Taigi, šiandien, teismo salėje baigėsi mūsų 20 metų trukusi santuoka.

Tiesą sakant, tai buvo siurrealu. Prieš kelis mėnesius, kai priėmėme šį sprendimą, aš jaučiausi tarsi būtų atėjusi pasaulio pabaiga. Tiesą sakant, aš bijojau, kaip gyvenimas atrodys be tavęs. Bet dabar, stovint čia, jis atrodo nebe toks neišgyvenamas.

Kartą skaičiau vokiečių patarlę „Baimė vilką padaro didesniu negu jis yra“. Ir aš tikrai bijau gyvenimo be tavęs.

Tu taip ilgai buvai vienintelis pastovus asmuo mano gyvenime. Tiesą sakant, ilgiau nei bet kuris kitas asmuo žemėje. Aš jaučiuosi tau labai skolingas už šiuos pastaruosius 20 metų.

Mes abu žinome, kad 50 procentų santuokų baigiasi skyrybomis... Bet kitos 50 procentų baigiasi mirtimi! Taigi mes tikrai išvengėme kulkos.

Taigi, pamaniau, kad pasakysiu tau kelis dalykus šią pirmą mūsų naujų santykių dieną. Aš žinau, keista, kad tau rašau šią dieną, bet gyvenimas tęsiasi ir paprasčiausiai nėra laiko palikti neišsakytų žodžių. Todėl leisk man pasidalinti su tavimi keliomis mano šiandienos mintimis ir jausmais...

Tu nusipelnei apdovanojimo už 20 praleistų metų su tokiu vyru kaip aš. Mes abu žinome, kad mane mylėti nelengva. Aš esu labai energingas, mažai miegu, juokauju kiekvienoje situacijoje ir tu visada galėjai iš manęs tikėtis, kad aš pasielgsiu netinkamai. Taip jau nutinka, kai esi susituokęs su žmogumi, kuris siekia savo svajonių. Tu buvai įvelta į nuotykius, kurių niekada nenorėjai. Per vėlai supratau, kad daugelis mano svajonių tapo tavo košmarais. Mane visuomet vedė mano aistra. Mano širdis siekė naujovių ir nutrūktgalviškų planų. Mano gyvenimas tarsi kambarys, pilnas dinamito, o aš sėdžiu ir žaidžiu su degtukais.

Laikykis... Tu visuomet buvai pasiruošusi pataisyti mano arogantišką būdą savo žavesiu bei sekti iš paskos. Dabar aš suprantu, kad mano veiksmai atsisuko prieš tuos, kuriuos myliu. Ir dėl to man tikrai labai gaila.

Statistiškai, tai buvo geras sprendimas. Mes abu žinome, kad 50 procentų santuokų baigiasi skyrybomis... Bet kitos 50 procentų baigiasi mirtimi! Taigi mes tikrai išvengėme kulkos.

Vesčiau tave vėl ir vėl... Net jei ir žinočiau, kad viskas šitaip baigsis.

Tu esi NUOSTABI mama. Tavo gerumas ir meilė mūsų vaikams yra tikriausiai vienas nuostabiausių tavo bruožų. Tu niekada iki galo nesuprasi, kiek aš iš tavęs mokiausi, kol mes auginome šiuos vaikučius.

Aš noriu, kad tu būtum laiminga. Tu nusipelnei būti laiminga. Spaudimas turėti sėkmingą santuoką, santykius padaro tikra kančia. Tiesą pasakius, aš džiaugiuosi, kad tau nebeteks su tuo susidurti. Tačiau tu nusipelnai kitokio, ramesnio gyvenimo ir aš džiaugiuosi, kad tokį gausi.

Beje, vesčiau tave vėl ir vėl... Net jei ir žinočiau, kad viskas šitaip baigsis.

Taip, mes turime tris nuostabius vaikus, bet jei jų ir nebūtų, aš vistiek būčiau išsirinkęs tave. Šiandien dėl tavęs esu geresnis žmogus. Aš negaliu įsivaizduoti gyvenimo be tavęs.

Tau niekaip nepavyks priversti mane nustoti tave mylėti. Aš labai sąžiningai kurį laiką bandžiau tavęs nekęsti. Tačiau man nepavyko. Tu tiesiog esi pernelyg geras žmogus. Tu mane ir vėl nustebinai, kaip mums buvo lengva vėl būti tik draugais. Man patinka, kad mes vis dar galime kalbėti apie mūsų vaikus, gyvenimą, planus, filmus, muziką, ir kokia garsenybė mirė. Man visa tai atrodo įprasta.

Aš visada būsiu pasirengęs padėti tau kuo tik galėsiu. Visuomet būsiu šalia, kai tik prireiks mano pagalbos... nes aš esu tavo gerbėjas. Ir visuomet juo būsiu.

Vėl susitikinėti bus įdomi patirtis. Mano draugas mane užregistravo kažkokiame portale, taigi, manau, jau greit pradėsiu vaikščiot į pasimatymus.

Aš nekvailas. Žinau, kad tokia moteris kaip tu, ilgai neišbus vieniša. Tave mylėti - tiesiog per lengva. Ir noriu, kad žinotum, kad palaikysiu tavo pasirinkimą, kad ir ką bepasirinkum vėl mylėti. Gali neabejoti, kad aš su jais dalinsiuosi gėdingomis istorijomis apie tave. Bet to ir reikia tikėtis, juk aš galiu būti tikras mulkis!

Manau, tai daug ką apibendrina. Prieš šią dieną aš daug apie tai galvojau. Norėjau mūsų santykius pabaigti geruoju. Aš žinau, tai skamba kvailai... Norėti pabaigti santuoką „geruoju“. Bet man buvo garbė 20 metų būti tavo vyru. Man bus malonu būti artimais draugais visą likusį gyvenimą.
Taigi, pabaigai norėčiau pasakyti keletą garsios teologės Cyndi Lauper žodžių:

Jei pasiklydai, pažiūrėk - rasi mane
Vėl ir vėl
Jei krisi, aš pagausiu -
Aš lauksiu
Vėl ir vėl
Iš visos širdies

Michaelas