Kavos madą keičia užkandžių mada
„Žmonės vis labiau linkę užkandžiauti, dažnai net ir patys nepastebi, jog pasisotina nuo užkandžių ir nebejaučia normalaus fiziologinio alkio ir noro valgyti pagrindinį maistą – pusryčius, pietus ir vakarienę. Užkandžiauti būtina, kai yra dideli tarpai tarp valgymų, kadangi užkandis padeda numalšinti alkį ir sulaukti pagrindinio dienos valgymo. Užkandžiams tiktų suvalgyti riešutų, vaisių, o turintiems didelius energijos poreikius – ir mažą sumuštinuką. Svarbiausia atkreipti dėmesį į produktų sudėtį, kad jie būtų kokybiški, nedidelės energinės vertės“, – pataria gydytoja-dietologė Žana Antonova.
„Gyventojų poreikis užkandžiams, maistui išsinešti tik didėja. Pastebime, kad formuojasi nauji lietuvių mitybos įpročiai. Tai, žinoma, lemia ne tik spartėjantis gyvenimo tempas, bet ir galimybės keliauti užsienyje, susipažinti su didmiesčių kultūra, ten vyraujančia modernia maisto pasiūla. Vartotojus vilioja nauji skoniai, naujos patirtys, gatvės maisto kultūra. Pavyzdžiui, kava išsinešti jau tapo neatsiejama Lietuvos miesto gyventojų mitybos dalimi. Tą pačią tendenciją matome ir maisto išsinešti srityje – Vakaruose jaunimas jau neatsiejamas nuo sveikų užkandžių rinkos, o kavą rankoje keičia sumuštinis, iš kurio kūpa salotos“, – sako greito ir patogaus apsipirkimo parduotuvių tinklo vadovė Rūta Chadasevičiūtė.
Anot jos, ši kultūra pamažu integruojasi bei randa savo auditoriją ir Lietuvoje. Tyrimai rodo, jog gyventojai mielai priima produktus, kurių dar nėra kitur, todėl maisto tiekėjai stengiasi atsakyti į šį poreikį ir patenkinti klientus. „Klientai vertina naują sveikesnę maisto liniją, kurios sudėtyje yra daugiau daržovių. Pastebime, kad lietuviai daugiausiai pratę užkandžiauti pietų metu, ypač nuo 12 iki 14 val. Daugiausiai lankytojų sulaukiame pirmadieniais. Kaip įprasta ir užsienyje, pusryčiams daugelis mėgsta rinktis bandeles su kava, tuo tarpu pietums – karštus sumuštinius, vaisių ar daržovių salotas. Užkandžius jie renkasi priklausomai nuo to, ar nori lengvai užkąsti, ar pasisotinti“, – pasakoja R. Chadasevičiūtė.
Spalvoti užkandžiai ir mažesnės porcijos
„Nors užkandžiai atrodo itin paprastas maistas, vis dėlto jiems gyventojai kelia nemažus reikalavimus – nuo produkto receptūros, ingredientų kilmės ir kokybės iki pateikimo.
„Be to, kad vartotojas ieško teisingos kainos, kurios nesudarytų pakuotės kaštai, pirkėjas itin išrankus produkto kokybei. Klientai tampa reiklūs produktų sudėčiai, ingredientų kilmei ir kokybei, šviežumui. Visa tai maisto tiekėjus tik priverčia pasitempti ir ieškoti išskirtinumo, naujų ir sveikesnių derinių bei kokybės, kurie įstrigtų kiekvienam, ieškančiam tobulo užkandžių, pusryčių ar pietų varianto“, – sako „Narvesen“ karštų gėrimų ir šviežio maisto produktų grupės vadovė.
Pavalgius pietus Ž. Antonova rekomenduoja 10-15 min. paskirti pasivaikščiojimui gryname ore. Jei pietūs buvo itin sotūs – dings sunkumo jausmas, taip pat pagerės savijauta ir nuotaika – ypač dabar, kai lauke jau pavasaris.