Kas ta stebuklingoji priemonė? Tai actas! Jis saugo nuo spuogų, padeda ilgiau išsaugoti nagų laką. Bet tai tik pradžia. Actas turi daug puikių ypatybių, jis greičiau užgydo žaizdeles, stangrina odą ir gražina plaukus.

Gražina odą

Įpilkite 250 g acto į vonią su šiltu vandeniu ir pagulėkite joje apie 15 min. Acto pH panašus į odos apsauginio sluoksnio pH, tad vonia su actu padės atkurti odos balansą.

Veido tonikas

Sumaišykite 1 šaukštą acto ir dvi stiklines vandens. Suvilgykite vatos tamponą ir pavalykite švarų, sausą veidą – pastangrinsite odą. Nenuplaukite (kvapo greitai neliks). Acte yra natūralių alfa hidroksido rūgšties ir acto rūgšties, kurios gerina kraujotaką, sutraukia poras.

Skalaukite plaukus

Sumaišykite du šaukštus acto su stikline vandens ir perskalaukite šampūnu išplautus plaukus, paskui dar kartą plaukite su kondicionieriumi. Nuo acto rūgšties plaukai ims blizgėti, be to, nuskalausite ir kalkes.

Gydo persikaitinus saulėje

Sumaišykite pusę stiklinės acto ir keturias stiklines vandens. Sumirkykite ploną (geriausia lininį) rankšluostį ir uždėkite ant saulėje nudegusių vietų. Actas subalansuos odos pH, numalšins uždegimą, apsaugos nuo pūslelių.

Gydo po skutimo iškilusius spuogelius

Suvilgykite vatos tamponėlį actu ir uždėkite ant probleminių vietų. Jei spuogeliai skausmingi, iš pradžių užtepkite ploną sluoksnį medaus, 5 min. palaikykite, paskui nuplaukite, nušluostykite ir uždėkite acte sumirkytos vatos tamponėlį. Actas nuramins sudirgusią odą, acto rūgštis odą suminkštins, todėl įaugę plaukeliai greičiau iškils į paviršių.

Gydo nuo pleiskanų

Lygiomis dalimis sumaišykite acto ir vandens, masažuokite skystį į galvos odą, paskui išplaukite šampūnu. Galite įpilti šaukštelį acto į šampūną ir juo plauti galvą. Actas turi grybelį naikinančių ypatybių, todėl gydo pleiskanas. Acto rūgštis subalansuoja pH, atkuria apsauginį galvos odos sluoksnį, neleidžia plisti grybeliui.

Gydo žaizdeles, sumušimus

Acte sumirkytą vatos tamponą uždėkite ant sumušimo, apriškite, palaikykite 1 valandą. Jei žaizdos gilios, paskui patepkite tepalu su arnika. Actas gydo uždegimus, ramina sužalotą odą, o acto rūgštis gerina kraujotaką ir spartina gijimą.

Gydo vabzdžių įkandimus

Suvilgykite vatos tamponą actu ir uždėkite ant vabzdžių įkandimų. Nuo acte esančių rūgčių nustos niežėti, jos numalšins uždegimą, patinimą, o kadangi actas subalansuoja pH, įkandimai greičiau sugis.

Pėdų dezodorantas

Vonelėje sumaišykite stiklinę acto ir keturias stiklines vandens. Pamirkykite pėdas 15 min., paskui nuskalaukite švariu vandeniu ir nušluostykite. Actas turi antiseptinių ypatybių, tad pašalina nemalonų kvapą, dezinfekuoja, taip pat saugo nuo grybelių.