Tai, kad per parą netenkame iki 20 plaukų, – visai normalus reiškinys. O jei jų iškrenta dvigubai daugiau – per 40, vertėtų sunerimti. Pirmasis sezoninis stiprus plaukų slinkimas pastebimas šiltuoju metų laiku.

Plaukų slinkimo priežastys gali būti ne tik genetiškai paveldėtos. Dažnai jaunoms merginoms plaukai slinkti pradeda dėl per didelio noro greitai sulieknėti, t.y. dietų laikymosi. Organizmas taip reaguoja į mikroelementų trūkumą, B grupės ir A vitamino ar baltymų stygių.

Taip pat plaukų būklei kenkia itin ankšti galvos apdangalai, itin energingas šukavimas, stiprus pynimas, cheminis šukavimas, nuolatinis plaukų džiovinimas džiovintuvu, dažymas. Ne itin palankiai veikia ir didelis protinis krūvis – taip pažeidžiama nervų sistema, pablogėja plaukų augimas, atsparumas. Didelis priešai – stresas, nuovargis, mažas fizinis aktyvumas, nevisavertė mityba.

ROZMARINO NUOVIRAS

Rozmarino lapelių nuoviras – seniai liaudies medicinoje žinoma profilaktinė priemonė, skirta užkirsti kelią plaukų slinkimui.

Gaminimas. Į 2 šaukštelius džiovintų susmulkintų rozmarino lapelių užplikyti 300 ml vandens ir virti 5 minutes. Nuovirą perkošti ir atvėsusį įtrinti į plaukus. Laikyti apie pusvalandį.

MAITINIMAS KRAPAIS

Krapų nuoviru galima ne tik skalauti galvos plaukus, bet ir gerti – po 0,5 stiklinės 4 kartus per dieną prieš valgį. Nuovirai vidiniam ir išoriniam naudojimui gaminami skirtingai.

Gėrimui: 2 šaukštus susmulkintų lapų ir šakniastiebių užplikyti 0,5 l vandens ir virti 10 minučių.

Skalavimui: 100 g susmulkintų džiovintų krapų 30 min. virti 0,5 l vandens ir 0,5 l natūralaus obuolių acto. Perkoštu nuoviru ištrinkti plaukus per visą jų ilgį ir uždėjusios polietileno maišelį, su ta kauke išmiegokite. Tik atkreipkite dėmesį – blondinėms šis receptas netinka.

Nuotr. Shuttertock

SVOGŪNŲ KAUKĖ

Kvapas ne pats geriausias, bet šios daržovės puikiai maitina plaukus, užkerta kelia slinkimui.

Gaminimas. Sutarkuokite smulkiu trintuvu 2–3 svogūno galvas ir gauta koše su visomis sultimis įtrinkite plaukų šaknis bei galvos odą. Apriškite šiltai ir palikite kaukę iki ryto. Atsibudusios galvą ištrinkite šampūnu.

KOMPRESAS IŠ PRIESKONIŲ

Kaip ir svogūnų kaukė, ši priemonė pasižymi keliomis savybėmis: nemaloniai kvepia bei dirgina odą. Tačiau dėl kaukių veiksmingumo tokį šalutinį poveikį gal galima ir iškęsti, kaip manote?

Gaminimas. 2 aitriąsias paprikas sumalkite mėsmale drauge su česnako galvute (6–7 nuluptos skiltelės), užplikykite 1 stikline verdančio vandens, įpilkite 15 g spirito ir palikite parai (ar kelioms), kad pritrauktų. Paskui perkoškite ir tuo skysčiu ištrinkite plaukų šaknis. Palikite kaukę per naktį, ryte galvą ištrinkite šampūnu.