Mūsų dienomis žiedai vis dar išlieka vienu mėgstamiausių papuošalų tiek tarp vyrų, tiek ir tarp moterų. Be jokios abejonės, juvelyrinių papuošalų nešiojimo etiketas grįstas taisyklėmis, kurias žinodami ir jų laikydamiesi visada atrodysite elegantiškai ir tinkamai.

Kiek žiedų gali nešioti moteris?

Kiekvienas žiedas turi savito grožio, taigi galima suprasti moterį, norinčią turėti jų ant savo pirštų kuo daugiau. Vis dėlto etiketo taisyklės ganėtinai griežtos žiedų ant rankų skaičiaus prasme – bendras žiedų skaičius negali viršyti trijų. Maža to, ant vienos rankos jų negali būti daugiau nei du. Manoma, kad dama gali turėti sužadėtuvių žiedą, vestuvinį žiedą ir dar vieną, pasirinktą savo nuožiūra.

Daugybė žiedų ant moters rankų liudija arba apie paprasčiausią etiketo taisyklių neišmanymą, arba apie sąmoningą jų nesilaikymą. Pirmuoju atveju, kai dama laikosi pagrindinių mūsų visuomenėje paisomų normų, bet vis tiek renkasi nešioti daugybę žiedų, tai liudija apie skonio neturėjimą. Svarbu suprasti, kad daugybė žiedų ant rankų nesuteikia galimybės sukurti subalansuotą įvaizdį, todėl net ir itin kruopščiai pasirinktas garderobas ir prie jo priderinti aksesuarai tampa beprasmiški, jei ant moters rankų puikuojasi keturi ar daugiau žiedų.

Antrasis atvejis labiau būdingas toms damoms, kurių gyvenimo būdas gali būti įvardijamas kaip originalus. Dar labai svarbu žinoti, ant kurio piršto turi atsidurti vienokio ar kitokio tipo žiedas. Jei norite žiedu papuošti mažąjį pirštelį, nepamirškite, kad ant jo galima nešioti tik siaurus žeidus be akmenų, o štai masyvūs žiedai su dideliais akmenimis ant šio piršto atrodys itin prastai.

Tiesa, galima mažajam piršteliui skirtą žiedą papuošti nedideliais deimantais arba graviruote, tačiau šie elementai neturėtų būti ryškūs. Bevardis pirštas skirtas vestuviniam žiedui. Etiketo specialistai atkreipia dėmesį tai, kad griežtų reikalavimų vestuviniam žiedui nekeliama. Vis tik rekomenduojama rinktis palyginti nedidelius žiedus. Jei manote, kad jums tiks masyvus žiedas su dideliu akmeniu, jam skirtas vidurinysis pirštas. Būtent ant šio piršto priimta nešioti masyvius žiedus.

Rodomiesiems pirštams labiausiai tiks siauri žiedai su geometriniu raštu. Šiems pirštams skirti žiedai netgi gali būti puošti nedideliais akmenukais. Dar etiketo taisyklės leidžia šiokią tokią originalumo išraišką, žinoma, neperžengiant padorumo ribų. Tam skirtas didysis pirštas, ant kurio galite nešioti masyvų žiedą, tiesa, jis turėtų būti be puošybos elementų ir akmenų.

Žiedų nešiojimo etiketo taisyklės vyrams

Vyrams skirtų žiedų skaičius ir jų rūšys ganėtinai riboti. Populiariausias – auksinis vestuvinis žiedas. Vengdami išsišokimų ir norėdami atrodyti stilingai rinkitės lygaus paviršiaus puslankio formos vestuvinį žiedą – tokia forma bet kokiomis aplinkybėmis atrodys tinkamai. Be vestuvinio žiedo vyrui leidžiama nešioti dar du žiedus – ne daugiau. Vienas iš šių leistinų variantų – tai žiedas su šeimos herbu arba žiedas su antspaudu. Paprastai žiedą su herbu nešioja aristokratijos atstovai, o štai žiedas su antspaudu skiriasi nuo žiedo su herbu tuo, kad inicialai graviruojami veidrodiniu principu. Šie žiedai nešiojami ant bevardžio piršto arba mažojo kairės rankos pirštelio. Be jokios abejonės, šios rūšies žiedai visada suteikia aristokratiškumo.

