Kaip pasirinkti atostogų tikslą bei datą, atsižvelgiant į kelionės tipą bei atostogautojo lūkesčius, pasakoja Arūnas Navickas, kelionių agentūros TopTravel.lt vadovas.

Nuotr. iš asmeninio albumo

Skirtingos rekomendacijos

Kiekvienas planuodamas atostogas pasirenka jų tipą – poilsinė ar aktyvi. Priklausomai nuo kelionės tipo, pageidautinos oro sąlygos gali skirtis. Atsižvelgti į oro sąlygas planuojant kelionę itin aktualu vyresniems žmonėms arba keliaujantiems su vaikais, nes jie sunkiau pakelia karštį.

Vykstantiems poilsiauti ideali 25–30 laipsnių šiluma, kai galima degintis, maudytis ir pramogauti. Vykdami į poilsines atostogas, žmonės to ir tikisi – gero oro, tačiau, jei oras būna ne toks, kai kurie atostogas laiko sugadintomis. Keliaujant į pažintines keliones, rekomenduojama rinktis vėsesnį laikotarpį, nes jų metu daug judama ir karštis gali varginti. Todėl į jas geriausia vykti pavasarį arba rudenį. Planuojantiems atostogų metu slidinėti geriausias laikas – vasario mėnuo, kai būna užtektinai sniego ir daug saulės.

Palankiausios kelionių vietos

Priklausomai nuo to, kokio klimato norite ir kokiu laiku planuojate keliauti, galima pasirinkti ir kelionės vietą. Pavyzdžiui, 25–30 laipsnių šilumą Viduržemio jūros kurortai garantuoja nuo gegužės iki spalio mėnesio, Kipras – nuo balandžio iki lapkričio, o Egipte ar Kanarų salose vasariški orai būna net viduržiemį. Pastarosios itin populiarios šaltuoju metų laiku, nes vasara nėra poreikio skristi taip toli, kai šilta ir artimesnėse vietose. Norintiems atostogauti vidurvasarį, bet bijantiems per didelio karščio, rekomenduojama rinktis šiauresnius regionus – Kroatiją, Šiaurės Italiją ar Bulgariją.

Jeigu ieškote žiemos pramogų, slidinėjimo sezonas Alpėse trunka nuo gruodžio ir tęsiasi iki balandžio. Jo piko metas – nuo sausio pabaigos iki kovo pradžios, kai būna pakankamai sniego ir mažiau debesų. Andoroje sezonas trumpesnis, nes karšta Pirėnų saulė sniegą ištirpdo dar iki balandžio. Vykstantiems slidinėti prieš prasidedant sezonui ar jam pasibaigus, reikėtų rinktis aukščiau kalnuose esančius kurortus.

Daugiau planavimo – mažiau staigmenų

Norint sėkmingai keliauti ir nenukentėti nuo blogų orų, reikėtų iš anksto įvertinti orus pasirinktu laikotarpiu. Jeigu važiuojate piko metu, dėl orų galite beveik nesijaudinti. Tačiau jei važiuojate ne piko metu, į tai reikėtų atkreipti daugiau dėmesio. Pirmiausia galite pasitarti su kelionių konsultantu savo agentūroje, kuris jums padėtų ir supažindintų su situacija priklausomai nuo pasirinktos šalies. Taip pat galite pasitikrinti informaciją internete, orų duomenų bazėse ir palyginti, kokie orai buvo tokiu pačiu metu praeityje. Žinoma, galima ir pasekti oro temperatūrą likus kelioms savaitėms iki kelionės, nes Pietų šalyse orai kinta pakankamai lėtai.

Kelionės neatšauksite

Nors keliautojai tikisi gerų orų, dėl prastesnių oro sąlygų pasirinktoje atostogų vietoje, kelionės nėra atšaukiamos, išskyrus ekstremalias situacijas, tokias kaip uraganas ar potvynis. Todėl, jei vykstate į poilsinę kelionę, reikia turėti atsarginį planą, ką darysite, jeigu oras bus ne toks idealus, kaip tikėjotės.

Viena iš vykimo į užsienį priežasčių yra galimybė pažinti kitas kultūras ir vietoves. Todėl išeitis suprastėjus orams gali būti miestų ekskursijos, pramogų parkai, muziejai ir kitokia veikla, kuri galima bet kokiu oru.

Metų laikas lemia ir kainas

Skirtingais metų laikais, kelionės kainos ta pačia kryptimi gali kardinaliai skirtis. Piko sezonas, be abejo, brangiausias, nes jo metu beveik garantuojamos puikios oro sąlygos ir paslaugų įvairovė. Kuo toliau nuo piko sezono datos, tuo kaina labiau krenta. 

Kraštutinis pavyzdys – uraganų sezonas Karibų salose, kai daugelis nenorėtų ten keliauti net jei už kelionę sumokėtų papildomai, tačiau uraganas gali ir neužklupti. Tokiu atveju būsite įsigiję kelionę kur kas pigiau. Tai galioja ir ne tokiais kraštutiniais atvejais, todėl kiekvieno asmens sprendimas, kada rinktis kelionę, rizikuoti ar ne, yra labai individualus.