Kai suvokiate, kad autobuse palikote savo mobilųjį telefoną arba vakare prisimenate, kad jau rytoj turite atiduoti svarbią ataskaitą, kurios net nepradėjote, ne juokais supanikuojate. Tačiau kai kurie žmonės kelia paniką dėl menkiausių smulkmenų ir turbūt kiekviena tokių pažįstame. O gal pačios taip elgiatės?

Panikos sutrikimas (panikos priepuoliai) skiriasi nuo įprastos baimės ir nerimo, kuriuo reaguojame į stresą keliančius veiksnius. Jeigu jums kada nors buvo ištikęs panikos priepuolis, turbūt teko pajusti ir nemalonius simptomus - prakaitavimas, pagreitėjęs širdies ritmas, galvos svaigimas, pykinimas ir gilios baimės ar nervingumo pojūtis.

Panikos priepuoliai dažniau pasireiškia moterims, nei vyrams, tačiau stipriosios lyties atstovams jie būna stipresni. Didžiausia šių priepuolių blogybė ne šlapios pažastys ar raudonio išmušti skruostai, bet apkrova širdžiai ir nervų sistemai. Todėl kiekvienam reikėtų išmokti suvaldyti stresą ir kylančią paniką.

Taigi pateikiame efektyviausius būdus save nuraminti ekstremaliose situacijose.

1. Kvėpuokite

Kai tik pajuntate visą kūną apimantį nerimą ar paniką, bandykite su tuo kovoti lėtindama kvėpavimą. Taip sulėtinsite širdies ritmą ir mažiau jai pakenksite. Giliai įkvėpkite per norį ir sulaikykite orą 5-6 sekundėms, tuomet palengva iškvėpkite per burną. Pakartokite tai penkis kartus.

2. Jauskitės saugi
Prasidėjusi panikos priepuoliai susiraskite nuošalesnę vietą, kurioje jaustumėtės saugi - biuro tualete, priparkuotame automobilyje ar jūsų asmeniniame kambaryje. Čia pasistenkite nusiraminti ir atsipalaiduoti atlikdama kvėpavimo pratimus.

3. Kalbėkitės
Kai kuriems žmonėms sunku nusiraminti būnant vieniems, todėl raskite žmogų, kuriuo pasitikite ir galite jam pasipasakoti kaip jaučiatės. Dėmesys, palaikymas ir supratimas padės jums atsipalaiduoti.

4. Nustatykite priežastis
Jei panikos priepuoliai pasireiškia itin dažnai, turėtumėte susimastyti kas juos sukelia. Galbūt kažkokie pasikartojantys dienos įvykiai, kurių įmanoma išvengti? Taip pat vertėtų mažiau vartoti nikotino ir kofeino, nes tai skatina nerimą. Nustatykite priežastis ir susidorokite su jomis.

5. Akis į akį su baime
Kai pajuntate pirmuosius nerimo simptomus, nusiteikite jį nugalėti. Ištarkite sau garsiai „aš pasiruošusi, tu manęs nenugalėsi". Tai gali skambėti keistai, bet savitaiga galingas ginklas ir gali užkirsti kelią dar vienam priepuoliui.