Sausėjančios, dirglios, lyg smėlio pripiltos akys vargina daugelį žmonių, kita problema - perteklinis akių ašarojimas. Į tokias diskomfortą keliančias problemas nevertėtų numoti ranka, nes tai gali būti įspėjimas apie prasidedančias rimtas akių ligas.

Todėl svarbu žinoti, jog ašaros nėra skirtos tik emocijoms reikšti - jos turi būti sveikos ir saugoti akis. Taigi, mielosios, rūpinkitės savo sielos atspindžiu - akimis.

Sveikos ašaros

Dažnai akys sausėja, net esant pakankamam kiekiui ašarų. Kodėl? Nes ašaros turi būti sveikos! Medikai teigia, jog ašaros turi būti visavertės - ašarų liaukos privalo funkcionuoti normaliai. Sveika ašara yra sudaryta iš trijų komponentų: gleivinio, kuris reikalingas, kad ašara gerai prikibtų prie akies paviršiaus, vandeninio, kuriame gausu mineralų, aprūpinančių akis reikalingomis medžiagomis, ir riebalinio, kuris lėtina vandens išgaravimą. Pakitus bent vienam iš šių komponentų, ašara tampa nesveika, tuomet gali atsirasti sausų, dirglių akių simptomų. Taip pat labai svarbus šių komponentų balansas, jei bent vieno kiekis padidėjęs ar sumažėjęs, tai gali prišaukti rimtų ligų - akių infekcijas ar opas.

Per sausos akys

Viena labiausiai paplitusių akių problemų yra jų sausėjimas, kuris atsiranda tada, kai yra per mažas vandens, riebalų arba gleivių kiekis jūsų ašarose. Daugiau nei 50 procentų žmonių visame pasaulyje kenčia dėl akių sausumo. Galimi simptomai: paraudimas, sudirginimas, dilgčiojimas ar deginimas. Vandens trūkumas ašarose gali sukelti infekcijas. Jei ašarose trūksta vandens - natūralaus akių valiklio ir drėkiklio, tai gali sukelti infekcijas, ragenos opą, sutrikdyti regą ir paskatinti įbrėžimus ant ragenos. Jei akys ypač sausos, vertėtų negaišti laiko ir kreiptis į gydytojus arba įsigyti dirbtinių ašarų, kurios padės pagerinti akies būklę.

Akys gali džiūti ir dėl menopauzės, kurios metu liaukos negamina reikiamo kiekio ašarų, dėl harmonų kiekio pokyčių.

Ašarų perteklius

Kai kurie žmonės kenčia ne nuo ašarų trūkumo, o nuo pertekliaus. Ir visai ne todėl, kad yra verksniai. Taip nutinka, kai ašarose trūksta riebalinės ir gleivinės dalies. Tuomet vandeninė dalis greičiau išgaruoja, dėl to ašarų liauka refleksiškai ima jos skirti daugiau. Dėl ašarų pertekliaus gali būti kalti ašarų kanalų sutrikimai, kurie atsiranda dėl slogos, sinusito. Ašarojančių akių efektą sukelia ir užkritę vokai, kurie dažniausiai tampa vyresnių žmonių problema. Jie tinkamai neatlieka akių valytuvų funkcijos, todėl nepašalina akis drėkinančių ašarų pertekliaus.

Ašaros virtuvėje - geras ženklas

Egzistuoja trys skirtingi ašarų tipai: būtinosios, kurios reikalingos akies drėgnumo palaikymui, refleksinės, kurios reaguoja į išorinius dirgiklius, ir emocinės, kurios materializuojasi reaguodamos į jausmus.

Pjaustant svogūnus pasirodo refleksinės ašaros - jos reaguoja į svogūnų išleidžiamus garus. Labai svarbu, kad refleksinės ašaros pasirodytų laiku - šviečiant labai ryškiai šviesai į akis, įkritus svetimkūniui į akį. Tai nėra maloni užduotis, tačiau galite pasitikrinti akių būklę pjaustydamos svogūną. Jei tai darant akys pradeda ašaroti, vadinasi, jūsų akys sveikos, jeigu tik stipriai griaužia, vertėtų sunerimti. Šio refleksinio mechanizmo neveiksnumas rodo rimtus akių liaukų susirgimus.

Žmonės vieninteliai gamtoje turi emocinių ašarų, kurias kontroliuoja nervinė sistema. Ji reaguoja į kūno procesus, įskaitant širdies plakimą ar virškinimą. Ašarų liaukos susitraukia ir tokiu būdu išspaudžia ašaras, kurios padeda mums atsipalaiduoti. Neveltui sakoma, kad jei norisi verti, negalima ašarų sulaikyti, nes tai neleidžia atslūgti įtampai. Testosteronas, kurio vyrai turi daugiau, slopina ašarų išsiliejimą. Todėl, jei jie neverkia, tai nereiškia, kad yra bejausmės būtybės.

Emocinis ašaros taip pat turi fizinį poveikį, kuris grožio neprideda - užsikemša nosis (ašarų perteklius akių kanalais subėga į nosį), paburksta ir parausta akys.

Retas mirksėjimas

Akių sausumui įtakos turi aplinka - dulkės, dūmai, sausas oras. Todėl būdami šildomose ar kondicionuojamose patalpose, daug dirbdami kompiuteriu, skaitydami ar žiūrėdami televizorių, itin alinate akis. Akys į tokius veiksnius reaguoja miksėdamos, kad greičiau jas sudėkintų. Tačiau įtempę akis, verčiame, jas mažinti mirksnių skaičių. Italų mokslininkai apskaičiavo, kad normalios būsenos žmogus mirksi vidutiniškai 17 kartų per minutę, bet kai skaito ar susikoncentravęs kažką stebi, miksnių skaičius sumažėja iki 4,5 karto.