Kas nenori plokščio lyg skalbimo lenta pilvo ir kieto užpakaliuko? „Pasak naujos prieštaringos airių svorio metimo ekspertės teorijos, galbūt ne tiek jau daug žmonių, kiek jūs manote", - rašo „MailOnline". 

Sociologė Dr. Bernadette Rock tiki, kad dažnai beviltiški dietininkai nori išsaugoti savo riebaliukus – net jei to ir nesuvokia. Dubline dirbanti ekspertė pasakoja apie savo stebinančią teoriją „Huffington Post“ tinklaraštyje. Ji teigia, kad nepaisant bendros nuomonės, antsvoris turi nemažai privalumų.

Moteriškė įsitikinusi, kad bandydami laikytis mitybos režimo, dietininkai dažnai patys nevalingai sabotuoja savo pastangas, nes nori išsaugoti turimus papildomus kilogramus.

„Antsvoris turi ir savų privalumų. Jei nežinote, kokie jie yra ir kodėl jūs bandote išsaugoti savo svorį, tuomet jokia dieta nepadės jo atsikratyti“, - rašo sociologė, kuri Dubline vadovauja nedietinei svorio metimo programai „Hey Day World“.

Pasakodama „MailOnline" apie savo prieštaringą teoriją, Dr. B. Rock teigė: „Daugelį žmonių nustebina, kad antsvoris atlieka tam tikrą funkciją. Nors dalelė jūsų dėl viršsvorio jaučiasi blogai ir jo neapkenčia, gali būti, kad kita jūsų dalis jo tiesiog mirtinai trokšta“.

Tad kokie yra šie slapti antsvorio privalumai? Dr. B. Rock išskiria šiuos klasikinius pavyzdžius, kuriuos sužinojo iš savo klientų:

1. „Antsvoris yra mano pasiteisinimas, kodėl gyvenime nedarau tam tikrų dalykų. Jo netekusi, nebeturėsiu priežasties vengti tam tikrų dalykų, pavyzdžiui, keisti darbą ar skristi lėktuvu.“

2. „Antsvoris reiškia, kad aš galiu išnykti minioje ir nebūti dėmesio centre, tad nesijaučiu dalyvaujanti tam tikrame šou.“

3. „Dėl svorio jaučiuosi apsaugota nuo kitų žmonių. Manau, kad būsiu pažeidžiama - lyg nuoga, jei jo neteksiu.“

Dr. B. Rock taip pat remiasi ir asmenine svorio metimo patirtimi. „Prisimenu, kaip nerimavau ir nervinausi dėl padidėjusios asmeninės jėgos, kai palaipsniui netekau svorio“, - prisipažįsta ji.

„Savo tinklaraštyje sulaukiau kelių piktų atsiliepimų iš žmonių, kurie mano, kad juos kaltinu dėl jų antsvorio. Jie taip mano, nes egzistuoja savotiškas įprotis kaltinti stambius žmones dėl jų išvaizdos. Priešingai, šis tinklaraštis yra skirtas paskatinti žmones susivokti ir paaiškinti jiems, o ne teisti juos dėl jų svorio ir valgymo įpročių.“

Dr. B. Rock tikisi, kad skaitytojai pasinaudos šia teorija ir ji padės jiems atsikratyti antsvorio.

„Jei neseniai atsikratėte kelių kilogramų ir bijote, kad palaipsniui svoris sugrįš, labai svarbu suvokti priežastis, kodėl galite „laikytis įsikibusi“ tų papildomų kilogramų“, - sako ji.

„Visus 16 metų, skirtų chroniškam dietos laikymuisi ir nesugebėjimui valdytis prie skaniais patiekalais nukrauto stalo, aš buvau įsitikinusi, kad būdama liekna būsiu lengvesnė, laimingesnė ir labiau savimi pasitikinti. Po kelių savaičių, kai buvau „pavyzdinga“ ir kontroliavau padėtį (atsisakiau skrudintos duonos su sviestu, sausainių ir bet kokio rasto maisto), užlipusi ant svarstyklių pamačiau rezultatą – mano svoris nukrito, - pasakoja ji ir pripažįsta. - „Pavyzdinės“ savaitės staiga pasibaigdavo, jei pajusdavau stresą ar nerimą. Net nustebdavau, kiek daug pavykdavo suvalgyti per penkias minutes.“

Kodėl taip sunku save suvaldyti?

Airių ekspertė paaiškina: „Aš desperatiškai troškau būti liekna, tačiau niekada nepaklausiau savęs, kodėl vėl priaugu svorio, kodėl dalelė manęs tiesiog įsikibusi laikosi tų lašinių“. 

Dr. B. Rock visada savo klientų paklausia, ar yra priežasčių, kodėl jie nori išsaugoti antsvorį. Paprastai jie neturi atsakymo... Tačiau ji tiki, kad papildomi kilogramai turi savo privalumų, kuriuos dietininkai turi žinoti ir tik tada jiems pavyks sėkmingai atsikratyti svorio.

„Naujas lieknas kūnas yra mažesnė jūsų versija. kai numeti svorio, riebalai daugiau nebesaugo. Galite jaustis trapesnė ir labiau pažeidžiama. Papildomas svoris suteikia apsauginę funkciją.Tai viena priežastis, kodėl daugeliui antsvorio atsikračiusių žmonių, jis vėl sugrįžta“.

Dr. B. Rock išvada: „Jei nežinote antsvorio privalumų ir nerimaujate prieš jo atsikratydami, jums teks labai kovoti, norint pasiekti ir išlaikyti sveiką svorį“.