Tiesa ta, kad visi mes ten buvome. Visi nuo kažko pradėjome, todėl žinodami, ką reiškia ateiti į salę pirmą kartą, turime būti supratingesni. Norintys pradėti sportuoti jau džiūgauja pagaliau prisivertę nusipirkti abonementą ir sportbačius, todėl reikia bent pasistengti „nenumušti“ jų ūpo, o dar geriau – motyvuoti ir jiems padėti.

Dažnai ėjimas į sporto salę prilygsta rugsėjo 1-jai – būna nedrąsu, norisi gerai atrodyti, neapsijuokti ir išeiti padarius pažangą, todėl tam, kad tai būtų kur kas lengviau, pristatome jums sporto salės pradžiamokslį, kuris, tikime, padės labiau įsidrąsinti ir tapti dar vienu sporto salės mėgėju!

1. Būkite draugiški ir mandagūs – tą pačią salę lankantys asmenys dažnai tampa draugais, todėl nevalia baugščiai nusukti žvilgsnių ar pasipūtusiai užriesti nosį. Čia visus sieja bendras tikslas – turėti tvirtesnius kūnus.

2. Nebijokite paklausti, tačiau nebūkite įkyrūs. Salėje dauguma supranta, kad netaisyklingai atliekant pratimus, galima patirti traumas ar sunkiai susižaloti, todėl lankantys sporto salę dažnai vienas kitam pataria, o reikiant ir paprašo patarimo. Tik neprišokite prie prakaitą liejančio, sunkų svorį keliančio milžino ar vos orą gaudančios, ant bėgimo takelio 10-tą kilometrą bėgančios merginos. Nutaikykite progą, kai sportuojantys ilsisi. Tiesa, vėliau galbūt ir nutiks taip, kad tie, kuriuos bijojote užkalbinti netikėtai pasisiūlys pagelbėti ar parodys kaip teisingai reikia atlikti pratimus.

3. Padėkite svorius į vietą. Jei sportui naudojote bet kokius svarmenis – nepamirškite jų padėti į jiems skirtą vietą. Po kojomis besimaišanti įranga yra ne tik pavojinga – labiausiai suima pyktis tada, kai reikiant tam tikro svorio jo nerandama, o vėliau pasirodo, kad jis buvo nuneštas ir voliojasi prie bėgimo takelio.

4. Nepamirškite higienos. Nusivalykite kilimėlius ir treniruoklius po jų naudojimo. Jums patiems būtų ne itin malonu, jei norint pasinaudoti treniruokliu ir prie jo priėjus, pamatytumėte didžiulę šlapią prakaito balą arba lašus. Sporto klubai dažnai turi „stoteles“, kuriose rasite specialų purškiklį ir popieriaus. Jie ten padėti ne be reikalo.

5. Gerbkite kitų laiką. Nelaikykite užimto treniruoklio skaičiuodami muses ar žaisdami telefonu. Jei prie jūsų prieina asmuo ir paklausia kiek jums dar liko repeticijų – pasiūlykite jam prisijungti. Per tą laiką, kol ilsėsitės – jis galės atlikti savo pratimus ir atvirkščiai. Sporto salės nariai labai nemėgsta tų, kurie užsiima treniruoklius ir nepasiūlę prisijungti, per poilsį tarp repeticijų po 5 minutes žaidžia „Candy Crush'ą“.

6. Baisiau už nepasiūlymą prisijungti yra dviejų treniruoklių vienu metu užėmimas. Be abejo, jei salė pustuštė ir jūs niekam netrukdysite – pirmyn. Tačiau jei joje yra aktyviai sportuojančių žmonių, o jūs juos „stabdote“ būdamas godžiai užsiėmęs keletą treniruoklių – gali kilti nemalonus ginčas. Priklausomai ant kokio žmogaus papuolate, tačiau tiesą pasakius – dantis ant tokių „šmikių“ gręžia visi.

7. Nepersistenkite. Nereikia niekams sudaryti įspūdžio. Jei po pirmos treniruotės velniškai skaudės raumenis, jums gali dingti visas ūpas. Pradėkite palengva, naudokite nedidelius svorius, na, o vėliau galėsite bandyti gerinti savo rezultatus. Taip pat atliekant tokius pratimus kaip „mirties trauka“ ar pritūpimai su svoriais ir naudojant gan sunkius svarmenis, galima susižeisti.

8. Sportui pasirinkite tinkamą aprangą ir avalynę. Yra svarbu avėti patogius sportbačius - net nemėginkite ateiti su„inkariukais“ – jūsų pėdos pavargs, jas gali nutrinti ar pradėti gelti. Taip pat neapsirenkite per daug, kad gausiai suprakaitavus nenuvytumėte nuo savęs aplinkinių ir neišsinuoginkite – salė ne pliažas.

9. Galiausiai – būkite draugiški naujokams. Jei jau pradėjote sportuoti salėje ir jūs patys savo kailiu patyrėte nejaukią pradžią – būkite draugiški tiems, kurie, kaip ir jūs - atėjo čia su tirtančiu noru pasiekti užsibrėžtus tikslus ir sutvirtinti savo kūnus.

Žinant šias, pagrindines taisykles pradėti sportuoti ir pritapti prie visų salės senbuvių bus kur kas lengviau. Nepamirškime kodėl pradėjome, būkime draugiški ir motyvuokime save bei kitus. Na ir galiausiai sporto salės nereikia bijoti – ji gan stebuklinga vieta – joje pildosi svajonės, įgyvendinami tikslai, ugdoma valia, o kartais – užsiliepsnoja meilė arba prasideda nuoširdi draugystė. Užsiveskite ir pirmyn!