PRADĖKIME NUO RECEPTO

Kartais receptai būna tokie painūs ir ilgi, kad net matematikos genijai pasiklysta, kiek ir ko ten reikia, kur ir ką supilti. Patariame receptą perskaityti kelis kartus ir mintyse susidėlioti strateginį planą. Nes būna ir taip, kad pirmą kartą skaitydamos receptą ir viską žingsnis po žingsnio darydamos pastebime, kad seka ne nuosekliai surašyta arba kažko jau nespėsime padaryti, nes, pavyzdžiui, per tą laiką sustings želatina. 

NE MAŽDAUG, O TIKSLIAI TIEK

Aišku, virtuvėje (kaip ir gyvenime) norisi kuo daugiau eksperimentuoti ir kūrybiškai viską pakreipti kita linkme, tačiau geriau to nedaryti. Jei jau recepte rašoma, kad reikia dėti konkretų mililitrų ar gramų kiekį, tiek ir dėkite. Dėl tikslumo jums labai pravers maisto svėrimui skirtos svarstyklės

TURĖKITE KANTRYBĖS

Dažna pradedančioji kepėja taip nerimauja laukdama savo kūrinio, kad vis darinėja orkaitės dureles: gal jau, o gal dabar jau? Maisto gaminimo ekspertai įspėja, kad dažnas šaltas oro patekimas į orkaitę gali labai pakenkti jūsų kepiniams. Pirmiausia  taip konditerijos gaminiai praranda formą ir gali neišsikelti. Taip pat – taip pailginate kepimo trukmę. 

PERMINKOTE (NEIŠMINKOTE) TEŠLĄ

Būna, kad taip stengiamės, kad net nepajuntame, kaip ilgai minkome tešlą. Tokiu atveju pyragas gali būti labai kietas ir per daug trapus. Jei patingite, ir tešlą vos vos pamaigote rankose, efektas taip pat gali nenudžiuginti. Geriausia tai daryti maždaug 35 min., priklausomai nuo tešlos kiekio. 

Nuotr. Shuttertock

PER KARŠTA ORKAITĖ

Prieš pašaunant kepinį į orkaitę, tiksliai įvertinkite, kokia temperatūra yra nustatyta. Taip pat  pyragą dėkite per vidurį ir nustatykite šildymą ir iš viršaus, ir iš apačios. Jei karščio bus per daug, pyragas gali sukepti arba jo viršus taip suskrus, kad bus kietas ir netraškus. Jei šią klaidą pastebėjote viduryje kepimo, patiekalą apdenkite folija (ji sumažins kaitrą). 

NETINGĖKITE PALAUKTI

Jei kepinio recepte rašoma, kad tešlą būtina atšaldyti, būtinai taip ir padarykite (ir ne kelias minutes, o valandą ar dvi). Per mažai atšaldyti tešla sugadins pyrago skonį. Tas pats galioja ir su kitais nurodymais: atšildyti, atšaldyti, užvirti ir t.t.