Prieš juos vartodami, turime žinoti, jog kiekvienas vaistas turi ir šalutinį poveikį. Tačiau kartais galima apsieiti ir be jų.

Akis efektyviai stiprina vitaminai. Jie akims perduoda būtiniausių medžiagų. Daugeliui žmonių akys nusilpsta dėl žalingų faktorių: rūkymo, ryškios saulės šviesos ar prastos mitybos. Vienas iš svarbiausių veiksnių, turinčių teigiamos įtakos mūsų akims, yra sveika mityba. Ji padeda palaikyti sveikus akies audinius ir ląsteles.

Sudarėme sąrašą pačių naudingiausių maisto produktų, kurie saugo akis nuo nusilpimo bei padeda atstatyti regėjimą.

Morkos

Be konkurencijos pirmą vietą užima morkos. Jose - be visų kitų vitaminų, ypač gausu karotino, kuris organizme virsta vitaminu A. Būtent šis vitaminas yra būtinas geram regėjimui palaikyti. Vitaminas A padeda kovoti su akių katarakta bei naktiniu aklumu (dar vadinamu vištakumu) ir išvengti neigiamų rainelės pasikeitimų. Jei regėjimas labai nusilpęs, morkos jo neatstatys, tačiau užkirs kelią tolimesniam silpnėjimui.

Morkas nesudėtinga įtraukti į savo racioną - dėkite jas į salotas, sriubą, apkepus arba gerkite morkų sultis. Smaližiams puikiai tinka morkų pyragas, o pikantiškų skonių mėgėjams siūlome skanauti morkų lazdeles kartu su humusu.

Tik reikia atsiminti, kad morkose esantį karotiną organizmas pasisavins greičiau, jei patiekalai iš jų bus gardinami aliejumi. Be to, morkos yra reta išimtis - virtos jos išlaiko daugiau naudingųjų medžiagų nei žalios.

Paprikos

Paprika yra puikus vitamino C šaltinis, o ši vitaminų grupė yra vienas pagrindinių elementų norint išlaikyti gerą regėjimą. Be to, jose yra daug antioksidantų ir kitų vitaminų, kurie apsaugo jūsų akis. Vienoje paprikoje yra vitamino C paros dozė. Karotino jose yra beveik tiek pat kiek morkose.

Ši daržovė turi dar vieną svarbią savybę: vitaminai jose išsilaiko net ją verdant ar konservuojant. Todėl naudokite ją troškiniuose, salotose, gardinkite sumuštinius arba patiekite kaip garnyrą prie pagrindinio patiekalo.

Špinatai

Špinatuose gausu vitamino C, liuteino ir betakarotino, kurie ypač naudingi akims. Juose esančios medžiagos apsaugo akis nuo ultravioletinių saulės spindulių, todėl špinatų reikėtų valgyti bent kartą per savaitę.

Špinatus galima valgyti troškintus, virtus, dėti šviežias į salotas arba tiesiog pasigaminti špinatų pažadą makaronams.

Lašiša

Akims labai svarbios Omega-3 riebiosios rūgštys, tačiau labai svarbu nevartoti hidrogenizuotų riebalų (margarinų, tepiųjų mišinių), nes jie sutrikdo Omega-3 įsisavinimą. Verčiau valgykite lašišą, kurioje gausu Omega-3 sveikųjų riebalų, būtinų sveikoms akims. Omega-3 riebalų rūgštys apsaugo kraujagysles, kurios supa ir akies obuolį. Todėl jeigu jus vargina sausėjančios ir perštinčios akys, valgykite lašišą bet 3-4 kartus per savaitę.

Mėlynės

Mėlynių uogos sustiprina regėjimo aštrumą, mažina akių nuovargį. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Šios uogos saugo akies lęšiuką, stabdo kataraktos vystymąsi, teigiamai veikia tinklainės kraujagysles, taip pagerindami tinklainės ir regos nervo mitybą, padeda išvengti tinklainės kraujosruvų. Be to, sustiprina matymą prietemoje ir sumažina akių nuovargį ilgai būnant dirbtinėje šviesoje ar dirbant kompiuteriu.