Siūlome kelias šventinio Kalėdų stalo idėjas, kurios pareikalaus nedaug laiko ir pradžiugins smaližius. Be to, šiuos desertus galite pasigaminti jau dabar ir nesukti galvos prieš pat šventes.

Sausainiai stiklainyje

Ingredientai:

150 g kvietinių miltų;
2 a. š. kepimo miltelių;
2 a. š. vanilinio cukraus;
2 a. š. cinamono;
225 g rudojo cukraus (tinka ir baltasis);
75 g avižinių dribsnių;
30 g džiovintų spanguolių;
30 g razinų;
50 g mėgstamų smulkintų riešutų;
45 g juodojo arba baltojo šokolado.
Burnoje tirpstantys sausainiai

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Išplakite 225 g sviesto ir 1 didelį kiaušinį iki šviesios ir purios masės.

Suberkite stiklainio turinį ir išminkykite tešlą. Suformuokite tešlos kamuoliukus ir sudėkite juos ant kepimo popieriaus lengvai paspausdami.

Kepkite 10–15 minučių ant vidurinės orkaitės lentynėlės arba kol pagels kraštai. Baigę padėkite ant grotelių ataušti.

Sausainukus galite sudėti į stiklainį - kol išauš jų valanda, jie gali tapti gardžia kalėdine dekoracija.

Karijų riešutai su čili pipirais

Šio skanaus ir netradicinio užkandžio didžiausias privalumas tas, kad jis sveikas, egzotiškas ir jo vienu ypu pagaminamas didelis kiekis, kurio užteks pavaišinti ne tik artimuosius, bet ir draugus ar kolegas.

Karijų riešutai, nors ir savo išvaizda primena graikinius, tačiau yra švelnesnio skonio, puikiai dera su įvairiais prieskoniais ir yra ypač vertinami dėl juose esančių organizmui naudingų mangano, cinko.

Ingredientai:

2 puodelių karijų riešutų;
4 a. š. aliejaus;
2 v. š. cukraus;
2 v. š. vidutinio aštrumo čili miltelių.

Gaminimas:

Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite visus ingredientus. Folija išklokite kepimo skardą ir į ją supilkite paruoštą masę. Stenkitės riešutų pernelyg nesugrūsti, geriau rinkitės didesnę skardą.

Iki 120-130 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje riešutus kepkite 45 min., kelis kartus pamaišydami ir apversdami.

Atvėsusius riešutus supakuokite į dėželes ar maišelius ir dovanokite. Toks skanėstas gali išsilaikyti net keletą savaičių, tačiau pažadame, jis paprasčiausiai per gardus, kad kas nors tiek ištvertų.

Riešutai ir džiovinti vaisiai su medumi

Bene lengviausiai paruošiamas gardus Kalėdų desertas. Bet kokios rūšies riešutus sudėkite į stiklainėlį, užpilkite kvapniu skystu medumi ir sumaišykite. Jei medus, kurį turite, per Kalėdas bus susicukravęs, jį paprasčiausiai pašildykite – nuo to jo gerosios ir maistingosios savybės nei kiek nesuprastės.
Riešutai meduje

Tokiam Kalėdų desertui paruošti puikiai tinka ir riešutų bei džiovintų vaisių mišiniai, tokie kaip „Studentų maistas“ ar prabangesnis „Karališkas mišinys“.

Medaus ir riešutų derinys ypatingas, mat akimirksniu suteikia energijos, aprūpina organizmą dideliu kiekiu vitaminų, mineralų, baltymų ir riebalų rūgščių.