Ar gali būti, kad moterims nėštumo metu spuogai visiškai išnyksta, o po gimdymo – nebeatsinaujina? Šį visuomenėje plačiai paplitusį mitą komentuoja gydytoja dermatologė Dailė Malinauskaitė.

„Nuomonę, kad nėštumas ir gimdymas – natūrali aknės gydymo priemonė, galima traktuoti kaip klaidingą mitą! Aknė gydoma įvairiais geliais, kremais, antibiotikais ir kitais medikamentais, kurie veikia į ligos patogenezę. Prie gydymo būtinai parenkama konkrečiai odai skirta dermatologinė kosmetika iš vaistinių“, – sako specialistė.

Nors iš senovės atėjo ne vienas prietaras ir medicininis patarimas, tačiau kvaila būtų ir šiomis dienomis vadovautis močiučių pranašystėmis. Pavyzdžiui, mažai kam šautų į galvą pasikliauti senu prietaru apie vaiko lyties nuspėjimą (jeigu nėštumo metu jūsų veidą nusėjo spuogai, greičiausiai po krūtine nešiojate mergaitę, jeigu veidas lygus – gims berniukas). Juk yra modernių kūdikio lyties tyrimo būdų! Taip ir su veido bei kūno priežiūra.

„Aknė dažniau pasireiškia paauglystėje, tačiau neretai kamuoja ir suaugusias moteris. Šios ligos atsiradimui ir vystymuisi turi įtakos keli veiksniai. Tačiau pagrindinė priežastis – lytinių hormonų pakitimai brendimo, mėnesinių ir nėštumo metu“, – sako gydytoja D. Malinauskaitė.

Nuotr. Shutterstock

Pasirodo, kad spuoguotos veido odos problema ne tik neišnyksta, bet gali ir paūmėti, kai moteris laukiasi vaiko. Antruoju ir trečiuoju nėštumo trimestru – nuo 26 iki 34 savaitės – aknė ypač aktyviai pasireiškia. Kaip ir paauglystėje, spuogai nėštumo metu renkasi tas pačias vietas – kaktą, nosį, smakrą ir skruostus. Kartais, kaip ir jaunuoliams, atsiranda spuogų ant nugaros ir krūtinės.

Tikriausiai teko girdėti, kad nėščia moteris pražysta. Tiesa. Taip nutinka dėl suaktyvėjusios kraujotakos: kraujo tūris padidėja 40 proc., ir skruostai atrodo valiūkiškai rausvi. Vis dėlto net ir šiuo periodu spuogų tikrai gali būti – ir prieš gimdymą, ir po jo (praėjus šešioms savaitėms nuo gimdymo jų dažniausiai natūraliai sumažėja).

Nenusiminkite, jei tikėjote šiuo mitu ir svajojote, kad vaikelio gimimas padės laimėti kovą su akne. Svarbiausia – kasdien rūpintis oda, riebios odos higiena ir rinktis patikimą dermatologinę kosmetiką.