Amerikiečių astronomas Philas Plaitas neseniai pasakė: „Astrologija neveikia“. Nors su jo teorija nesutinkame, tačiau ji tikrai verčianti susimąstyti.

Astrologija negali prognozuoti, o tai, kad žmonės tiki astrologus turint pranašiškų galių, visiškai paaiškina du reiškiniai: patvirtinimo euristika (angl. confirmation bias) – mes prisimename prognozes, kurios buvo teisingos, ir pamirštame tas, kurios neišsipildė, ir Forerio arba Barnumo efektas – reiškinys, kad žmonės yra linkę vertinti teiginius apie jų asmenybę kaip labai tikslius, nepaisant to, kad tokie teiginiai taip pat tinka daugumai žmonių.

Išties, astrologija yra šlamštas, o štai teorija, kad žmogaus gyvenimui turi įtakos tai, kokiu metų laiku jis yra gimęs, bent iš dalies yra teisinga.

Iš tiesų, net moksliškai patvirtinta, kad tai, kokiu metų laiku vaikas gimsta, vėliau turi įtakos vyraujančioms suaugusio žmogaus nuotaikoms ir asmenybės bruožams. Pavyzdžiui, statistiškai įrodyta, kad lyderiais ar vadovais dažniausiai tampa žmonės, gimę tam tikrais mėnesiais.

Gimusieji vasarą ne visada laimingi

Neseniai Budapešto Semelveiso (Semmelweis) universiteto mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad tai, kokiu metų laiku yra gimęs žmogus, turi įtakos suaugusio žmogaus nuotaikoms ir asmenybei. Mokslininkai ištyrė 366 Vengrijos universitetų studentus ir pateikė stebinančių išvadų.

Tyrimui vadovavusi universiteto profesorė Xenia Gonda pasakė: „Biocheminiai tyrimai parodė, kad metų laikas, kada žmogus yra gimęs, turi įtakos monoaminų neurotransmisijai, tai yra dopamino ir serotonino kiekiui, kuris nesikeičia net žmogui suaugus. Todėl mes padarėme išvadą, kad metų laikas, kai žmogus yra gimęs, turi ilgalaikį poveikį tolesniam žmogaus gyvenimui.“

Hormonai dopaminas ir serotoninas veikia mūsų smegenyse vykstančius procesus, reguliuoja emocijas ir nervingumą. Trumpai tariant, tai smegenų cheminės medžiagos, kurios reguliuoja mūsų nuotaikas ir tai, kaip mes jaučiamės.

Tad nors vasarą gimę žmonės į šį pasaulį ateina maloniausiu metu, kai daug saulės, jų nuotaika ne visada būna gera. Tyrime paaiškėjo, kad vasarą gimę žmonės, kai suauga, būna linkę į dažną nuotaikų kaitą.

Nuotr. Shutterstock

Gimusieji žiemą yra protingi ir ramūs

Ir atvirkščiai, nors žiemą gimusieji šį pasaulį išvysta niūriausiu, šalčiausiu ir labiausiai slegiančiu metu, tyrime paaiškėjo, kad jie mažiausiai linkę į susierzinimą. Galbūt šaltas oras ne tik užgrūdina, bet ir nulemia stoišką asmenybę?

Kitas tyrimas parodė, kad žiemą gimę kūdikiai būna aukštesni, protingesni, o vėliau gyvenime juos dažniau lydi sėkmė. Harvardo universiteto mokslininkų atliktame tyrime paaiškėjo:

„Lyginant su vasarą gimusiais kūdikiais, gimusieji žiemą paprastai yra aukštesni, didesnio svorio, o sulaukus septynerių, jų galvos apimtis yra didesnė. Be to, jiems geriau sekasi atlikti proto lavinimo pratimus.

Pavyzdys – JAV prezidentas Abrahamas Lincolnas, kuris buvo labai aukštas, protingas ir sėkmės sulaukęs džentelmenas, gimė vasario mėnesį.

Nuotr. Shutterstock

Gimusieji rudenį yra patenkinti gyvenimu, sportiški ir gyvena ilgiau

Semelveiso universiteto tyrime taip pat paaiškėjo, kad rudenį gimę žmonės mažiau linkę sirgti depresija, nei gimusieji žiemą.

Kiti tyrimai taip pat parodė, kad rudenį gimę žmonės ilgiau gyvena. Tyrėjai iš Čikagos universiteto ištyrė 1500 žmonių, gimusių 1880–1895 m., ir gyvenusių 100 ir daugiau metų, duomenis. Tyrime paaiškėjo, kad didžioji dauguma žmonių, kurie išgyveno visą amžių ar ilgiau, buvo gimę nuo rugsėjo iki lapkričio mėn. 

Be to, Esekso universiteto Sporto tyrimų centro mokslininkai įrodė, kad rudenį gimę žmonės yra sportiškesni. Atlikus tyrimus buvo padaryta išvada, kad gimusieji rudenį yra greitesni, šoklesni ir stipresni už žmones, kurie gimė pavasarį.

Nuotr. Shutterstock

Pavasarį gimę žmonės yra optimistiški ir apsigimę lyderiai

Atitinkamai, Semelveiso universiteto tyrimas parodė, kad gimusieji pavasarį ir kai kurie vasarą gimę žmonės yra linkę į perdėtą pozityvumą. Tad galbūt saulėtu laiku gimę žmonės yra iš prigimties optimistiški?

Tyrime pateikiama įdomių įžvalgų, tačiau norint svaresnių įrodymų, kad gimimo mėnuo iš tiesų turi lemiamos įtakos žmogaus asmenybei, reikia atlikti daugiau tyrimų. Tačiau net ir dabar galima pasakyti, kad šis tyrimas yra patikimesnis už astrologiją.

Britų Kolumbijos universiteto Sauderio verslo mokyklos atliktas tyrimas parodo, kad metų laikas, kada žmogus gimsta, turi įtakos ne tik jo charakteriui ir asmenybei, bet ir nulemia darbo rezultatus.

 Tyrimo išvados skelbia, kad kovo–balandžio mėn. gimusių žmonių tikimybė tapti įmonių vadovais yra dukart didesnė, nei žmonių, gimusių birželio–liepos mėn. Gal vasarą gimę žmonės nelinkę sunkiai dirbti, nes per daug laiko leidžia paplūdimyje?

Vienas iš tyrimo autorių, profesorius Maurice‘as Levi sako, kad visa tai susiję su mokslo metų struktūra. Pavasario pradžioje gimę vaikai pradinėje mokykloje dažniausiai būna vyriausi klasėje, tad mokytojai linkę juos vertinti palankiau ir žiūrėti kaip į labiau sugebančius. Tad tokie vaikai nuo mažų dienų mokomi būti lyderiais.

Kaip sako profesorius M. Levi: „Vyresni vaikai dažniau pasiekia geresnių rezultatų už toje pačioje klasėje besimokančius jaunesnius vaikus, nes pranoksta juos intelektualine branda. Ankstyvos sėkmės sulaukę vaikai dažnai tampa lyderiais, didėja jų mokymosi galimybės. Tokia patirtis padeda siekti sėkmės vėliau gyvenime.“

Nuotr. Shutterstock