Į šį klausimą atsako cheminių medžiagų ekspertė Justė Buzelytė.

- Į ką pirmiausiai derėtų atkreipti dėmesį, žvilgtelėjus į kosmetikos produkto sudėtį?

- Pirmiausia galima ieškoti patikimų ekoženklų (nuotr. žemiau). Jie garantuoja, jog pavojingų sveikatai ir aplinkai medžiagų kosmetikos gaminyje nebus. Čia nenaudojami naftos kilmės ingredientai, tam tikri konservantai ir pan. Didžioji dalis augalinio pagrindo komponentų – iš sertifikuotų ūkių. Šie ženklai suteikiami tik tada, jei gaminys atitinka nustatytus poveikio sveikatai, aplinkosauginius kriterijus. Taip pat, nepriklausomos institucijos atlieka nuolatinę gaminio patikrą.

Jei ekoženklo ant pakuotės neradote, tačiau gamintojas teigia, kad jis yra natūralus, organinis (angl. „organic”), ekologiškas, bio ir pan., tuomet reikėtų kritiškai įvertinti gaminio sudedamąsias dalis. Neretai gaminys įvardijamas kaip natūralus, tačiau ten natūralių sudedamųjų dalių gali būti tik keli procentai.

Reikėtų atkreipti dėmesį, jei kosmetikos gaminio sudėtį sudaro labai daug komponentų. Kartais net 100! Daugeliu atveju reikalingų (pvz., drėkinamųjų, maitinančių) medžiagų ten tik kelios, o visa kita – balastas: konservantai, konsistenciją palaikančios ir panašią funkciją atliekančios medžiagos.

Ingredientai ant etiketės vardijami, pradedant tuo, kuris sudaro didžiausią dalį, ir einama mažėjimo linkme. Pavadinimai nurodomi tarptautine nomenklatūra, vadinasi, nebūtinai turi būti lietuviški.

Dar vienas dalykas: jei gaminio pakuotė labai maža ir joje surašyti sudėties neįmanoma, būna nurodyti keli ženkliukai.

Šis ženklas nurodo, kad produkto sudėtis pateikta atskirai. Reiktų klausti pardavėjo ar ieškoti informacinio lapelio.

Jei nerandate kosmetikos produkto sudėties, ant pakuotės ieškokite rodyklės ar kito žymimojo ženklo, nurodančio, kad sudėtinės priemonės dalys ir papildoma informacija yra užrašyta kitoje etiketės pusėje. Taigi, drąsiai atplėškite ir patikrinkite sudėtį dar parduotuvėje.

- Kokios dažnai pasitaikančios sudėtinės dalys laikomos kenksmingomis, pavyzdžiui, kremuose? Galbūt kai kurios medžiagos gali sukelti net ir ligas?

- Viena dažniausiai sutinkamų kenksmingų medžiagų, žmonėms jau neblogai pažįstami, yra parabenai (Methylparaben, Ethylparaben ir kiti). Tai konservantai ir, pavyzdžiui, Danijoje, vaikams iki 3 metų skirtose priemonėse jie yra uždrausti. Tai endokrininę sistemą ardančios medžiagos - pamėgdžioja hormonus ir trikdo jų normalų funkcionavimą, o tai gali turėti įtakos vaisingumui.

UV filtrai, pavyzdžiui, Benzophenone-3 (Oxybenzone), Ethylhexyl Methoxycinnamate ir kiti taip pat siejami su endokrininės sistemos ardymu. Šios medžiagos kaupiasi organizme, taigi, ir motinų piene.

Triklozanas (Triclosan) – tai antibakterinė medžiaga, gali būti naudojama muiluose, dantų pastose. Ši medžiaga pavojinga tuo, kad gali prisidėti prie antibiotikams atsparių bakterijų dauginimosi. Triklozanas - taip pat endokrininę sistemą ardanti medžiaga, galinti neigiamai veikti imuninę sistemą.

Užrašas „natūrali kosmetika“ nereiškia, jog sudėtyje nėra kenksmingų medžiagų.

Nors ribojimai šioms ar kitoms pavojingoms cheminėms medžiagoms kosmetikos pramonėje yra, taigi, problema būtų nedidelė, bet tik tuo atveju, jei naudotume vieną kosmetikos priemonę. Tačiau per dieną esame įpratę naudoti iki 20 produktų, o tai reiškia, kad šių medžiagos mus veikia iš daugelio šaltinių.

Reikėtų vengti kosmetikos sudėtyje esančių kvapų, pavyzdžiui: Cinamal, Citral, Limonene, Eugenol. Šios medžiagos gali alergizuoti. Putojimą sukelianti medžiaga natrio laurilsulfatas (Sodium Lauryl Sulfate, SLS) dirgina ir sausina odą.

Mineraliniai aliejai (Paraffinum Liquidum, Mineral Oil) – tai naftos kilmės aliejai, naudojami kremuose. Jie laikinai pagerina odos būklę, tačiau jos nemaitina ir nedrėkina, kaupiasi organizme.

Ką dar turėtum žinoti, prieš pirkdama kosmetikos produktus?

* Jei ant produkto yra užrašas „natūrali kosmetika“, tai dar nereiškia, jog ji sudėtyje neturi kenksmingų medžiagų. Visiems kosmetikos produktams yra taikomi tie patys reikalavimai, todėl nėra garantijos, kad tarp natūralių medžiagų produkto sudėtyje nėra sintetinių ingredientų.

* Kai kurios sintetinės kvapiosios medžiagos, esančios kosmetikos sudėtyje, gali būti pagamintos naudojant ftalatus. Pastarieji dažnai siejami su žmogaus endokrininės sistemos sutrikdymu.

* Mėgstate muskuso kvapą? Deja, tokių kvepalų vertėtų atsisakyti – juose esantys junginiai yra linkę kauptis organizme.

* Vertėtų pirkti tas kosmetikos priemones, kuriose yra mažiausiai sudedamųjų dalių.

* Antibakterinės kosmetikos priemonės taip pat turi žalingą poveikį – jos trikdo natūralias odos apsaugines funkcijas. Tokias priemones dažnai naudojant, bakterijos mutuoja ir tampa nebeatsparios net ir antibakterinėms priemonėms, kurių sudėtinės medžiagos yra agresyvios.

* Daugiausiai cheminių medžiagų yra tamsiuose plaukų dažuose, kvepaluose, birioje pudroje, odos šviesinimo ir plaukų tiesinimo produktuose.

* Cinnamal, Oak Moss, Tree Moss, Isoeugenol – šios medžiagos, randamos kosmetikos sudėtyje, itin alergizuoja.

* Liquidum, Silicone, Paraffin, Paraffinum – tai sintetinės mineralinės alyvos, jos dariniai. Atsisakykite gaminių, į kurių sudėtį įeina šios medžiagos.

* Nors kremai su SPF filtrais itin populiarūs, tačiau rekomenduojama vengti tų, kurių SPF > 50. Šio filtro apsauga nėra įrodyta. Verčiau įsigykite kremą su SPF 30.