Skaitykite 5braskės.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Jei norite net per šalčius išlikti žvali ir energinga, būtina laikytis tam tikrų taisyklių. Ir pati svarbiausia  išsaugoti šilumą. Pavyzdžiui, greičiausiai šilumą „išleidžia" galva ir kaklas. Todėl užklupus šalčiams, jokiais būdais nevaikščiokite be kepurės ir šaliko. Netgi jei norite būti labai kieta, graži ir negadinti šukuosenos.

Žiema  tas metas, kai šiluma svarbiau nei grožis. Atvirai tariant, pavyzdžiui, Londone dažnai matomas vaizdelis  prie naktinių klubų stypsančios merginos plikomis kojomis ir striukais kailinukais  man stingdo kraują. Kaip gali būti dailios mėlynos dėmėtos kojos?!

Panašiai yra ir su visu kūnu, kurį visą, ne tik kojas, derėtų laikyti šiltai. Bet dabar ne apie drabužius, o ajurvedinius gėrimus, kurie padės mums sušilti žiemą. Jų paslaptis  specialūs prieskoniai.

Imbiero arbata

Šis gėrimas yra nuostabus  kito žodžio tiesiog neįmanoma parinkti. Po kiekvieno gurkšnelio jausite, kaip užlieja jėgos ir žvalumas. O paruošti ją yra ganėtinai paprasta.

Reikės: 1 nedidelės imbiero šaknies, 1 citrinos, medaus pagal skonį.

Gaminimas: imbiero šaknį nuplaukite, nulupkite ir sutrinkite trintuve. Paruoštą tyrę įdėkite į 1,5 litro termosą. Citriną perpjaukite per pusę, išspauskite ir sudėkite į termosą. Po to viską užpilkite verdančiu vandeniu ir sandariai uždarykite termosą. Palaukite, kol gėrimas pritrauks (apie 23 valandas). Arbatą išpilstykite į puodelius ir pagal skonį pagardinkite medumi.

O paprasčiausias variantas  be termoso: sutarkuotą imbierą ir griežinėliais supjaustytą citriną dėkite į arbatinuką ir užplikykite verdančiu vandeniu. Kai pritrauks, išpilstykite gėrimą į puodelius ir pasaldinkite medumi.

Pienas su prieskoniais

Ajurveda rekomenduoja gryną pieną gerti saikingai arba net visiškai jo atsisakyti. Tačiau jei į jį įdėsite šiek tiek prieskonių, tai neutralizuosite visas neigiamas pieno savybes. Toks gėrimas yra ypač tinkamas prieš miegą: jis padeda atsikratyti streso, nuramina, šalina jaudulį, padeda užmigti kūdikio miegu.

Reikės: 1 stiklinės pieno, 0,5 šaukštelio medaus, žiupsnelio šafrano, cinamono ir kelių kruopelių juodųjų pipirų.

Gaminimas: pieną pašildykite, tačiau neužvirinkite. Įdėkite medaus, prieskonių, gerai išmaišykite ir su puodeliu keliaukite tiesiai į lovą  mėgaukitės gėrimu ir saldžiai užmikite.

Arbata masala

Tai tradicinis indų gėrimas, kuris ajurvedoje yra naudojamas stiprinti imunitetą ir padidinti gyvybingumą. Masala padeda, kai jaučiatės mieguista, sustiprina organizmą ligų metu, tonizuoja ir išvalo virškinamąjį traktą.

Reikės: 2 stiklinių pieno ir 1 stiklinės vandens, 15 gramų geros lapelių arbatos, 1 nedidelės imbiero šaknies, 0,5 šaukštelio kardamono, po žiupsnelį muskato riešuto, gvazdikėlių, cinamono ir juodųjų pipirų. Cukraus pagal skonį. Na, ir, žinoma, sietelio.

Gaminimas: sumaišykite pieną su vandeniu ir cukrumi bei viską šildykite iki užvirimo. Ugnį sumažinkite iki vidutinės. Imbiero šaknį nuplaukite, smulkiai supjaustykite arba sutrinkite trintuve, įdėkite į verdantį pieną. 

Paruoškite prieskonių mišinį. Jei neturite paruoštų, tai susmulkinkite juos kavamale arba sutrinkite grūstuvėje. Sudėkite prieskonius į verdantį pieną. Sumažinkite ugnį nuo vidutinės iki silpnos ir po apytiksliai 2 minučių įdėkite arbatos lapelius. Virkite penkias minutes  ir stebuklingasis gėrimas paruoštas! O išpilstyti jį reikia per sietelį.