Mokslininkai iš Glazgo, Edinburgo ir Sen Endriuso sukūrė hormoninį testą, kuris parodo, kiek liko moteriai laiko, kad ji dar galėtų susilaukti kūdikio.

Mokslininkai išsiaiškino, kaip kinta hormonų lygis per visą moters reprodukcinį gyvenimą. Iš testo rezultatų galima spręsti, kiek kiaušialąsčių dar liko, rašo „The Daily Mail".

Tyrėjai susistemino visus žinomus faktus apie moters vaisingumą ir anti-Miulerio hormoną (AMH). Ištyrę 3200 sveikų moterų ir lygindami duomenis, mokslininkai pažiūrėjo, kaip minėto hormono rodikliai keitėsi priklausomai nuo moters amžiaus. Taip buvo apskaičiuotas hormonų vidurkis.

Tyrimas parodė, kad hormonų pikas pasiekiamas, kai moteriai yra 24 metai. Tada jai pastoti būtų geriausia. O hormonų sumažėja beveik 50 proc., kai moteris sulaukia 32 metų. 50-metė moteris šių hormonų beveik nebeturi.

Naujoji sistema leis moterims palyginti jų hormonų parodymus su vidutiniais, būdingais jų amžiui, kad jos galėtų padaryti atitinkamas išvadas apie savo reprodukcinį laiką ir kūdikio planavimą.

Testas taip pat parodys, kada moterį užklups menopauzė  anksti ar vėlai. Taip pat naujoji sistema pravers jaunoms moterims, išsigydžiusioms vėžį, nes terapija itin veikia vaisingumą.

Šis britų išradimas labiausiai pasitarnaus karjeros moterims, kurios per darbus apie kūdikį susigriebia per vėlai ir dažnai nebegali susilaukti. Remiantis statistika, kas penkta vaikus gimdanti moteris yra vyresnė nei 35 metų.