Pražydo kaip gėlės – taip galėčiau apibūdinti visas savo drauges, įsimylėjusias jaunesnius vyrus. Pasibaigė baterijos – taip pasakyčiau apie kai kurias iš jų, ištekėjusias už penkeriais ir daugiau metų jaunesnių mylimųjų. Kaip gerokai vyresnius partnerius pasirinkusioms moterims tenka tapti namisėdomis ir anksčiau subręsti, taip jaunesnių vyrų žmonos iš visų jėgų stengiasi užkonservuoti jaunystę, nepripažinti norinčios sėslumo. 

„Jis kaip užsuktas, turi tiek energijos ir susitikti su draugais, ir žaisti su vaiku, ir eksperimentuoti lovoje, kad kartais jaučiuosi labai sena, pavargusi – dinozaurė“, – pasiguodė draugė, kurios vyras – penkeriais metais jaunesnis.

Iš pradžių skirtumas buvo beveik nejuntamas, tarsi pamažu bristum gilyn į vėstantį vandenį – jautiesi maloniai, kol staiga kojomis užgriebi beveik ledinę srovę. Tuo metu, kai jos bendraamžiai ir vyresni viešųjų ryšių mokslus krimtę kolegos mėgino tapti solidžiais įtakingais žaidėjais, mielos šypsenos kineziterapeutas suminkštino rimtumo atsikandusios merginos odą. Meilė kurį laiką visiškai ignoravo amžiaus skirtumą, bet po septynerių metų santuokos draugė pastebėjo, kad su vyru gyvena skirtingais greičiais – jis veržiasi į priekį, ji, kurį laiką lenktyniavusi, ima stabdyti.
„Ruošiausi Vilniuje vykstančiam maratonui, kurį kartu bėgame nebežinau, kiek metų. Staiga supratau, kad tuos 21 kilometrą bėgu labiau ne dėl savęs, o dėl jo. Anksčiau galvodavau, kad kuo daugiau iššūkių – tuo smagiau. Bet juos įveikusi nepajusdavau didelio džiaugsmo, užsidėdavau pliusiuką vyro akyse, įrodydavau, kad nesu „senė“, ir tiek“, – atvirai kalbėjo draugė.

Ji myli kaip ir anksčiau, tik kartais stengiasi labiau maskuoti savo „senėjimo įrodymus“, jausdama pagundą jiems pasiduoti. Lakstyti motociklu po naktinį miestą jai nebesinori, savaitgalius leisti draugų apsuptyje darosi kiek nuobodu, o kai kartą vyras pasiūlė paūžti klube, pasiūlymą iškeitė į naminę filmo peržiūrą su pižama ir ledais. 

Mokslininkai būtų griežti: jei esi moteris, geriausia tuoktis su panašaus amžiaus vyru, taip tavo gyvenimo trukmė pailgės. Sutuoktinių amžiaus skirtumas vyrų ir moterų gyvenimo trukmę veikia labai skirtingai. Vyrams ji ilgėja, moterims trumpėja – ypač jeigu jos pasirenka jaunesnius. Prieš keletą metų ištirta per du milijonus Danijos porų, tikrinta jų sveikata, ir prieita prie išvados, kad vyrai ilgiau gyvena su jaunesnėmis moterimis, o štai moterims viskas atvirkščiai. Vokiečių demografų atlikta studija parodė, kad kuo didesnis skirtumas tarp sutuoktinių amžiaus, tuo labiau sumažėja tikėtina moters gyvenimo trukmė – nepaisant to, ar jos vyras jaunesnis, ar vyresnis. Tarkime, moteris, kuri 7 – 9 metais vyresnė už savo partnerį, turi 20 proc. didesnę riziką mirti anksčiau. 

Tiesas apie tai, kad susiradusios jaunesnius mylimuosius moterys ne tik žydi, bet ir labiau rūpinasi savo sveikata, šios studijos irgi iš dalies paneigė. „Moterys, kurios išteka už daug jaunesnių vyrų, gali mirti vidutiniškai jaunesnės, nes patiria daugiau streso“, – spėja gana netikėtų atradimų padarę demografai.

Kalbėdama su pažįstamais medikais, ir aš padariau netikėtą atradimą – pasirodo, nemažai moterų nuo jaunesnių savo vyrų slepia sveikatos negalavimus. Ir nebūtinai dėl to, kad jaunas vyras bus nesubrendęs ir nepaduos stiklinės vandens sergančiai mylimai moteriai. Psichologiškai jas graužia nepaaiškinimas nerimas dėl to, jog sensta anksčiau nei sutuoktiniai, greičiau praranda jėgas, sveikatą. Stiprios, visada jaunos, gražios ir sveikos moters stereotipas į jų smegenis įsigraužęs taip, kad neiškrapštysi.

Vyresnės kartais prisiima ir per daug atsakomybių – spręsti kebliausius šeimos klausimus, būti ir didžiomis strategėmis, nes „jis jaunesnis, gal nesusidoros“, ir tomis kvatoklėmis ledainėse, nes „privalau išlikti jaunatviška“. Ir kai vieną dieną energijos lygis krinta, išsigąsta: ar jis tikrai bus tas, kuris supsis gretimame krėsle prie židinio ir dalinsis akiniais? O gal paliks mane suptis vieną?
Jaunesnių vyrų moterys bėga sprintą ir gali nekreipti dėmesio į statistiką, jei jų akyse perskaitė meilę.