Šio paprasto gėrimo pliusus galima vardinti labai ilgai. Rytą nuo vandens su citrina pradeda net garsenybės, mat tiki, kad tai joms padės išsaugoti jaunatviškumą ir liekną figūrą. Kodėl šis ryto gėrimas toks populiarus?

Pirmiausia, jo gaminimas neužima daug laiko (taip pat nėra brangus), o organizmui jo nauda didžiulė. Citrinų sultys pagerina virškinimą, o šiltas vanduo stimuliuoja skrandį bei virškinimo traktą, žarnyno peristaltiką. Ant tuščio skrandžio išgėrusios vandens su citrinos sultimis, jūs užkertate kelią dehidratacijai ir nukreipiate organizmo darbą teisinga linkme. Toks ryto gėrimas stiprina imunitetą. Vitaminas C ir kalis, kurių yra citrinoje, stimuliuoja nervų sistemą ir kontroliuoja kraujo spaudimą. Vanduo su citrina puikiai valo odą. Vitaminas C padeda iš kraujo pasišalinti toksinams, todėl pranyksta odos dėmės ir sumažinamas raukšlelių formavimasis. Gėrimas turi šlapimą varančių savybių. Ši procesą pagreitina citrinų sultys, o proceso pasekmė organizmas greitai valosi, išsaugodamas šlapimo takų sveikatą.

Nuotr. Shutterstock

Jei tiek privalumų, kur slypi pavojus? Ekspertai dabar įspėja, kad šiltas vanduo su citrina ar jos sultimis gali padaryti nepataisomą žalą mūsų dantims. Odontologai tvirtina, kad gėrimo sukeltas rūgštingumas gali gadinti dantų emalį ir sukelti dantų spalvos pakitimus. Britų profesorius Damien Walmsley teigia, kad atlikti tyrimai rodo, jog kuo rūgštesnius gėrimus vartojame, tuo mūsų dantys yra silpnesni ir lengviau pažeidžiami.

Pasirodo, jei geriate šiltą vandenį, situacija dar blogesnė, mat jis pagreitina bloguosius procesus (erozija yra stipresnė, jei temperatūra aukštesnė). Minėtieji profesoriai rekomenduoja geriau vartoti šaltą vandenį ir nepersistengti su citrinos sulčių kiekiu vienoje stiklinėje. Na, o vaikams siūlome gerti vandenį be jokių priedų.