Didžiojo pėdos piršto iškrypimas daugiausiai kankina nepatogią avalynę mėgstančias moteris. Taip pat 14-15 metų merginas, kurios „Hallux valgus“ deformaciją paveldėjo iš savo mamų ar močiučių. Pėdos deformacijos gali atsirasti tiek ankstyvoje paauglystėje, tiek ir po 40-ojo gimtadienio.

Vyrai su šia problema taip pat susiduria. Tačiau penkis kartus rečiau nei moterys.

SVARBU KUO ANKSČIAU PASTEBĖTI

Gydytojas ortopedas traumatologas Artūras Šulnius pasakojo, kad tokią problemą lengviausia išspręsti tada, jei iššokantį kauliuką pastebime kaip tik įmanoma anksčiau.
Iššokęs pėdos kauliukas
Didieji pirštai iškrypsta dėl jungiamojo audinio elastingumo. Pėda deformuojasi patirdama didelį krūvį.

„Jei norite išvengti tokių problemų, jūsų kasdieniniai batai neturėtų būti su aukštesne pakulne nei 4 centimetrai. Jei kiekvieną dieną vaikštote su 10 centimetrų pakulne, jūsų laukia liūdnos pasekmės. Tačiau pėdos deformaciją galima sustabdyti laiku pastebėjus problemą, – pasakoja A. Šulnius. – Pirmiausia didysis pirštas pradeda krypti į šoną, jaučiamas pėdų skausmas ir nuovargis. Pirštai pradeda riestis ir lenktis į vidų kaip vanagui. Pamažu išryškėja didžiojo piršto kauliukas. Įauga ir užpūliuoja didžiojo piršto nagas.“

OPERACIJA PADEDA NE VISADA

Pirmoji pagalba, padedanti kovoti su „Hallux Valgus“, anot ortopedo traumatologo, yra būtent ortopediniai įtvarai. Nešioti ortopedines plokšteles su skersiniais skliautais galima ir profilaktiškai. Įtvarų šiais laikais galima rasti vaistinėse, užsisakyti internetu ir pasigaminti pagal individualius užsakymus specialiose įmonėse.

„Kartais pakanka ir vaistinėse siūlomų įtvarų, tačiau ten dažniausiai skirti nešioti profilaktiškai. Ne gydymui. Įtvaras turi būti pagamintas ir pritaikytas konkrečiai pėdai. Pagamintas iš tinkamų medžiagų, atitinkamo aukščio ir t.t., – pasakojo A. Šulnius. – Įtvarinės sistemos naudojamos visame pasaulyje. Jei tik žmonės jas nešiotų, jos padėtų sustabdyti problemą.“

„Hallux Valgus“ gydyti padeda ir speciali pėdų mankšta. Elementarūs pratimai, kaip, pavyzdžiui, vaikščiojimas basomis po dirginančius paviršius, gali padėti išvengti pėdos deformacijos.

Iššokęs pėdos kauliukas: trys stadijos
„Ortopediniai įtvarai gali būti tikrai naudingi. Ypatingai, jei problema pastebima ankstyvoje stadijoje. Tačiau jei močiutė 30 metų vaikšto su iškrypusiu kojos kauliuku, tai įtvarai tikrai nebepadės. Jei deformacija didelė, nepadės netgi operacija“, – apgailestauja gydytojas.

Jei nepagelbėja įtvarai ir operacija, žmogui belieka užsisakyti specialius batus, pritaikytus žmonėms su iškrypusiais pėdos kauliukais.