetamosiomis dujomis: kriaušių sultys gali pašalinti toksinus ir sunkiuosius metalus iš organizmo.

Be to, jose gausu natūralaus cukraus ir ląstelienos, jos puikiai sotina ir tinka lieknėjimui, jei jomis pakeisite vakarienę. Kriaušių sultys vartojamos gydant cistitą ir peršalimus, jos turi uždegimą malšinančių ir karštį slopinančių savybių. Geriau spausti sultis iš neluptų kriaušių, tačiau jei jų kilmė abejotina - vartokite tik minkštimą. Kaip ir moliūgų, kriaušių sultys padės kovoti su nėščiųjų toksikoze.

Žinoma, naudingų savybių turi visi vaisiai ir daržovės, visų išvardinti neįmanoma, taigi rinkdamiesi vadovaukitės ir savo skoniu, derinkite vaisius ir daržoves.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)