Jei jūsų rankas jau puošia vestuvinis žiedas ir žiedas su herbu, stilistai nerekomenduoja rinktis jokių papildomų papuošalų. Jei vis dėlto jus kamuoja didžiulis noras pasipuošti dar labiau, galima rinktis nedidelį žiedą ir jį nešioti šiek tiek žemiau žiedo su antspaudu. Svarbu pažymėti, kad vestuvinis ir herbo žiedai – tai labiau simboliai nei papuošalai. Būtent dėl šios priežasties juvelyrinius dirbinius mėgstantys vyrai mažąjį pirštelį būna linkę puošti žiedu su deimantu. Tiesa, būtina rinktis santūraus brangakmenio ir žiedo variantą tam, kad nebūtų peržengtos aukšto lygio vyriško stiliaus ribos.

Kaip pasirinkti tinkamą žiedą?

Pirma, būtina atsižvelgti į savo amžių: jei jūs – jauna mergina, rinkitės nedidelį, tvarkingą žiedelį, o jei vis dėlto norite akmenuko, jis neturi būti didelis. Būtent nedidelis paprastas žiedelis paryškins jaunatviškos odos gaivumą ir amžiaus trapumą.

Jei esate brandaus amžiaus dama, galite sau leisti kur kas daugiau. Jums kuo puikiausiai tiks masyvus žiedas, suteiksiantis aplinkiniams galimybę suprasti, kad nepaisant amžiaus jūs neatsiliekate nuo mados ir rūpinatės savimi. Kodėl žiedo dydis toks reikšmingas? Todėl, kad nedidelis žiedas ant jaunos merginos rankos akcentuoja žiedelį, o žiedelis ant brandžios moters rankos akcentuoja visų pirma rankos odą. Taigi jei oda ne pačios geriausios būklės, tinkamiausia būtų aplinkinių dėmesį nukreipti į masyvų žiedą.

Antras ne ką mažiau svarbus dalykas – plaštakų dydis. Jei jūsų rankos stambios, o pirštai trumpi, rinkitės stambius žiedus su pailgos formos akmenimis ar puošybos elementais (tiks ovalas, rombas, ašara ar tiesiog pailgos formos abstrakcija). Patartina vengti plačių žiedų, visiškai uždengiančių plotą tarp sąnarių.

Rankos forma

Jei jūsų rankos ganėtinai putlios, jas vizualiai padailinsite originaliais netaisyklingos formos žiedais. Ypač tokiais atvejais tiks kampuoti variantai, žiedai su zigzagais ir jau minėti pailgo dizaino žiedai, o štai žiedai su apvaliu akmeniu tik dar labiau pabrėš plaštakos putlumą.

Jei jūsų rankų sąnariai itin ryškūs, drąsiai pirmenybę teikite žiedams su stambiais akmenimis – tokie variantai nukreips dėmesį nuo grožio nesuteikiančių apimčių. Tuo pačiu rekomenduojama vengti pernelyg siaurų ir nedidelių žiedų, kurie bus paprasčiausiai sunkiai pastebimi tarp stambių sąnarių, o tai reiškia, kad pastangos pasirinkti tinkamus papuošalus nueis veltui.

Jei jūsų rankos labai subtilios, o pirštai ploni, rinkitės plačius žiedus su nedideliais akmenukais arba visai be jų. Platus žiedas iš karto vizualiai padidins piršto plotį. Jei laimė jums nusišypsojo ir jūsų plaštakų forma tinkama, galite rinktis žiedus nevaržomai – tiks visi jums patinkantys variantai. Tiesa, itin ilgų pirštų savininkėms derėtų laikytis atokiau nuo žiedų su ovalo ar ašaros formos akmenukais – pirštai atrodys dar ilgesni.

Pagrindinės žiedų etiketo taisyklės:

nenešiokite daugiau nei vieno žiedo ant tos pačios rankos; jei ant kiekvienos rankos turite po žiedą, rinkitės tarpusavyje derančius variantus;

atsisakykite negero įpročio nešioti ant tos pačios rankos žiedų iš skirtingų metalų ar su skirtingų spalvų akmenimis. Ne ką geriau atrodo ir tuo pačiu metu nešiojamas itin prabangus papuošalas ir labai pigus žiedas. Šiuo atveju nesvarbu, ar tokie tarpusavyje nesuderinami žiedai nešiojami ant tos pačios, ar ant skirtingų rankų.