Kodėl? Nes nieko nereikės pertepti, nereikės ruošti biskvitų, nereikės lupti ir pjaustytį obuolių.

Kaip kepti duoną? Duonai viskas JAU yra paruošta, telieka sumaišyti produktus, palaikyti pusę paros ir kepti valandą. Viskas! Esmė - gauti raugo arba pačioms jo pasigaminti. Svarbus momentas - jei gaminsite raugą, jo neperlaikykite.

Dar vienas momentas -  užraugta duona priklauso nuo nuotaikos, oro temperatūros ir pridėtų ingredientų. Žodžiu, kaskart skanausite vis kitokios naminės duonos!

Ir dar - raugą patariame turėti „švarų" - be jokių džiovintų vaisių, razinų.

Taigi - kaip išsikepti duonos? Duonos receptas:

Reikės:
1 kg kvietinių 405D miltų,
1 stiklinės trijų grūdų dribsnių,
1 stiklinės kviečių sėlenų,
0,5 stiklinės saulėgrąžų,
0,5 stiklinės linų sėmenų,
0,25 stiklinės kmynų,
0,5 stiklinės cukraus,
3 šaukštelių druskos,
1 l šilto vandens,
sezamo sėklų pabarstymui.

Gaminimas. Dubenyje (geriau keraminiame arba stikliniame, bet ne aliuminiame ir ne plastikiniame) sumaišykite birius produktus, berkite druską, cukrų, dėkite raugą (apie 0,25 l). Po truputį maišydamos, pilkite vandenį ir miltus, vėl vandenį ir miltus. Taip užmaišykite tešlą - ji turi gautis tokia, kad pakabinus šaukštą, tešlą sunkiai nukristų nuo jo.

Atsidėkite į stiklainėlį tešlos (bus raugas kitam kartui) ir dėkite į šaldytuvą. Raugas šaldytuve galės išbūti iki 1-2 savaičių.

Tada paruoškite kepimo formą (man išejo dvi pailgos formelės) - ištepkite aliejumi ir pabarstykite dugną bei sieneles sezamo sėklomis. Atsargiai supilkite tešlą (nuo indo viršaus turi likti panašiai per tris pirštus), pabarstykite dar sezamų, užklokite drėgnu rankšluosčiu ir palikite per naktį kilti. Nesistebėkite - tokia tiršta košė ir turi būti.

Po tų 12-kos valandų kiškite indą (-us) į šaltą orkaitę ir nustatykite 180 laipsnių temperatūrą. Duoną kepkite 1 valandą.

Iškepusią duoną ištraukite iš orkaitės ir paviršių suvilgykite vandeniu arba juoda arbata, apklokite - taip pluta nesukietės. Leiskite duonai šiek tiek atvėsti ir raikykite.

Duonos kepimo variacijų daug. Pavyzdžiui, galite dėti po 0,5 kg kvietinių ir ruginių miltų (arba atitinkamai 750 g ir 250 g), kviečių sėlenas keisti ruginėmis, vietoj trijų grūdų dribsnių dėti tik avižinių. Taip pat pagal skonį keiskite birių produktų proporcijas (mažiau saulėgrąžų, galite dėti moliūgų).

Mes su vyru išsikepėm štai tokią duoną su ruginėmis sėlenomis - minkštą, kvepiančią:

Žinau, kad šeimininkės dalijasi raugu - taip garantuoja gerovę ir turtus savo namams. Tačiau raugo galima ir pasigaminti. Mačiau, jog prekybos centruose jau yra sauso raugo - tai tuomet išvis bus paprasta pasiruošti (pati nesu jo bandžiusi). Tačiau galite pamėginti paruošti raugo pačios.

1 raugas
0,5 kg ruginių miltų, 50 g mielių, 1-1,5 litro šilto vandens. Viskas sumaišoma ir laikoma šiltai, kad rūgtų. Maždaug po paros jis jau tinkamas duonai užraugti.

2 raugas
2 saujų ruginių miltų, šilto vandens. Miltai užpilami vandeniu, maišoma, kol pasidarys košė, uždengiama drėgnu rankšluosčiu, pastatoma į šiltą vietą kelioms paroms (neperlaikyti). Cukraus nereikia, nes ruginiuose miltuose jo ir taip yra. Raugas turi smarkiai putoti ir burbuliuoti. Jeigu jis kvepia šviežia rugine duona, raugas paruoštas, jei jaučiamas acto kvapas, raugo naudoti negalima.

3 raugas
Ruoškite 1 litro stiklainyje. Reikės 6 didelių šaukštų kvietinių miltų, 2 didelių šaukštų cukraus. Viskas užpilama 200 ml šilto vandens, išmaišoma. Jei kambario temperatūra ne žemesnė nei 23 laipsniai, tai maždaug po 3 parų raugas būna paruoštas. Kai rauginsite, stiklainį tik pridenkite dangteliu - raugas turi kvėpuoti.

SVARBU. Kaskart užraugusios tešlą duonai, raugo atsidėkite (apie pusę puslitrinio stiklainio). Raugą šaldytuve laikykite 1-2 savaites.

Raugo gyvenimą šaldytuve galima pratęsti: kas savaitę išimkite, palaikykite dar kokią valandą kambario temperatūroje ir jį „pamaitinkite" - įmaišykite 0,5 stiklinės miltų ir 0,5 stiklinės šilto vandens. Po pamaitinimo palikite stiklainį kambaryje dar 3-4 valandoms ir vėl dėkite į šaldytuvą.